Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a."— Előadás másolata:

1 Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a gép működőképességét. A szerelés nem csak a gyártásnak, hanem a gépjavításnak is alapvető művelete. Gép szerelés sorrendje Kézi lakatos megmunkálás és előkészítés Előszerelés, amely az alkatrészek nagyobb bonyolultságú egységekbe való összeszereléséből áll. Végszerelés, az egész gépnek egy egységbe szerelése. Beszabályozás, beállítás vagy próba az átvételi feltételeknek megfelelően. A szerelés technológiáját a szerelési családfa alapján célszerű kidolgozni. A szerelési családfa alapján kell elkészíteni a részletes szerelési vázlatot. A vázlat külön utasítást is tartalmazhat alkatrészek helyzettűrésének ellenőrzésére. Szerelési vázlaton az alkatrészek olyan sorrendben szerepeljenek, amilyenben a szerelés technológiai folyamatában ténylegesen résztvesznek. A szerelési vázlat, mint technológiai utasítás egyértelműen meghatározza a szerelés egész munkafolyamatát. A szerelési vázlaton négyszögekkel jelöljük a gép egyes alkatrészét, alcsoportját, és ezekbe a négyszögekbe írjuk az alkatrész nevét, darabszámát, jelét, amely azonos a szerkezeti rajzon alkalmazott alkatrész-jellel.

2

3 Kötőgépelemek szerelése
Szegecselés A meglazult szegecseket le kell vágni, és pótolni. Gyakoribb szegecselési hibák: Lemez lyukasztáskor a lemez berepedezik. A lemezek között „gallér” keletkezik. Kicsi vagy nagy szegecsfej. Ékek és reteszek szerelése Ék erőzáró kötés. Retesz alakzáró kötés. Ék szerelése: az éket betoljuk az agyba, illetve horonyba, majd vörösréz vagy ólom kalapáccsal beütjük. Kiszerelés fordított művelet. Ha az ék vékonyabb vége takart orros éket alkalmazunk, illetve orros ék kihúzó készüléket. Fészkes ékkötés szerelésekor az éket helyezzük be először, aztán az agyat ütjük fel vörösréz vagy ólom kalapáccsal. Retesz szerelése: minden esetben először a reteszt helyezzük a horonyba, és azután sajtoljuk az agyat a tengelyre.

4 Kis túlfedéssel illesztett éket és reteszt sajtológépen vagy rézkalapáccsal szerelik a tengelyhoronyba. A tengelyt az elgörbülés megakadályozására a szerelés ideje alatt a horony alatti részen alá kell támasztani. Csavarkötések szerelése A legtöbb csavarkötés váltakozó irányú, ismétlődő igénybevételnek van kitéve, ezért lecsavarodás ellen biztosítani kell. Ezek a biztosítási módok Gépelemekből ismertek. Beszakadt csavarok kiszerelési lehetőségei: Csavarba lyukat fúrunk, és csavaros szerszámmal kicsavarjuk. Beszakadt csavar hozzáférhető észéhez csavaranyát hegesztünk, és villáskulccsal csavarjuk ki a csavart. Alumínium mukadarabból savas maratással is eltávolítható a beszakadt csavar. A beszakadt csavarba lyukat fúrunk, majd salétromsavval a csavart kioldjuk. Katalizátorként vashuzal darabkákat alkalmazhatunk. A használtsavat 5-10 percenként frissre cseréljük pipettával.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18


Letölteni ppt "Szerelés, javítás A gép összeszerelt alkatrészek sokaságából áll. Ezek műszaki állapota, esetleges hibája befolyásolja, illetve sokszor meghatározza a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések