Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rómaiak nyomában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rómaiak nyomában."— Előadás másolata:

1 A rómaiak nyomában

2 Mi is a Csörsz-árok? A Csörsz-árok pontos keletkezése és funkciója a mai napig nem tisztázott. Feltételezések szerint ez egy, kb km hosszú ókori római védelmi vonal. A Kárpát-medencében valaha épített legnagyobb katonai létesítmény. A Csörsz elnevezés sem ismert pontosan. Voltak, akik Caesar nevének valami elferdített alakjára gondoltak; mások a honfoglaláskori Kund vezér fiában vélték föltalálni. De az sem kizárt, hogy a szláv „csert” (ördög) szó átvétele. Ezeket az erődítményeket, ókori határárkokat a szlávban „csertovszky-jarek” (ördög-árok) néven említik.

3 Elhelyezkedése Az ókori védműrendszer maradványai mintegy kör-bekeríti az Alföldet: a Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszá-ig, majd Debrecen kör-nyékén délkeletre for-dulva egészen az Al-Dunáig húzódik.

4 Keletkezése, építése A védmű valószínűleg Nagy Konstantin római császár uralkodása idején épült, 324 és 337 között. Az árokból és töltésből álló, faszerkezettel is megerősített védősánccal az Alföldön megtelepedett szarmata törzsek építették körbe magukat északon és keleten, hogy a germánok északról fenyegető betörései ellen védekezzenek. Az árok a 4. sz. utolsó évtizedéig a rómaiak előretolt védelmi vonala (limes Sarmatiae) volt és a népvándorlás miatt betörő barbár népek támadásai ellen védte a Római Birodalom békéjét.

5 Ördög árka A gyilkos labirintus szem-ből közelítve sokáig szin-te alig volt észrevehető, és mire meglátták az e-rős, hegyes karóit, ad-digra sokszor már késő volt. Ha pedig mégis át-jutott rajta valaki, akkor következett az újabb, alat-tomos dárdasor.

6

7 Néhány adat Az árok mélysége: 2–5 m Az árok szélessége: 5–8 m
A körbekerített terület nagysága: km2 A megmozgatott föld mennyisége: 10 millió m3 Az építkezés időtartama: 4-5 év (120 munkanap/év) Az építkezésben résztvevők száma: ember Az építkezés „sebessége”: 700 m/nap

8 Mi köze Körösladányhoz?
A Körösladánynál ma is jól kivehető, négy kilo-méter hosszú Körösmen-ti sánc később, 352 kö-rül épülhetett, miután a germánok kelet felől át-törték a korábban épült sáncokat és a szarma-táknak fel kellett adniuk a Köröstől délre eső te-rületeket.

9 Gyere és nézzük meg! 2013. február 23., 900 Gimnázium épülete
Táv: 10 km Érkezés: Mód: gyalogtúra

10


Letölteni ppt "A rómaiak nyomában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések