Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerbiztonság fogalma és jelentősége a nemzetközi és a hazai szabályozásban és gyakorlatban Schreiberné Molnár Erzsébet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerbiztonság fogalma és jelentősége a nemzetközi és a hazai szabályozásban és gyakorlatban Schreiberné Molnár Erzsébet."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerbiztonság fogalma és jelentősége a nemzetközi és a hazai szabályozásban és gyakorlatban Schreiberné Molnár Erzsébet

2 A fogyasztóvédelem kezdete „Ne legyetek igazságtalanok az ítélkezésben, hosszmérték, súlymérték és az űrmérték használatában. Legyen hiteles a mérleged, a súlyod, hiteles a mértéked és a vékád”.

3 Elvárások az élelmiszerekkel szemben Legyen: - biztonságos (food safety) - elegendő mennyiségű (food security) - jó minőségű (food quality) - tápláló és egészséges (wholesomeness)

4 Élelmiszerbiztonság Annak biztosítása a termelés, az előállítás és a forgalmazás teljes folyamatában, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően készíti el és fogyasztja. /FAO/WHO Codex Alimentarius/

5 Fogyasztók felmérése Magyarországon Élelmiszerbiztonság fontossága  50 % Nagyon fontos  46 % Fontos  4 % Nem fontos

6 EU felmérés - 8-ból 7 fogyasztó nem hisz az előállítónak - 5-ból 4 fogyasztó nem hisz az EU-nak - 4-ből 3 fogyasztó nem hisz a nemzeti hatóságnak - 80 % az élelmiszerek gyakoribb és szigorúbb ellenőrzését igényli

7 Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei I október 23. „Tanács irányelve az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben engedélyezett színezékanyagok előírásairól” október 23. „Tanács irányelve az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben engedélyezett színezékanyagok előírásairól” Római Szerződés továbbfejlesztéseként I. 1. egységes belső piac létrejötte (Cassis de Dijon) Német sörtisztasági törvény). Római Szerződés továbbfejlesztéseként I. 1. egységes belső piac létrejötte (Cassis de Dijon) Német sörtisztasági törvény) november 1. Maastrichti Szerződés „Magas szintű egészségvédelemhez szükséges intézkedések meghozatala” november 1. Maastrichti Szerződés „Magas szintű egészségvédelemhez szükséges intézkedések meghozatala” július 18. Európai Parlament vizsgálóbizottságot hoz létre a BSE kérdéseinek tisztázására július 18. Európai Parlament vizsgálóbizottságot hoz létre a BSE kérdéseinek tisztázására.

8 Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei II április 1. DG XXIV „Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság” április 30. „Zöld könyv” április 30. „Zöld könyv” I. 12. „Fehér könyv” az Élelmiszerbiztonságról Élelmiszerbiztonsági Hivatal felállítása

9 Zöld könyv alapvető céljai  A közegészség és a fogyasztók magas szintű védelmének biztosítá s  Az áruk szabad mozgásának biztosítása a belső piacon Az ipari versenyképesség biztosítása  A jogalkotó testület munkájának elsődlegesen tudományos eredményeken és kockázat elemzésen kell alapulnia, ugyanakkor figyelembe kell venni az ésszerű elvárásokat és a fogyasztók aggodalmait  Élelmiszerbiztonságért elsődlegesen az ipart, az előállítókat és a szállítókat terhelje felelősség  A jogalkotás következetes, ésszerű és gyakorlatias jellegének biztosítása.

10 Fehér Könyv Az Élelmiszerbiztonságról I. sz. C él: Az EU élelmiszer politikája proaktív, dinamikus, következetes és átfogó eszköz a magas szintű egészség és fogyasztó - védelem biztosításához. Az EU élelmiszer politikája proaktív, dinamikus, következetes és átfogó eszköz a magas szintű egészség és fogyasztó - védelem biztosításához.

11 Alapelvei I. 1. Átfogó egységes élelmiszerbiztonsági politika kialakítása. 2. Pontosan meg kell határozni az élelmiszerlánc résztvevőinek feladatait, felelősségét (takarmány előállítástól – ellenőrzésig) 3. Biztosítani kell a takarmányok és az élelmiszerek, valamint összetevőik teljes nyomonkövethetőségét.

12 Alapelvei II. 4. Kockázatelemzés: - kockázat becslés (tudományos tanácsadás, és - kockázat becslés (tudományos tanácsadás, és információ elemzés) információ elemzés) - kockázat kezelés (szabályozás, ellenőrzés) - kockázat kezelés (szabályozás, ellenőrzés) - kockázat közlés (információcsere) - kockázat közlés (információcsere) 5. Szektormentes megközelítés 5. Szektormentes megközelítés 6. Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrehozása 6. Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrehozása

13 Élelmiszerbiztonság fő célkitűzése Legyen mentes az élelmiszer: - kórokozótól - ételmérgezést/fertőzést okozó baktériumoktól, azok toxinjaitól azok toxinjaitól - káros maradékanyagoktól (rezidumoktól)  növényvédőszerektől  állatgyógyászati szer maradékoktól  állatgyógyászati szer maradékoktól - vegyi szennyeződéstől (környezetből, illetve technológia során (környezetből, illetve technológia során hozzáadott adalékok) hozzáadott adalékok)

14 - Technológia eredetű szennyező anyagtól (pl.: tisztítószer-maradvány edényekről, (pl.: tisztítószer-maradvány edényekről, csomagolóanyagról migráló vegyületek) csomagolóanyagról migráló vegyületek) - biológiai eredetű szennyezőanyagoktól (pl.: hisztamin) (pl.: hisztamin) - természetes eredetű szennyezőanyagtól (pl.: gyommag, szőr, rovarrészek) (pl.: gyommag, szőr, rovarrészek) - radioaktív szennyezettségtől - jelöletlen élelmiszerbesugárzottságtól - hamis és megtévesztő jelölésektől (preventív, kuratív hatás) (preventív, kuratív hatás) Tartalmazza: - különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereknél előírt tápanyagértéket. élelmiszereknél előírt tápanyagértéket. - Ne tartalmazzon többet a feltüntetett, mért - Ne tartalmazzon többet a feltüntetett, mért édesítőszereknél. édesítőszereknél.

15 Milyen választ adhatunk a fogyasztók bizalmának megerősítésére - Harmonizált jogi szabályozás - Jogi szabályok ismerete és alkalmazása - Minőségügyi rendszerek (ISO, TQM, HACCP, ISO 14000) - Hatósági ellenőrzés megerősítése „Szántóföldtől az asztalig” koncepció az ellenőrzésben koncepció az ellenőrzésben - Fogyasztócentrikus jelölés - Terméktanúsító védjegyek - Áru nyomonkövethetőségének biztosítása (tételazonosító jelölés) (tételazonosító jelölés) - Kockázatelemzés bevezetése - Gyors veszélyellenőrzési rendszer kiépítése - A nemzeti laboratóriumok összehangolása - Fogyasztók tájékoztatása

16 Élelmiszer-biztonság területén működő ellenőrző/vizsgáló hálózat - Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növényegészségügyi Szolgálat Növényegészségügyi Szolgálat Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat Növényegészségügyi határkirendeltségek Növényegészségügyi határkirendeltségek Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomások Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomások Állategészségügyi határállomások Állategészségügyi határállomások Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Országos Állategészségügyi Intézet Országos Állategészségügyi Intézet Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány - Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány - ellenőrző Intézet ellenőrző Intézet

17 Élelmiszer-biztonság területén működő ellenőrző/vizsgáló hálózat - Egészségügyi Minisztérium Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Közegészségügyi Központ Országos Élel miszerbiztonsági -és Táplálkozástudományi Intézet Országos Közegészségügyi Központ Országos Élel miszerbiztonsági -és Táplálkozástudományi Intézet Állami Népjóléti és Tisztiorvosi Szolgálat Állami Népjóléti és Tisztiorvosi Szolgálat - Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Megyei (fővárosi) Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek Megyei (fővárosi) Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek

18 Élelmiszerbiztonságért felelős intézmények közötti koordináció biztosítása  Élelmiszerbiztonsági Tanácsadó Testület  Tárcaközi bizottság az élelmiszerellenőrzés koordinációs feladatainak ellátására  Élelmiszerbiztonsági Hivatal

19 Európai élelmiszerbiztonsági Hivatal Ügyvezető igazgató Irányító testületTudományos Bizottság Ipar képviselője Fogyasztó- védelem képviselője Érintett Minisztérium képviselője Nem Kormányzati Szervek képviselője 8 panel Hivatal Szervezete Jogi alapja: - Fehérkönyv - EFSA ajánlás - EC 178/2002 Feladatok: - kockázatbecslés tudományos alapon - kockázat kommunikáció - kooperáció biztosítása - tudományos tanácsadás -Fogyasztók informálása - állásfoglalás, intézkedés kritikus helyzetekben -Gyorsinformációs rendszer

20 Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal 66/2003. (V.15.) Korm. r. Feladata: a) közreműködik a magyar nemzeti élelmezés- és a) közreműködik a magyar nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika kialakításában az élelmiszer- és táplálkozáspolitika kialakításában az élelmiszer- és takarmánybiztonság vonatkozásában, takarmánybiztonság vonatkozásában, b) kapcsolatot tart az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal és egyéb, az élelmiszer- és takarmánybiztonság Hatósággal és egyéb, az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén érintett nemzetközi, tagállami és hazai területén érintett nemzetközi, tagállami és hazai s zervezetekkel, s zervezetekkel, c) az Európai Élelmiszer-biztonsági hatóság megbízására szakvéleményeket, szaktanulmányokat készít, tudományos és szakvéleményeket, szaktanulmányokat készít, tudományos és műszaki segítséget nyújt, adatot gyűjt, és elvégzi a felmerülő kockázat azonosítással kapcsolatos feladatokat, műszaki segítséget nyújt, adatot gyűjt, és elvégzi a felmerülő kockázat azonosítással kapcsolatos feladatokat,

21 d) kijelölt kapcsolattartó pont az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors vészjelző rendszerének hálózatában, hálózatában, e) javaslatot tesz az élelmiszer- és takarmánybiztonságot veszélyeztető eseményekkel kapcsolatos kormányzati veszélyeztető eseményekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések kidolgozásához, intézkedések kidolgozásához, f) véleményezi az élelmiszer- és takarmánybiztonságot érintő jogszabályok tervezeteit, javaslatot tesz új jogszabályok jogszabályok tervezeteit, javaslatot tesz új jogszabályok megalkotására, hatályos jogszabályok módosítására, megalkotására, hatályos jogszabályok módosítására, g) Azonosítja és jellemzi az élelmiszer- és t akarmánybiztonságra k ockázatot jelentő területeket, k ockázatot jelentő területeket, h) Részt vesz az egységes kockázatbecslési módszerek kialakításában, kialakításában,

22 i) Közreműködik az élelmiszerek és takarmányok hatósági ellenőrzéséhez szükséges mintavételi tervek kidolgozásában, ellenőrzéséhez szükséges mintavételi tervek kidolgozásában, j) Adatot szolgáltat, szakmai tájékoztatást nyújt a központi közigazgatási szervek felkérésére az élelmiszer- és közigazgatási szervek felkérésére az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén, takarmánybiztonság területén, k) Szakvéleményt, szaktanácsot ad, tudományos támogatást nyújt a közigazgatási szervek, intézmények felkérésére az élelmiszer- és takarmánybiztonsággal kapcsolatos kérdésekben, k) Szakvéleményt, szaktanácsot ad, tudományos támogatást nyújt a közigazgatási szervek, intézmények felkérésére az élelmiszer- és takarmánybiztonsággal kapcsolatos kérdésekben, l) A nemzetközi és hazai élelmiszer-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, élelmiszerminőségi, takarmánybiztonsági, továbbá a géntechnológia felhasználására vonatkozó információkat, ismereteket, követelményeket gyűjt, elemez, értékel és ezekről az élelmiszer- és takarmány-ellenőrző, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi hatóságokat, valamint az érdekelteket tájékoztatja, élelmiszerminőségi, takarmánybiztonsági, továbbá a géntechnológia felhasználására vonatkozó információkat, ismereteket, követelményeket gyűjt, elemez, értékel és ezekről az élelmiszer- és takarmány-ellenőrző, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi hatóságokat, valamint az érdekelteket tájékoztatja,

23 m) Az egyes hatóságoknál működő információs rendszerekre épülve saját adatbázis létrehozásával gyors és átfogó épülve saját adatbázis létrehozásával gyors és átfogó tájékoztatás nyújt a fogyasztók számára az élelmiszer- és tájékoztatás nyújt a fogyasztók számára az élelmiszer- és takarmánybiztonságot érintő aktuális kérdésekről, takarmánybiztonságot érintő aktuális kérdésekről, problémákról, megelőzésük módjairól, az élelmiszer- és problémákról, megelőzésük módjairól, az élelmiszer- és takarmánybiztonság eredményeiről, takarmánybiztonság eredményeiről, n) Közreműködik, tudományos, technikai segítséget nyújt az emberi egészséget közvetlenül vagy közvetve veszélyeztető emberi egészséget közvetlenül vagy közvetve veszélyeztető ártalmak azonosításában és felszámolásában, ártalmak azonosításában és felszámolásában, o) Koordinál az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén érintett minisztériumok, hatóságok, intézmények, érintett minisztériumok, hatóságok, intézmények, szervezetek között, szervezetek között,

24 p) Az élelmiszer- és takarmánybiztonság érdekében végzett monitorvizsgálatok eredményeit a vizsgálatra jogosult monitorvizsgálatok eredményeit a vizsgálatra jogosult laboratóriumoktól bekéri, elemzi és szükség esetén laboratóriumoktól bekéri, elemzi és szükség esetén közzéteszi, közzéteszi, q) Ellátja a nemzetközi adatszolgáltatást és információcserét a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) tekintetében, tekintetében, r) Ellátja a külön jogszabályban meghatározott egyéb feladatokat. feladatokat.

25 Megbetegedések helyszínei ( )

26 Élelmiszer megbetegedések okai ( )

27 Megbetegedések eredete ( )

28 Az élelmiszerre vonatkozó minőségi előírások kiemelten fontos paraméterek Mert - az élelmiszerek nem egyszerű fogyasztási cikkek, hanem alapvető biológiai szükségletet elégítenek ki, és lényegesen befolyásolják az emberi egészséget, - a lakosság által legnagyobb értékben vásárolt termékcsoportként döntően érintik a fogyasztók érdekeit, - a legnagyobb értékben forgalmazott fogyasztási c ikként a piaci verseny tisztasága szempontjából is nagy a jelentőségük.

29 1.ábra. Az élelmiszer-biztonság és minőség tartalma Minőségi jellemzők Kémiai, fizikai, mikrobiológiai, érzékszervi Minőségi tulajdonságok, értékek Élelmiszer BiztonságMinőség Táplálkozás- Élettani érték Élvezeti érték Alkalmassági érték Kémiai Fizikai Biológiai Kórokozó mikroorganizmusok Fehérje szénhidrát, zsíradék, vitamin, nyomelemek, rost, enzimek, aroma, Színezék Szín Illat Íz állag Tartósság Feldolgozottság Csomagolás Jelölés stb. Romlást okozó mikroorganizmusok Mikrobiológiai jellemzők Hasznos mikroorganizmusok

30 Az élelmiszer minőségét Meghatározó tényező - Élvezeti érték - Tápérték /zsír, fehérje, szénhidrát stb./ - Mikrobiológiai jellemzők - Toxikológiai jellemzők /egészségre ártalmas anyagok Pl.: nehézfém, Pl.: nehézfém, tartósítószer, tartósítószer, sz í nezék, sz í nezék, toxin, stb./ toxin, stb./ - Csomagolás, jelölés

31 Élelmiszerekben előforduló, egészséget veszélyeztető vegyi anyagok Természetes eredetű Toxikus anyagok Idegen anyagok Toxikus szennyező anyagok Szándékosan hozzáadott anyagok Nutritív anyagok káros aktivitással (pl. laktóz intolerancia, coeliakia, transz zsírsavak) Környezeti eredetű szennyező anyagok pl.(nehézfémek, poliklórozott szerves vegyületek, nitrát) Adalék anyagok Nem nutritív anyagok káros aktivitással (pl. enziminhibítorok, fitohemagglutininek, goitrogének) PeszticidekAromák Növényi eredetű toxinok (pl. kalapos gombák toxinjai) Állatgyógyszerek Állati eredetű toxinok (kagylók, halak, stb.) Technológiai eredetű szennyező anyagok

32 Kockázat becslés, lehetséges veszélyek felmérése - Milyen jellegű a termék? - Milyen a nyersanyag mikrobiológiai állapota? - Milyenek az előállítás folyamatainak mikrobiológiai paraméterei (pH, vízaktivitás, hőkezelés, szárítás, fermentálás, pácolás, hűtés, fagyasztás stb.)? - Milyenek a csomagolás, tárolás, kiszállítás feltételei? - Milyenek az árusítás feltételei (kézi, önkiszolgáló stb.)? - Hogyan kezeli, vagy nem kezeli a fogyasztó az élelmiszert? - Milyen az érintett fogyasztói csoport?

33 JECFA ajánlás az élelmiszer adalékanyagok felhasználására Ma az egész világon a JECFA ajánlásaira épülnek az adalékanyagokkal kapcsolatos nemzeti és nemzetközi szabályozások, így a magyar előírások is, melyek lényege: - Az élelmiszer előállítása során csak engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni. - Az élelmiszer adalékanyag alkalmazása akkor engedélyezhető, ha toxikológiai szempontból megvizsgált és a felhasználás körülményei között a javasolt felhasználási szinten a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. - Az élelmiszerek útján a fogyasztó szervezetébe kerülő adalékanyag mennyisége nem haladja meg a toxikológiai vizsgálatok alapján megállapított megengedhető napi bevitelt (Acceptable Daily Intake =ADI).

34 - Csak a kívánt hatást még biztosító legkisebb mennyiségben szabad alkalmazni. - Alkalmazás u k feltétele, hogy összetételük állandó, tisztaságuk a lehető legnagyobb fokú legyen. - Az adalékanyagok felhasználását az élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni. Ez történhet a csoportnévvel és az adalékanyag megnevezésével vagy a csoportnévvel és az adalékanyag E számának megadásával. - Nem szolgál hat a hibás alapanyag, a rossz higiénés körülmények, a nem megfelelő technológia alkalmazásának elfedésére vagy az élelmiszer tulajdonságainak, jellegének megváltoztatásával a fogyasztó félrevezetésére. - Alkalmazásának szükségessége technológiailag igazolható és a kívánt cél más, gazdaságosan és technikailag megvalósítható módszerrel nem érhető el.

35 Az élelmiszer adalékanyag alkalmazása akkor indokolt, ha - védi az élelmiszer tápértékét és/vagy - különleges étrendhez szükséges alkotórészt tartalmaz és/vagy - segíti az élelmiszer minőségének, stabilitásának megtartását és/vagy - javítja az élelmiszer érzékszervi tulajdonságait és/vagy - segíti az élelmiszer előállítását és tárolását.

36 Élelmiszerszabályozás legfontosabb jogszabályai Évi LXXXII. Törvény az élelmiszerekről évi XCI törvény az Állategészségügyről évi CXIX Takarmány törvény évi XXVII. Törvény a géntechnológiai tevékenységről évi CLV. Fogyasztóvédelmi Törvény 6. 79/1998. (IV.29.) kormányrendelet az áruk és szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról. biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról.

37 7. 168/2002. (VIII.2.) kormányrendelet a 79/1998. rendelet módosításáról 8 4/1998.(XI.11.) EüM rendelet az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről. mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről /1999.(VI.16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhet ő mértékéről. szennyezettségének megengedhet ő mértékéről /2003. (VII.30.) FVM-ESZCSM együttes rendelet az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről /2004(V.25) FVM-ESzCsM-GKM rendelet az élelmiszerek ellenőrzésének rendjéről /1999.(XII.28.)GM-EüM együttes rendelet a vendéglátás és /1999.(XII.28.)GM-EüM együttes rendelet a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer előállítás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer előállítás és forgalmazás feltételeiről. forgalmazás feltételeiről /2004. (II.6.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet az Élelmiszerek jelöléséről

38 2003.évi LXXXII. „Élelmiszertörvény” Hatálya: az élelmiszereknek a Magyar Köztársaság területén történő előállítására, illetve forgalombahozatalára terjed ki.

39 2003. évi LXXXII. „Élelmiszertörvény” Fejezetei Általános rendelkezések hatálya, Általános rendelkezések hatálya, terminológiai meghatározások - Az élelmisze r – vállalkozás létesítésének és működésének feltételei (gyártmánylap, bejelentés, működési engedély). - Csomagolás, fogyasztói tájékoztatás - Hatósági Élelmiszerellenőrzés - Élelmiszer szabályozás (Magyar Élelmiszerkönyv) - Záró rendelkezések - Záró rendelkezések

40 Élelmiszertörvény leglényegesebb változásai - Engedélyezési kötelezettség megszűnése - Bejelentési kötelezettség OÉTI-nél csak a különleges táplálkozási célú termékeknél - Gyártmánylap leegyszerűsítése és alkalmazása a vendéglátóiparban is.

41 Különleges táplálkozási Igényt kielégítő élelmiszerek  Testtömeg csökkentés céljára előállított csökkentett energiatartalmú élelmiszerek. élelmiszerek.  Csecsemők és kisgyermekek számára készült bébiételek és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek.  Nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, testépítőknek, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek. nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek.  Szénhidrát anyagcserezavarokban szenvedők számára készült diabetikus élelmiszerek.  Lisztérzékenységben szenvedők részére készült gluténmentes élelmiszerek  Étrendkiegészítő készítmények.  Funkcionális készítmények.

42 A fogyasztók tájékoztatása ÉT: 10.§. A forgalomba hozatalra kerülő élelmiszer csomagolásán magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan fel kell tüntetni a fogyasztók tájékoztatásához szükséges jelöléseket. Az élelmiszer megjelenítése és a fogyasztót tájékoztató jelölés nem tévesztheti meg a fogyasztót.

43 A fogyasztók tájékoztatása: (19/2004.(II.26)FVM-ESZCSM-GKM rendelet szerint) Jelölés: bármely, az élelmiszerre vonatkozó szó, jel, védjegy, márkanév, ábra vagy szimbólum, amelyet az élelmiszer csomagolásán, a dokumentációban, a címkén, a feliraton, a gyűrűn vagy a galléron helyeznek el.

44 A fogyasztók tájékoztatása A jelölés és az alkalmazott jelölési módszer: Nem vezetheti félre a fogyasztót az élelmiszer tulajdonságait (fajtáját, azonosságát, jellemzőit, összetételét, mennyiségét, eltarthatóságát, származását, eredetét és előállítási vagy termelési módját) illetően.Nem vezetheti félre a fogyasztót az élelmiszer tulajdonságait (fajtáját, azonosságát, jellemzőit, összetételét, mennyiségét, eltarthatóságát, származását, eredetét és előállítási vagy termelési módját) illetően. Nem tulajdoníthat az élelmiszernek olyan hatást/tulajdonságot, amellyel valójában nem rendelkezik.Nem tulajdoníthat az élelmiszernek olyan hatást/tulajdonságot, amellyel valójában nem rendelkezik. A természetes ásványvizekről és a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló előírásokban foglaltak figyelembevételével nem tulajdoníthat az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságot.A természetes ásványvizekről és a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló előírásokban foglaltak figyelembevételével nem tulajdoníthat az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságot.

45 Mit kell tartalmazni az élelmiszer jelölésnek a.Az élelmiszer megnevezése, b.Az összetevők felsorolása, c.Előrecsomagolt élelmiszer esetén annak nettó mennyisége, d.Az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának lejárati dátuma, illetve a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának időpontja, e.A minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek,

46 f.Az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe, valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe, g.Az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől, h.Felhasználási útmutató, amennyiben ennek hiányában a fogyasztó nem tudná az élelmiszert megfelelően felhasználni, i. Az 1, 2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban. JAllergén összetevők jelölése ( glutén, rákfélék, halak, földimogyoró, szója, tej, laktóz, diófélék, mandula,zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, és az abból készült termékek) KTételazonosító jelölés

47 A kereskedelmi előrecsomagolás esetén feltüntetendő jelölések - Termék megnevezése - Nettó mennyiség - Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő - Az élelmiszer előállítójának vagy forgalmazójának cégneve, címe

48 Egy látómezőben kell elhelyezni Megnevezés Megnevezés Tömeg Tömeg Minőségmegőrzési idő Minőségmegőrzési idő alkoholtartalom alkoholtartalom

49 Magyar Élelmiszerkönyv ET 17.§ A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) a nyers- és Alimentarius Hungaricus) a nyers- és feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó kötelező előírások és ajánlott irányelvek kötelező előírások és ajánlott irányelvek gy ű jteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv gy ű jteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv vezetésének feladatait a Földművelésügyi vezetésének feladatait a Földművelésügyi Minisztérium látja el. Minisztérium látja el.

50 A Magyar Élelmiszerkönyv felépítése - I. kötete tartalmazza az EK-jogszabályok alapján készült, a Magyarországon előállított vagy készült, a Magyarországon előállított vagy forgalomba hozott élelmiszerekre kötelező forgalomba hozott élelmiszerekre kötelező előírásokat, előírásokat, - II. kötete a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült, hazai adottságok figyelembevételével készült, ajánlott termékleírásokat, ajánlott termékleírásokat, - III. kötete a Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény. Módszergyűjtemény.

51 WHO információs rendszere GPHIN Global Public Health Intelligence Networks - az ismert kockázatokkal kapcsolatos információk gyűjtése. - az ismert kockázatokkal kapcsolatos információk gyűjtése. ERIS Energing Risk Identification System Alapelve: You are what I’m eat. Célja:Segít megállapítani és azonosítani a kockázatot.

52 Gyorsinformációs rendszerek az élelmiszerbiztonság területén RAPEX/RASF Jogi alap: 92/59 EEC június 29. Cél: tagországok gyors információjának biztosítása az egészségre ártalmas élelmiszerek kiszűrésére. ártalmas élelmiszerek kiszűrésére. - magában foglalja: élelmiszer takarmány takarmány működési elve: működési elve: -részletesen azonosítja a terméket, -felsorolja a veszélyeket és azok vizsgálati eredményeit. -riasztja a tagországokat. -riasztja a tagországokat. - alapelvei:-kölcsönösség -proaktív szemlélet -pontosság

53 Az élelmiszerek hamisítása Élelmiszerek hamisításáról beszélünk: - ha az élelmiszer nem az eredetének megfelelő, hanem idegen anyagokból bármi módon előállított utánzat, - ha az élelmiszert úgy készítették, hogy mennyisége, összetétele, minősége, eredete, használati értéke szempontjából a fogyasztót megtéveszthet, - ha a mennyiség, összetétel vagy gyengébb minőség elpalástolása érdekében az élelmiszert idegen anyagokkal vegyítették, - ha értékcsökkent vagy romlott terméket teljes értékűként hoztak forgalomba, - ha élelmiszert megtévesztésre alkalmas módon jelöltek, stb.

54 Néhány példa a ma kedvelt hamisításokra - sikeres előállítók termék címkéjének megtévesztően hasonló másolása, majd elhelyezése az ismeretlen előállító, gyenge minőségű termékén, - márkás termék megnevezéséhez hasonló névvel ellátott gyenge minőségű termék forgalomba hozatala - száraztészta címkén jelzett tojástartalmának szándékos kihagyása, tiltott festése, - vágott baromfi bőrének sárga színezése, - őrölt kávé keverése pótanyaggal és kávéként történő értékesítése,

55 - húst alig vagy egyáltalán nem tartalmazó élelmiszerek nevében a húsra történő hivatkozás, - kolbászfélék gyártása különböző fajú állatok húsából, - aromából, cukorból, étkezési savból, vízből készült üdítőitalok gyümölcsitalként történő forgalmazása, - szűrt, tisztított vizek, gyümölcsitalok, különleges gyógyhatásra utaló reklám szöveggel történő értékesítése - cukorszörp mézként történő forgalmazása.

56 WHO biztonságos élelmiszerkészítés szabályai - Használj megbízható forrásból származó, biztonságos alapanyagokat - Süsd, főzd át alaposan az ételt - Hamar fogyaszd el - Tárold megfelelő hőmérsékleten - A maradékot újraforrósítás után fogyaszd

57 - A nyersanyagot és a főtt ételt elkülönítve tárold - Rendszeresen alaposan moss kezet - Tartsd tisztán a konyhát - Védd az élelmiszert rovaroktól, rágcsálóktól - Csak tiszta ivóvizet használj

58 Élelmiszerek jelölése Ionizáló energiával kezelt élelmiszer Géntechnológiával előállított élelmiszert tartalmaz Géntechnológiával állították elő, de nem tartalmaz géntechnológiával módosított összetevőket

59 Élelmiszer jelölés


Letölteni ppt "Az élelmiszerbiztonság fogalma és jelentősége a nemzetközi és a hazai szabályozásban és gyakorlatban Schreiberné Molnár Erzsébet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések