Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„NYÍRSÉG TURISTAVARÁZS” tdm. létrehozásának és működésének tapasztalatai Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„NYÍRSÉG TURISTAVARÁZS” tdm. létrehozásának és működésének tapasztalatai Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár."— Előadás másolata:

1 „NYÍRSÉG TURISTAVARÁZS” tdm. létrehozásának és működésének tapasztalatai Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár

2 Eldöntendő! Vagy NYÍRSÉGI TDM?

3 Szervezeti felépítés Nyírség Turizmusáért egyesület Non-pofit Kft. mint munkaszervezet

4 A létrejött TDM szervezet feladatai Turisztikai tervezés, termék- és vonzerőfejlesztés (tematikus utak, témaparkok kialakítása ) Turisztikai információ szolgáltatás, informatikai rendszer kialakítása és működtetése. (on-line foglalási rendszer) Marketing és kommunikációs kampányok tervezése (összehangolása, együttműködés.) Gyakorlati megvalósítás (a turisztikai régió szereplői a turisztikai termékek fejlesztésével és piacra juttatásával kapcsolatos feladatainak ellátására egységes, összehangolt rendszer működtetése.)

5 A TDM szervezet feladatai 2. Turisztikai adatszolgáltatás, kutatás és monitoring-rendszer működtetése. Emberi erőforrás-fejlesztés: képzések, továbbképzési programok, szakmai tanulmányutak, konferenciák, szakmai találkozók szervezése, szemléletformálás. Pályázati menedzsment és egyéb adminisztratív feladatok biztosítása. A turisztikai szereplők tevékenységeinek összehangolása, a költségek csökkentése és működésük hatékonyságának növelése érdekében (partnerség és hálózatmenedzsment).

6 A térségi vonzerők turisztikai termékké alakítása. Az egyes települések, kistérségek turizmusa piaci értelemben akkor működik sikeresen, ha a található vonzerőket sikerül csomagban turisztikai termékké alakítani. A termékeket desztinációba ágyazottan piacra juttatni, és a célcsoportnak eredményesen értékesíteni.

7 Humán erőforrás képzés Kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő szakemberbázis. Jelenleg 2 olyan felsőfokú oktatási intézmény is működik, ahol turisztikai irányultságú képzés folyik. A Nyíregyházi Főiskolán beindul a turisztikai Bsc. képzés működik a szakirányú képzés és az FSZ képzés. Évek óta szervez OKJ tanfolyamokat a falusi turizmus területén.

8 Továbbképzés A képzéseken túl azonban fontos szempont a továbbképzés, a szemléletformálás, az európai tendenciák naprakész ismerete a magyarországi turisztikai szakemberek számára. A legfontosabb pedig egymás turisztikai kínálatának megismerése, a kistérség természeti és épített örökségeinek bejárásával.

9 A megalakított TDM rendszer alapelvei kiemelt feladat: 3 alapelv a fenntarthatóság megteremtése a versenyképesség megteremtése a területi szempontok érvényesítése A felsorolt alapelvek érvényesülését akkor lehet elvárni, ha annak irányítását és koordinálását egy olyan szervezet végzi melynek munkájában az összes szereplő részt vesz, vagy legalábbis képviselteti magát → ez a TDM szervezet

10 Összegzés A TDM rendszer kialakításával a korábbi irányítási rendszer átalakítása megtörtént A turisztikai szolgáltató hálózat kialakítása folyamatban van Érdekeltség megteremtése a termékfejlesztésben folymatban van Közös marketing munka Egymást erősítő informatikai szolgáltatás (közös honlap) Közös monitoring a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.(terv)

11 A NYÍRSÉG TDM szervezet szervezetfejleszthetősége A turistafogadás feltételeinek javítása Emberközpontú és hosszú távon jövedelmező fejlődés Attrakciófejlesztés Emberi erőforrás fejlesztés Hatékony működési rendszer kialakítása A térségi turizmus versenyképességének növelése A turizmus életminőségre gyakorolt hatásainak optimalizálása Termékfejlesztés Desztináció fejlesztés Kiemelt desztinációk fejlesztése A turisztikai attrakciók elérhetőségének javítása A turisták komfortérzetének növelése Az oktatási rendszer munkaerő-piaci igényeknek megfelelő átalakítása Stabil foglalkoztatási környezet kialakítása Szemléletformálás Helyi desztináció menedzsment szervezet kialakítása Regionális TDM intézményrendszer átalakítása A turisztikai intézményrendszer piramisának talpra állítása

12 Hagyományokra épülő kínálatfejlesztés példa a kistérségi turizmus fejlesztési gyakorlat végrehajtására: Attrakciófejlesztés Termékfejlesztés Hagyományokon, ember alkotta vonzerőkön alapuló attrakciók Desztináció- menedzsment Kézműves gasztronómiai hagyományok felélesztése

13 Attrakcióra épülő marketing feladat Állandó és alkalmi turisztikai termékek piacra segítése Hatékony marketing munka alapja Leghatékonyabb marketing eszközök segítségével a céltermék és célcsoport piacra segítése Desztináció- menedzsment csomagba rendezi a szolgáltatók kínálatával Állatpark, fürdők, épített értékek, rendezvények, gasztronómia

14 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail:hanusz@nyf.hu


Letölteni ppt "„NYÍRSÉG TURISTAVARÁZS” tdm. létrehozásának és működésének tapasztalatai Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések