Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:www.fcsm.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:www.fcsm.hu."— Előadás másolata:

1 Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina

2

3 Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:www.fcsm.hu

4 Szennyvíztisztítás A szennyvizek megtisztításához fizikai, biológiai és kémiai módszereket alkalmaznak:  Kőfogókban felfogják a csatorna fenekén görgetett anyagokat;  Rácsokon kiszűrik a nagyobb darabos lebegő anyagokat;  Homokfogó medencékben kiülepítik a homokot;  Zsírfogókban leválasztják a zsírokat, olajokat;  Vegyszert adagolnak a foszfor kicsapatására;

5 Szennyvíztisztítás  Előülepítőkben kiülepítik a szerves lebegő anyagokat;  Eleveniszapos levegőztető medencékben lebontják az oldott szerves anyagokat;  Utóülepítőkben szétválasztják a tisztított vizet az eleveniszaptól;

6 Szennyvíztisztítás  Az előülepítőből kiemelt iszapot sűrítik, biogázt fejlesztenek belőle és víztelenítik;  A termelt biogáz felhasználásával elektromos áramot termelnek;  Szilárd hulladékainkat a mezőgazdaságban hasznosítják, vagy a lerakókban ártalmatlanítják.

7 Szennyvíztisztítás Budapest száraz idei szennyvizeinek 51%-át az észak-pesti és a dél-pesti telepen tisztítják. Budapest száraz idei szennyvizeinek 51%-át az észak-pesti és a dél-pesti telepen tisztítják. A névleges kapacitás együttesen 235 ezer m 3 /nap. A dél-pesti tisztítómű, 80 ezer m 3 biológiai, és 80 ezer m 3 tápanyag-eltávolító kapacitással rendelkezik. Az észak-pesti telep átlagosan 155 ezer m 3 szennyvizet tisztít meg naponta, de olykor ez a mennyiség a 200 ezer m 3 -t is eléri.

8 Csatornamű-hulladékok A környezetvédelmi előírásoknak és a kiadott engedélyeknek megfelelően  a csatornatisztítás során kiemelt üledékét  a homokfogó üledékét  a rácsszemetét víztelenítik, majd fertőtlenítik, és erre kijelölt lerakóhelyeken helyezik el, vagy komposztáló eljárással kezelik.

9

10

11

12

13

14


Letölteni ppt "Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:www.fcsm.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések