Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina"— Előadás másolata:

1 Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Hulladékok Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina ilyenmasholnincs.blog.hu/2009/05/19/veszelyes...

2 Definíciók: Hulladék: Olyan - számunkra - már feleslegessé vált anyag, melyet nem tudunk, vagy nem akarunk a keletkezés helyén hasznosítani. Szemét: a későbbiekben már nem hasznosítható hulladék (megsemmisítendő) Típusaik keletkezésük módjai szerint : Termelési ipari mezőgazdasági Települési (kommunális)

3 Mit tehetünk?

4

5 Komposztálható szerves hulladék
Mennyisége a háztartásban 35%. A dió-, a tölgy-, az akác-, a vadgesztenye-levél és a napraforgószár lassan (1,5-2 év alatt) bomlik le, ezért külön komposztálandók A komposztálással csökkenthető az elszállítandó hulladék mennyisége, ezáltal a szemétdíj is (100 kg szerves hulladékból 60 kg kész komposzt keletkezik).

6 Nem komposztálható szerves hulladékok:
Fertőzött növényi maradványok (elégetendők!), kemény viaszos levelek (fenyő, magyal), indás vagy futónövények szára, burgonyaszár, egész kenyér, papír (kivéve pl. kávéfilter, tojástartó papír doboz), gyomok (elégetendők!)

7 Papírhulladék Mennyisége a háztartásban ... 15%
újságok, magazinok, prospektusok, reklámanyagok, könyvek (más anyagú bekötés nélkül), csomagolóanyagok, kartonok

8 Műanyag hulladékok Mennyisége a háztartásban...10%-os
problémát jelent a különféle műanyagfajták keveredése, a hulladékok szennyezettsége. A legtöbb műanyaghulladék a csomagoló-anyagok révén keletkezik, a fóliák, nylon zacskók flakonok, nem visszaváltható palackok, vagy joghurtos dobozokra. „Tapossa laposra!”

9 Textil hulladékok Mennyisége a háztartásban... 5%- Ruhák, ágyneműk, asztalterítők, pokrócok képezik a textilhulladékokat. Szervezett gyűjtéssel lényegesen csökkenthető, hiszen sok a mások számára még használható ruhadarab, textília.

10 Üveg hulladék Mennyisége a háztartásban...5%-a
a nem betétdíjas italos üvegekből, eltört, használhatatlan üvegtárgyak színük alapján kell elkülöníteni, legalább a fehéret és a színes üvegeket

11 Fém hulladékok Mennyisége a háztartásban... 3-4% konzervdobozok,
edények a fémfeldolgozó ipar számára értékes másodnyersanyagok.

12 Veszélyes hulladékok Mennyisége a háztartásban...2-5% Nem megfelelő bánásmód hiányában a környezetre, de egészségünkre is fokozottan ártalmas. szárazelemek, akkumlátorok, festék-, lakk-, tisztító- és vegyszermaradékok, háztartási sütő- és egyéb olajok gyógyszerek

13 Egyéb hulladék Mennyisége a háztartásban... 15-20%
tönkrement háztartási készülékek, bútorok, hűtőszekrények egyéb lomok tartoznak, olyanok, melyeket méretük miatt nem szokás a hagyományos háztartási hulladékgyűjtőbe helyezni. társított csomagolóanyagból keletkező hulladékok egyszerre több hulladékcsoport anyagait is tartalmazzák, melyek elválasztása a háztartásokban nem lehetséges. Alapvetően az egyéb hulladékokhoz tartozhatnának, de mint többkomponensű csomagolóanyagok, növekvő, jelenleg 2-4%-os részarányuk következtében külön kategóriát képez(het)nek.

14


Letölteni ppt "Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések