Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek"— Előadás másolata:

1 3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
3.0.    Bevezetés a fejezethez 3.1.    Az ember-számítógép interakció 3.2.    Interakciós stílusok 3.3.    A számítógépes munkahely ergonómiája 3.4.    Az Ember, a számítógép használója A képekről Bevezetés a Szoftver-ergonómiába

2 S33 A számítógépes munkahely ergonómiája

3 Mi mindenre kell(ene) figyelni?
A munkahelyi környezet (megvilágítás, hőmérséklet, páratartalom, zaj), Bútorok: asztal, szék, a számítógép és a szoftver viselkedése (érzékszervi és műveleti tulajdonságai), testhelyzet, a munka időtartama napi időtartam, szünetek, stb.

4 A munkahelyi környezet
A munkaszoba hőmérséklete és páratartalma - szabványok és ajánlások a munkáltatók számára - odahaza ritkán figyelünk erre. Miért? Az emberek egészségének védelme a munka teljesítményének növelése

5 A számítógépes munkahely megvilágítása
Sok ajánlás; nehezen kielégíthetőek Helyi (lokális) megvilágítás, és általános- (globális-), környezeti megvilágítás

6 Helyi megvilágítás az asztalon papírok és a billentyűzet megvilágítására, asztali lámpa, kb. 60 Watt A képernyő fényerejével összhangban ne világítson a szemünkbe, ne világítsa meg a képernyőt, a papírokról ne verődjön vissza a szemünkbe. nem jó a túlzottan irányított fény (spotlámpa)

7 Környezeti megvilágítás - este
Az erős kontraszt (megvilágított asztal - sötét szoba) ártalmas és lehangoló (NB: TV-nézésnél is) kiegészítő szerepe van, lehet gyengébb. (nálam a mennyezeten is 60-as égő van) ne világítson a szemünkbe ne tükröződjön a képernyőn.

8 Nappali megvilágítás A fény balról jöjjön (jobbkezeseknek)
Ne legyen túl erős, ne tükröződjön a képernyőn, az asztalon ne keletkezzenek zavaró árnyékok, ne érje közvetlenül a szemet. Nem jó az ablakkal szemben ülni (ha erős fény jön), Nem jó az ablaknak háttal ülni (tükröződés). Nehéz jót találni (?)

9 Bútorok és testhelyzet
Raktáros: álló helyzetben, a számítógép írópulton (?) Ajánlások az „irodai munkához” … Jártunkban-keltünkben figyeljünk: gyógyszertár, bank, stb… Régebben a nagy képernyőnek nagy „odút” készítettek; most a lapos képernyő nagyon messze kerül!

10 Figyeljünk testtartásunkra!
A képernyő szemben (nem oldalt), a nézés irányára merőlegesen, távolsága cm magassága: szem-magastól lefele. Csuklótámasz „Mozgatható billentyűzet” Láb a földön (lábtámasz) Ötkerekű szék

11 Figyeljünk testtartásunkra!
Egyenes felső test, Vízszintes alsókar csukló alátámasztva Vízszintes felső lábszár, láb a földön (lábtámaszon)

12 A munkaasztal lapján … Elsődleges munkaterület: karmozgással elérhető (billentyűzet, egér, papírok) Másodlagos munkaterület: kinyújtott karral elérhető (amit néha cserélni kell; flopi) Harmadlagos munkaterület: fölállva elérhető (nyomtató) Hamutartó: az ajtón kívül

13 A munka időtartama, szünetek
Bizonyított és sejtett ártalmak Fejfájás – villódzó képernyő : ≥ 72/sec képfrissítés Szemfáradás – túl nagy fényerő – beállítás túl kis betűk – beállítás tükröződés merev nézés – szemforgatás Nyakfájás – a képernyő magassága időnként fejkörzés Hátfájás – egyenes felsőtest – időnként fölállni Óránként föl kell állni, és könnyű torna!

14 Tiszteld az ergonómiai ajánlásokat, hogy hosszú életű legyél a földön.
Ha asztalnál ülve számítógéppel dolgozol, állítsd be megfelelően a bútorokat: A képernyő karnyújtásra legyen a szemedtől, felső széle ne legyen szemmagasságnál följebb, és merőlegesen álljon a nézés irányára. Felső tested és felkarod legyen függőleges, alkarod és felső lábszárad legyen vízszintes. Legyen hely az asztalon csuklód letámasztására. Ne ülj az ablak fényével szemben, vagy annak háttal. stb.

15 Jelenség!? Az utolsó képen mit vehetünk észre?

16 Tiszteld az ergonómiai ajánlásokat hogy hosszú életű lehess a földön
Asztalnál ülve állítsd be megfelelően a bútorokat A képernyő karnyújtásra legyen a szemedtől, álljon merőlegesen a nézés irányára, felső széle ne legyen szemmagasság fölött. Felső tested és felkarod álljon függőlegesen alkarod és felső lábszárad vízszintesen Az asztalon legyen hely a csuklód letámasztására Ne ülj az ablak fényével szemben, vagy annak háttal.


Letölteni ppt "3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések