Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a Szoftver-ergonómiába1 3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek 3.0. Bevezetés a fejezethez 3.1. Az ember-számítógép interakció 3.2. Interakciós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a Szoftver-ergonómiába1 3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek 3.0. Bevezetés a fejezethez 3.1. Az ember-számítógép interakció 3.2. Interakciós."— Előadás másolata:

1 Bevezetés a Szoftver-ergonómiába1 3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek 3.0. Bevezetés a fejezethez 3.1. Az ember-számítógép interakció 3.2. Interakciós stílusok 3.3. A számítógépes munkahely ergonómiája 3.4. Az Ember, a számítógép használója 3.5. A képekről

2 S33 A számítógépes munkahely ergonómiája

3 Mi mindenre kell(ene) figyelni? A munkahelyi környezet (megvilágítás, hőmérséklet, páratartalom, zaj), Bútorok: asztal, szék, a számítógép és a szoftver viselkedése (érzékszervi és műveleti tulajdonságai), testhelyzet, a munka időtartama napi időtartam, szünetek, stb.

4 A munkahelyi környezet A munkaszoba hőmérséklete és páratartalma - szabványok és ajánlások a munkáltatók számára - odahaza ritkán figyelünk erre. Miért? i.Az emberek egészségének védelme ii.a munka teljesítményének növelése

5 A számítógépes munkahely megvilágítása Sok ajánlás; nehezen kielégíthetőek Helyi (lokális) megvilágítás, és általános- (globális-), környezeti megvilágítás

6 Helyi megvilágítás az asztalon papírok és a billentyűzet megvilágítására, asztali lámpa, kb. 60 Watt A képernyő fényerejével összhangban ne világítson a szemünkbe, ne világítsa meg a képernyőt, a papírokról ne verődjön vissza a szemünkbe. nem jó a túlzottan irányított fény (spotlámpa)

7 Környezeti megvilágítás - este Az erős kontraszt (megvilágított asztal - sötét szoba) ártalmas és lehangoló (NB: TV-nézésnél is) kiegészítő szerepe van, lehet gyengébb. (nálam a mennyezeten is 60-as égő van) ne világítson a szemünkbe ne tükröződjön a képernyőn.

8 Nappali megvilágítás A fény balról jöjjön (jobbkezeseknek) Ne legyen túl erős, ne tükröződjön a képernyőn, az asztalon ne keletkezzenek zavaró árnyékok, ne érje közvetlenül a szemet. Nem jó az ablakkal szemben ülni (ha erős fény jön), Nem jó az ablaknak háttal ülni (tükröződés). Nehéz jót találni (?)

9 Bútorok és testhelyzet Raktáros: álló helyzetben, a számítógép írópulton (?) Ajánlások az „irodai munkához” … Jártunkban-keltünkben figyeljünk: gyógyszertár, bank, stb… Régebben a nagy képernyőnek nagy „odút” készítettek; most a lapos képernyő nagyon messze kerül!

10 Figyeljünk testtartásunkra! A képernyő szemben (nem oldalt), a nézés irányára merőlegesen, távolsága 45-50 cm magassága: szem-magastól lefele. Csuklótámasz „Mozgatható billentyűzet” Láb a földön (lábtámasz) Ötkerekű szék

11 Figyeljünk testtartásunkra! Egyenes felső test, Vízszintes alsókar csukló alátámasztva Vízszintes felső lábszár, láb a földön (lábtámaszon)

12 A munkaasztal lapján … Elsődleges munkaterület: karmozgással elérhető (billentyűzet, egér, papírok) Másodlagos munkaterület: kinyújtott karral elérhető (amit néha cserélni kell; flopi) Harmadlagos munkaterület: fölállva elérhető (nyomtató) Hamutartó: az ajtón kívül

13 A munka időtartama, szünetek Bizonyított és sejtett ártalmak Fejfájás – villódzó képernyő : ≥ 72/sec képfrissítés Szemfáradás – túl nagy fényerő – beállítás túl kis betűk – beállítás tükröződés merev nézés – szemforgatás Nyakfájás – a képernyő magassága időnként fejkörzés Hátfájás – egyenes felsőtest – időnként fölállni Óránként föl kell állni, és könnyű torna!

14 Tiszteld az ergonómiai ajánlásokat, hogy hosszú életű legyél a földön. Ha asztalnál ülve számítógéppel dolgozol, állítsd be megfelelően a bútorokat:  A képernyő karnyújtásra legyen a szemedtől, felső széle ne legyen szemmagasságnál följebb, és merőlegesen álljon a nézés irányára.  Felső tested és felkarod legyen függőleges, alkarod és felső lábszárad legyen vízszintes.  Legyen hely az asztalon csuklód letámasztására.  Ne ülj az ablak fényével szemben, vagy annak háttal.  stb.

15 Jelenség!? Az utolsó képen mit vehetünk észre?

16 Tiszteld az ergonómiai ajánlásokat hogy hosszú életű lehess a földön Asztalnál ülve állítsd be megfelelően a bútorokat A képernyő karnyújtásra legyen a szemedtől, álljon merőlegesen a nézés irányára, felső széle ne legyen szemmagasság fölött. Felső tested és felkarod álljon függőlegesen alkarod és felső lábszárad vízszintesen Az asztalon legyen hely a csuklód letámasztására Ne ülj az ablak fényével szemben, vagy annak háttal.


Letölteni ppt "Bevezetés a Szoftver-ergonómiába1 3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek 3.0. Bevezetés a fejezethez 3.1. Az ember-számítógép interakció 3.2. Interakciós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések