Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Petőfi Sándor 1848 1848 Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Petőfi Sándor 1848 1848 Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára."— Előadás másolata:

1

2 Petőfi Sándor 1848

3 1848 Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára.

4 1848 1848 februárjában egymást követik a véres európai események: felkelések, lázadások.1848 februárjában egymást követik a véres európai események: felkelések, lázadások. Itáliából januárban több szabadság- megmozdulás híre kap szárnyra, melyekről Petőfinek is tudomása van: konkrétabbá válik a forradalom lehetősége.Itáliából januárban több szabadság- megmozdulás híre kap szárnyra, melyekről Petőfinek is tudomása van: konkrétabbá válik a forradalom lehetősége.

5 1848 Szent szabadság, újabb megváltója A másodszor sűlyedt embereknek, Drága élted miljom s miljom ója, Ne félj,téged nem feszítenek meg.

6 1848 Az ünnepélyes hangú 1848 című vers megszólítottja-énekeltetje a,,megváltás” esztendejében elérkező szabadság.Az ünnepélyes hangú 1848 című vers megszólítottja-énekeltetje a,,megváltás” esztendejében elérkező szabadság. Ez a költemény, mely felütésében az ódák emelkedett hanghordozását mutatja, türelmetlen és felfokozott víziója a szabadság kivívásának pillanatának.Ez a költemény, mely felütésében az ódák emelkedett hanghordozását mutatja, türelmetlen és felfokozott víziója a szabadság kivívásának pillanatának.

7 1848 Elbuvék a békeség galambja, Fészke mélyén turbékolni sem mer; Háborúnak ölyve csattogtatja Szárnyait a légben vad örömmel.

8 1848 A vers első részében inkább a szabadság esztendejének köszöntése, később az ellene vétők sorsának víziószerű megjelenítése dominál.A vers első részében inkább a szabadság esztendejének köszöntése, később az ellene vétők sorsának víziószerű megjelenítése dominál. A költő születő,,új csillag”-ként üdvözli a szabadság eszméjét.A költő születő,,új csillag”-ként üdvözli a szabadság eszméjét. Alkalmi megszemélyesítésben elhalványult arcú, beteg embernek mutatja a,,szent szabadság”-ot, melyet,,Ezernyolcszáznegyvennyolc” új ereje kelt életre.Alkalmi megszemélyesítésben elhalványult arcú, beteg embernek mutatja a,,szent szabadság”-ot, melyet,,Ezernyolcszáznegyvennyolc” új ereje kelt életre.

9 1848 Hah, ti gyávák, ti már is remegtek? Ez csak kezdet, ez csak gyermekjáték… Hátha mindazok beteljesednek, Amiket én álmaimban láték!

10 1848 A,,másodszor süllyedt” embervilág megváltójaként krisztusi szerepkörbe helyezi később.A,,másodszor süllyedt” embervilág megváltójaként krisztusi szerepkörbe helyezi később. A vers szimbolikájában az ellentétesség a meghatározó.A vers szimbolikájában az ellentétesség a meghatározó.,,Jó” és,,rossz” egyaránt ítéletben részesül; lánc csörög és kard cseng; a gyávák remegnek, a bátrak dicsőséget aratnak.,,Jó” és,,rossz” egyaránt ítéletben részesül; lánc csörög és kard cseng; a gyávák remegnek, a bátrak dicsőséget aratnak. A béke szimbolikus madara a galamb, a háborúé a harc régi szimbóluma az ölyv.A béke szimbolikus madara a galamb, a háborúé a harc régi szimbóluma az ölyv.

11 1848 Eljön, eljön az itélet napja, A nagy isten véritéletet tart, S míg jutalmát jó, rosz meg nem kapja, Már nyugonni sem fog addig a kard!

12 1848 Minden verskellék a helyén van, hogy szuggesztív hatásúvá fokozza a verset, melynek zárlatában az ítélkezés napjának prófétai víziója jelenik meg.Minden verskellék a helyén van, hogy szuggesztív hatásúvá fokozza a verset, melynek zárlatában az ítélkezés napjának prófétai víziója jelenik meg. Háborút jósol a költő, de szent háborút, melyben diadalmaskodni fog a,,jó”(-ság) eszméje, s új világot teremt a megénekelt,,szent szabadság”.Háborút jósol a költő, de szent háborút, melyben diadalmaskodni fog a,,jó”(-ság) eszméje, s új világot teremt a megénekelt,,szent szabadság”.

13 Készítették: Bodó Péter-(Budu)Bodó Péter-(Budu) Molnár Tamás-(Lego)Molnár Tamás-(Lego) Papp Attila-(AT)Papp Attila-(AT) Papp Norbert-(Omlás)Papp Norbert-(Omlás) Szántai Gergely-(Greg)Szántai Gergely-(Greg)


Letölteni ppt "Petőfi Sándor 1848 1848 Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések