Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fénysarkítás. Az interferencia és az elhajlás (diffrakció) jelensége igazolja, hogy a fény hullámtulajdonságokkal rendelkezik. Milyen típusú hullám a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fénysarkítás. Az interferencia és az elhajlás (diffrakció) jelensége igazolja, hogy a fény hullámtulajdonságokkal rendelkezik. Milyen típusú hullám a."— Előadás másolata:

1 Fénysarkítás

2 Az interferencia és az elhajlás (diffrakció) jelensége igazolja, hogy a fény hullámtulajdonságokkal rendelkezik. Milyen típusú hullám a fény? Kérdés: Milyen típusú hullám a fény?

3 Ismétlés: Ismétlés: Mechanikai hullámoknál A transzverzális hullám polarizálható.

4 Fény esetén: Ha találunk olyan eszközt, ami hasonló tulajdonságot mutat a fénnyel, (mint fentebb a mechanikai hullámoknál tapasztaltunk) akkor polarizálható.

5 A fénypolarizáció felfedezése Etienne Malus francia mérnök, katonatiszt, 1808-ban fedezte fel. Etienne Malus 1775-1812

6 Brewster kísérlete Brewster törvénye: a polarizáció akkor maximális, ha a beesési szög akkora, hogy a visszavert és a megtört sugár egymásra éppen merőleges. Ekkor a beesési szög és a törésmutató kapcsolata:

7 Poláros fény részlegesen poláros ha az egyes rezgési irányok között vannak amplitúdó eltérések, de az eloszlás véletlenszerűsége nem teljes, hanem némi szabályosság mutatkozik síkban (lineárisan) poláros olyan fényt, amelynek rezgései egyetlen irányba esnek körösen (cirkulárisan) poláros az elektromos (és a mágneses) térerősség vektorának végpontja kört ír le elliptikusan poláros ha ellipszis mentén jár a fényvektor végpontja

8

9 Optikai aktivitás optikailag aktív anyagok Bizonyos anyagok elforgatják a polarizációs síkot: optikailag aktív anyagok. Pl. kvarc, cukoroldat

10 Kettőstörő anyagok Erasmus Bartholinus Mészpát (izlandi pát, kalcit kristály) a jelenséget 1670-ben észlelte mészpát kristályban két nyaláb: rendes (ordinárius) rendellenes (extraordinárius)

11

12 A Nicol-prizmá ban (1828), mely két félprizma összeragasztásával készül, az egyik polarizációs irány (a rendes sugár iránya) teljes visszaverődést szenved, majd elnyelődik, az extraordinárius sugár viszont akadálytalanul kilép. Polarizátorok a gyakorlatban (régen, de ma is) A Rochon-prizma a fénynyalábot két polarizált nyalábra bontja, amelyek kissé különböző szögben lépnek ki. Leggyakrabban kvarcból készítik.

13 Kettőstörő vékonyrétegek üvegen vagy celluloidon elnyúlt molekulájú anyagok Polarizátorok a gyakorlatban (ma)

14

15 Polarizáció a természetben Egy trombitavirág polarizációs mintázatai.

16 Polarizáció a természetben számos állat (bizonyos rovarok, rákok, halak, kétéltűek, hüllők és madarak) tájékozódáshoz használják az égbolt polarizációs pontjait, főleg akkor, ha nincs más vizuális jel (eltakart Nap, csillagok) vízfelületet is a polarizáció segítségével találják meg a rovarok -> kőolaj származékos (pakurás) vízfelület jobban polarizál (végzetes csapda) Egy, a budapesti pakuratóba pusztult tőkés réce és az azt környező pakurafelszín polarizációs mintázatai.

17

18 Alkalmazások Fényképezésben

19 Alkalmazások Fényképezésben

20 Alkalmazások Fényképezésben

21 Alkalmazások Szemüvegekben

22 Alkalmazások Szemüvegekben

23 Alkalmazások Kijelzők (pl. számológépek)

24 Alkalmazások LCD (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos képernyő. működő LCD monitor az 1960-as években készült először.

25 Alkalmazások Feszültségi kettőstörés: költségesen előállítható szerkezetek terhelési vizsgálata.


Letölteni ppt "Fénysarkítás. Az interferencia és az elhajlás (diffrakció) jelensége igazolja, hogy a fény hullámtulajdonságokkal rendelkezik. Milyen típusú hullám a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések