Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás"— Előadás másolata:

1 Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Magyarország, 2013.

2 ? ? ? ? ?

3 ?

4 A tanulmány 4 része Mi az oka ennek a bibliatanulmánynak?
A helyi gyülekezet bibliai definíciója. Mi is akkor a bibliai gyülekezet? A bibliai definíció következményei.

5 1. A bibliatanulmányozásunk oka
Minden szolgálatban meg kell kérdezni magunkat: mi a célunk, mit akarunk elérni. Ez fokozottan igaz a gyülekezetplántálásban. Ha ez a szolgálatunk, mi is igazán a gyülekezet Isten szemszögéből? In any ministry, we need to ask ourselves what we are working towards. In other words one must understand the goal in order to work towards it. This is especially true in the ministry of church planting. If our ministry is to plant churches, just what exactly constitutes a church from God’s point of view?

6 1. A bibliatanulmányozásunk oka
A definíció abban is segít, hogy ne hasonlítsunk össze különböző dolgokat. Például, amikor csoportokat gyülekezeteknek hívnak, amelyek inkább csak ima vagy bibliatanulmányozó csoportok. Ezt el akarjuk kerülni. In any ministry, we need to ask ourselves what we are working towards. In other words one must understand the goal in order to work towards it. This is especially true in the ministry of church planting. If our ministry is to plant churches, just what exactly constitutes a church from God’s point of view?

7 1. A bibliatanulmányozásunk oka
Missziológiai okunk is van. Évekkel ezelőtt egy nehezen megközelíthető országban jártam, ahol egy házi közösségben vehettem részt. Feltettem magamnak a kérdést: „Mi akadálya, hogy erre a csoportra úgy tekintsünk, mint egy igazi gyülekezetre? In any ministry, we need to ask ourselves what we are working towards. In other words one must understand the goal in order to work towards it. This is especially true in the ministry of church planting. If our ministry is to plant churches, just what exactly constitutes a church from God’s point of view?

8 Hajlamosak vagyunk úgy nézni a gyülekezetet…

9 Hajlamosak vagyunk úgy nézni a gyülekezetet…
Túl nagy hangsúly: Épületeken Programokon Egy gyülekezeten Vasárnapi istentiszteleten Túl kis hangsúly: A tanítványságon és a kiscsoportokon A tanítványok, vezetők megsokszorozódásán és az egyszerű gyülekezeteken

10 1. A bibliatanulmányunk oka
4. Vigyázzunk, hogy ne a tapasztalataink alapján határozzuk meg mi is egy gyülekezet (ekkléziológiai előítéletek) Olyan közösség, ami egy templom-épületeben találkozik Van egy teljesidejű, fizetett lelkipásztoruk Egy felekezet által felavatott lelkipásztoruk van Bizonyos meghatározott létszámot elértek

11 Mi a probléma az előző kritériumokkal?
Az ApCsel-ben, az újszövetségi levelekben, vagy a Jelenések könyvében leírt gyülekezetek egyike sem lenne gyülekezet az előzőek alapján. ApCsel Úsz-i levelek Jelenések könyve

12 Nem mondjuk, hogy az előzőek rosszak, de szükségesek ahhoz, hogy gyülekezet legyünk?
Olyan közösség, ami egy templom-épületeben találkozik Van egy teljesidejű, fizetett lelkipásztoruk Egy felekezet által felavatott lelkipásztoruk van Bizonyos meghatározott létszámot elértek

13 Mit keresünk? Legyen egy jól használható definíciónk, amit a gyülekezetplántálásban is használhatunk. Legyen alapos, de ne egyszerűsítsünk túl valamit, ami komplex. Inkább organikus (szervezeti), mint intézményi nézőpontot szeretnénk.

14 2. A gyülekezet bibliai definíciója
Keressük meg a „gyülekezet” szót az Igében. Nézzünk példákat az Újszövetségben. Nézzünk meg más szakaszokat, amelyek leírják, milyen a gyülekezet természete.

15 Hogyan látod a gyülekezetet?
Számodra és számomra is az egyik legfontosabb kérdés!

16 2. A gyülekezet bibliai definíciója.
A gyülekezet szó az evangéliumokban: Máté 16:18 „Felépítem az egyházam” (Görög – ecclesia). 3 gondolat: Jézus Krisztus építi Építem – a Rút 4:11-ből jön Gyülekezet – helyileg összegyűlni

17 3. Milyen a bibliai gyülekezet? 7 feltétel
Isten munkája által létrejött közösség – ahol a Szentháromság Isten igazán jelen van. Bemerített hívőkből áll. Rendszeresen találkoznak Isten Igéjének tekintélye és tanítása alatt.

18 3. Milyen a bibliai gyülekezet?
4. Ünneplik az Úrvacsorát. 5. Gyakorolják a biblikus gyülekezeti fegyelmet. 6. Istenhez igazodó vezetőik vannak. 7. Isten dicsőítik, egymást építik és vágynak arra, hogy az elveszettek megmeneküljenek és bekerüljenek a közösségbe.

19 Nézzük meg egyenként a biblikus ‘gyülekezet’ definíciójának hét részét!

20 1. Isten munkája által létrejött közösség – ahol a Szentháromság Isten igazán jelen van.

21 2. Bemerített hívőkből áll.

22 3. Rendszeresen találkoznak Isten Igéjének tekintélye és tanítása alatt.

23 4. Ünneplik az úrvacsorát.

24 5. Gyakorolják a biblikus gyülekezeti fegyelmet.

25 6. Isten mércéjéhez igazodó vezetőik vannak

26 7. Isten dicsőítik, egymást építik és vágynak arra, hogy az elveszettek megmeneküljenek és bekerüljenek a közösségbe.

27 A gyülekezet tanítványokat hoz létre.

28 Az igazi gyülekezet valódi (Jézust) követők összegyülekezése, akik:
Mennek Jézus után, Megtagadják magukat Őérte, Naponta áldozatokat hoznak, Teljes szívükből követik Őt, Kisebb és nagyobb csoportokban gyűlnek össze, hogy mindez megvalósuljon.

29 3. Milyen következményei vannak, ha így gondolkodunk a gyülekezetről?
A gyülekezet élő szervezet, de szerkezete is van. Segíti a megsokszorozódást, hogy biblikusan látjuk, mi is a gyülekezet. Segíti a megsokszorozódást azzal, hogy az új vezetők láthatják, ők is tudnak plántálni új gyülekezeteket. A definíció megmutatja a gyülekezet látását felfelé, befelé és kifelé.

30 Hogyan fogsz tovább élni annak fényében, hogy valójában mi is a gyülekezet?


Letölteni ppt "Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések