Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Z Ú JSZÖVETSÉG KÖNYVEI. I SMÉTLŐ KÉRDÉSEK Mit jelent a „biblia” szó? Hány részre osztható a Szentírás? Hány könyv található a Bibliában? Ki fordította.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Z Ú JSZÖVETSÉG KÖNYVEI. I SMÉTLŐ KÉRDÉSEK Mit jelent a „biblia” szó? Hány részre osztható a Szentírás? Hány könyv található a Bibliában? Ki fordította."— Előadás másolata:

1 A Z Ú JSZÖVETSÉG KÖNYVEI

2 I SMÉTLŐ KÉRDÉSEK Mit jelent a „biblia” szó? Hány részre osztható a Szentírás? Hány könyv található a Bibliában? Ki fordította le elsőnek magyarra a Bibliát? Mikor fordította le? Az Ószövetség könyveit hány csoportra oszthatjuk? Melyek ezek a csoportok? Hová sorolnád az Énekek énekét?

3 Ú JSZÖVETSÉG KÖNYVEINEK CSOPORTOSÍTÁSA Történeti könyvekApostolok leveleiPrófétai könyv Máté evangéliuma Márk evangéliuma Lukács evangéliuma János evangéliuma Apostolok cselekedetei Pál levelei (13) János levelei (3) Péter levelei (2) Jakab leve (1) Júdás levele (1) Zsidókhoz írt levél Jelenések könyve

4 T ÖRTÉNETI KÖNYVEK A négy evangéliumot és az Apostolok cselekedeteit tartalmazza. Az evangéliumok Jézus életéről, tanításáról írnak. A négy evangélium nem négy féle evangéliumot jelent, egy evangélium (Jézus élete) van négy szemszögből (a szerzőik belátása szerint) leírva. Az Apostolok cselekedetei Jézus Krisztus mennybemenetele utáni időszakról számol be, az apostolok szolgálatairól, gyülekezetek létrejöttéről kapunk beszámolót.

5 A POSTOLI LEVELEK Az apostoli levelek legnagyobb részét Pál apostol levelei teszik ki. Összesen 13 páli levelet találunk az újszövetségben. Ezek között van konkrét helyi gyülekezetnek (pl. rómabeliekhez írt levél), illetve nagyobb földrajzi területen élő több gyülekezeteknek írt levél (pl. galáciabeliekhez írt levél, Galácia egy tartomány, több gyülekezet tartozott ehhez a területhez).

6 P RÓFÉTAI KÖNYV Az Újszövetségben csak egy prófétai könyv van, a Jelenések könyve. János apostol Pátmosz szigetén írta a könyvet, mely tartalmaz hét gyülekezetnek adott üzenetet, illetve jövőbeli események isteni kinyilatkoztatásét foglalja magában.

7 I DEGEN SZAVAK Evangélium (görög): örömhír Apokaliptika (görög): leleplezés, kinyilatkoztatás Apostol (görög): küldött


Letölteni ppt "A Z Ú JSZÖVETSÉG KÖNYVEI. I SMÉTLŐ KÉRDÉSEK Mit jelent a „biblia” szó? Hány részre osztható a Szentírás? Hány könyv található a Bibliában? Ki fordította."

Hasonló előadás


Google Hirdetések