Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hálás utókor. „Szellem vala ő, mely a tespedő egészet oly sokáig csaknem egyedül eleveníté; s lépcső, melyen egykorúi magasbra hághassnak s a szerencsésebb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hálás utókor. „Szellem vala ő, mely a tespedő egészet oly sokáig csaknem egyedül eleveníté; s lépcső, melyen egykorúi magasbra hághassnak s a szerencsésebb."— Előadás másolata:

1 A hálás utókor

2 „Szellem vala ő, mely a tespedő egészet oly sokáig csaknem egyedül eleveníté; s lépcső, melyen egykorúi magasbra hághassnak s a szerencsésebb maradék tetőre juthasson.” (Kölcsey Ferenc)

3 Az újítások célja: a magyar szókincs b ő vítése az idegen szavak magyarral való helyettesítése a stílusújítás európai szint ű egységes nemzeti nyelv

4 A nyelvújítás beavatkozás a nyelv „természetes” fejl ő désébe. Eredmények: 10000 új szó Régi szavak felelevenítése Nyelvjárási szavak köznyelvivé tétele Idegen szavak átalakítása - 1844 a magyar hivatalos nyelv - 1902 - 1908 Nyelvújítási szótár két kötetben Szótárak

5

6 ,,Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.” „Jól s szépen az ír, aki tüzes ortológus és tüzes neológus egyszersmind, s egyességben és ellenkezésben van önmagával… S mi szabad az írónak ezen iskola értelme szerint? A fentebb nemben mindaz, amit a minden nyelvek ideálja megkíván, a magyar nyelv természete (örök szokása s törvénye) világosan nem tilt, a régi és újabb klasszikusok által nevelt ízlés még javasol is, s szükség múlhatatlanul parancsol.” „Jól s szépen az ír, aki tüzes ortológus és tüzes neológus egyszersmind, s egyességben és ellenkezésben van önmagával… S mi szabad az írónak ezen iskola értelme szerint? A fentebb nemben mindaz, amit a minden nyelvek ideálja megkíván, a magyar nyelv természete (örök szokása s törvénye) világosan nem tilt, a régi és újabb klasszikusok által nevelt ízlés még javasol is, s szükség múlhatatlanul parancsol.”

7 A teljes élet nem az élvezetek vagy az anyagiak szüntelen hajszolásában, egyfajta örökös mennyiségkényszerben, hanem a vágyakat „visszanyesve” egy lelki- szellemi szférában található meg.

8 Készítette: A hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola KIRACSAPI csapata Németh Koni Glaser Csaba Geyer Réka Bónusz Péter


Letölteni ppt "A hálás utókor. „Szellem vala ő, mely a tespedő egészet oly sokáig csaknem egyedül eleveníté; s lépcső, melyen egykorúi magasbra hághassnak s a szerencsésebb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések