Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:"— Előadás másolata:

1 PARTNERSÉG

2 Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: olyan szövetséget, társulást jelent, amelyben a felek a kockázatot és a hasznot megosztják olyan szövetséget, társulást jelent, amelyben a felek a kockázatot és a hasznot megosztják Alapelvek: Alapelvek: partnerek közötti méltányosság, partnerek közötti méltányosság, a partnerségi munkában megvalósított átláthatóság a partnerségi munkában megvalósított átláthatóság és a kölcsönös komfort és haszon elvárásának, kívánalmának elfogadása. és a kölcsönös komfort és haszon elvárásának, kívánalmának elfogadása.

3 Schwertner János Partnerségi kapcsolat Helyi ismeret Helyi ismeret Cselekvési igény Cselekvési igény Tettvágy Tettvágy Tudás Tudás Jövőkép Jövőkép Érdek artikuláció Feladat megosztás Kiválasztódás Terv Forrás Partner Mi a hozomány?

4 Schwertner János PARTNERSÉGI PROJEKTEK A partnerség: A partnerség: Mindazok legyenek bevonva Mindazok legyenek bevonva a fejlesztés kereteinek meghatározásába a fejlesztés kereteinek meghatározásába a végrehajtás munkafolyamataiba a végrehajtás munkafolyamataiba akikre (akik képviseltjeire) a fejlesztés akikre (akik képviseltjeire) a fejlesztés közvetlenül vagy közvetetten közvetlenül vagy közvetetten kedvezően vagy kedvezőtlenül kedvezően vagy kedvezőtlenül hatással van hatással van Kérdés: hogyan valósul meg? Kérdés: hogyan valósul meg?

5 Schwertner János Partnerségi szférák Vállalkozói Civil Önkormányzati Állami

6 Schwertner János A partnerség jellemzői Települések között Települések között konkurens- e két, vagy több település a fejlesztésben konkurens- e két, vagy több település a fejlesztésben ha összefog: erősítő tényező ha összefog: erősítő tényező földrajzi távolság földrajzi távolság Áthidalható - e? Áthidalható - e? objektíve eltérő adottságok és fejlesztési érdekek objektíve eltérő adottságok és fejlesztési érdekek kiegészítő, felépülő funkció kiegészítő, felépülő funkció politikai helyzet (pártszimpátia) politikai helyzet (pártszimpátia) Kezelhető - e a közös érdekek alapján Kezelhető - e a közös érdekek alapján

7 Schwertner János A partnerség néhány kérdése Intézményközi együttműködés esetén Intézményközi együttműködés esetén konkurencia- e az adott fejlesztés során konkurencia- e az adott fejlesztés során szinergikus előnyök szinergikus előnyök vannak- e személyes kapcsolatok vannak- e személyes kapcsolatok erősít/gyengít (előzmények) erősít/gyengít (előzmények) tényleges közös munkavégzés tényleges közös munkavégzés szándék, szakértelem, kapacitás szándék, szakértelem, kapacitás

8 Schwertner János A partnerség néhány kérdése A multifunkcionalitás A multifunkcionalitás intézményfejlesztésnél: intézményfejlesztésnél: többcélú hasznosíthatóság: előny többcélú hasznosíthatóság: előny szervezeti tudásbázis szervezeti tudásbázis partnereknél erősíthető partnereknél erősíthető fenntartói előnyök fenntartói előnyök több iskola, intézmény hasznosítja, relatíve magasabb kihasználtság = kisebb fajlagos költségek több iskola, intézmény hasznosítja, relatíve magasabb kihasználtság = kisebb fajlagos költségek

9 Schwertner János A partnerség néhány kérdése A partnerség-szervezés kockázatai A partnerség-szervezés kockázatai nem lehet rutinszerű tevékenység nem lehet rutinszerű tevékenység több idő szükséglet több idő szükséglet több személyes kapacitás igénye több személyes kapacitás igénye külön kommunikáció igénye külön kommunikáció igénye szervezeti bürokratizmus (SZMSZ) szervezeti bürokratizmus (SZMSZ) anyagi és más érdekeltség hiánya anyagi és más érdekeltség hiánya csak elkötelezettségi alapon működik (=érdek) csak elkötelezettségi alapon működik (=érdek)

10 Schwertner János Hogyan válasszunk partnereket?

11 Schwertner János Sanyi és a partnerség?

12 Schwertner János Village + csapat

13 Schwertner János A partnerség működtetés Szabályozandó Szabályozandó döntéshozatali szinteken döntéshozatali szinteken operatív és stratégiai szinteken (elválasztandó) operatív és stratégiai szinteken (elválasztandó) egyértelmű alá- és fölérendeltségi viszonyokkal működjön egyértelmű alá- és fölérendeltségi viszonyokkal működjön felelősi és végrehajtói szintek pontos definiálása felelősi és végrehajtói szintek pontos definiálása

14 Schwertner János Partnerségi kapcsolat Verseny és vagy együttműködés


Letölteni ppt "PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések