Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A."— Előadás másolata:

1 A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.

2 A probléma a világ tőlünk távolabbi, szárazabb területein a legsúlyosabb, 1,1 milliárd ember nem jut naponta ahhoz a liternyi vízmennyiséghez, amely az ENSZ szakemberei szerint szükséges lenne. Minden nap gyerek hal meg a Földön olyan betegségben, amely a tiszta víz és a tisztálkodás lehetőségének hiányára vezethető vissza. A víz hiánya összefüggésben van az éhezéssel is, hiszen a víz elengedhetetlen az élelmiszerek előállításához, például 1 kg gabona termesztése liter vizet igényel.

3 Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát
Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát. Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több vizet használ, mint a növénytermesztés: 1 kilogramm búza megtermelése mintegy 1790 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához átlagosan 9680 liter vizet használnak fel. A következő húsz év alatt becslések szerint bolygónk lakossága további közel kétmilliárd fővel gyarapodik, az élelmiszertermeléshez szükséges víz mennyisége pedig negyedével nő. Számos fejlődő ország nem tudja majd biztosítani lakossága élelmezését anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat ne okozna a környezetben

4 Minden 15. másodpercben meghal egy gyermek világszerte a tiszta víz, illetőleg a megfelelő higiéniai viszonyok hiánya miatt. Az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja a Víz Világnapját megelőző napon közzétett adatai szerint mintegy 400 millió gyermek nem jut elegendő vízhez. Az ENSZ Mexikóvárosban kiadott nyilatkozata szerint az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében a rossz higiéniai viszonyok miatt a hasmenés a leggyakoribb betegség. Emiatt sok gyermek annyira legyengül, hogy nem tud iskolába menni.

5 Számos fejlődő országban ördögi kör alakul ki: a hiányos képzettség miatt a gyermekeknek nem sikerül kiszakadni a nyomorból. Ennek következménye pedig „a krónikus alulfejlettség”. „Nem szabad hagyni, hogy a tiszta víz a szegények számára is továbbra is csupán elérhetetlen luxus legyen” – nyilatkozta Dietrich Garlichs, a UNICEF németországi képviseletének vezetője.

6 A megfelelő mennyiségű víz hiánya már nem csak a szegény országok problémája, hamarosan az iparosodott országokban is hiány léphet fel A gazdag országoknak drasztikus politikai változtatásokra van szükségük, ha el akarják kerülni az ivóvíz-hiányt, mellyel jelenleg a szegényebb országok küszködnek

7 Az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2015-re felére csökkenti a vízhiányt
Az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2015-re felére csökkenti a vízhiányt. A UNICEF azonban attól tart, hogy Afrikában és Ázsiában ezt nem sikerül majd elérni. Az elkövetkezendő években ehhez a nyomornegyedek több mint egy millió lakosát kellene tiszta vízzel és higiéniai létesítményekkel ellátni.

8 A fogyó vízkészletekkel való fenntartható és hatékony gazdálkodás mind nemzetközi, mind helyi szinten együttműködést, összefogást igényel, hiszen a felelősség mindannyiunké. A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük.

9

10


Letölteni ppt "A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések