Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O."— Előadás másolata:

1 A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O

2 ANYAGSZERKEZET: — ATOMSZERKEZET: H: 1 p+, 1 e–, 0 n0, 1 e– -héj, 1 külső e– O: 8 p+, 8 e–, 8 n0, 2 e– -héj, 6 külső e– — HALMAZSZERKEZET: 3 atomos, poláris kovalens kötésű molekula. A molekula szerkezete dipólus:

3 FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:
Színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Sűrűsége 1 g/cm3. Olvadáspont: 0 oC, forráspont: 100 oC. Nagyon jó oldószer, elsősorban az ionkristályos vegyületeket és a dipólus molekulájú anyagokat oldja jól.

4 KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:
Mivel égéstermék, nem éghető, sőt az egyik legjobb tűzoltó szer. Mivel a molekula a reakciópartnertől függően képes H+-ion (p+) felvételére és leadására is, kémiailag amfoter jellemű. a.: A savmolekuláktól protont képes átvenni, ezért bázisként viselkedik: HCl + H2O ® Cl– + H3O+ Az oldat az oxonium-ionok (H3O+) túlsúlya miatt savas kémhatású...

5 b.: Bizonyos molekuláknak protont képes leadni, ezért savként viselkedik:
NH3 + H2O ® NH4+ + OH– Az oldat a hidroxid-ionok (OH–) túlsúlya miatt lúgos kémhatású. c.: A tiszta desztillált víz azonos mennyiségben tartalmaz oxonium- és hidroxid-ionokat, ezért semleges kémhatású: H2O + H2O ® OH– + H3O+ A nagyon kis elektronvonzó képességű fémek a vizet bontják, hidrogéngáz fejlődik, és a keletkező OH–-ionoktól az oldat lúgos kémhatású lesz: 2 Na + 2 H2O ® 2 NaOH + H2 A tiszta víz nem mérgező, és az élet nélkülözhetetlen feltétele.

6 ELŐFORDULÁS: Tiszta víz a természetben mint vízgőz (felhők) és csapadék (jég, hó, eső) található. A víz leggyakrabban különböző oldatokat alkot (tengervíz, édesvizek, ásványvizek). Nélkülözhetetlen alkotója az élő szervezeteknek, és kristályvízként bizonyos ásványokban (gipsz) megtalálható.

7 ELŐÁLLÍTÁS: a.: Laboratóriumban hidrogén égetésével állítják elő: 2 H2 + O2 ® 2 H2O b.: Az ipar számára szükséges vizet a tengerekből, folyókból, tavakból nyerik, vagy kutakat fúrnak.

8 FELHASZNÁLÁS: Ivóvízként*, a leggyakrabban használt oldószer (mosás), ipari vízként (hűtővíz a hő- és atomerőművekben, áramtermelésre), a mezőgazdaságban öntözésre, fontos vegyipari nyersanyag (savak, műtrágyák előállításához). ÉRDEKESSÉGEK: * A világon naponta kb. 8 milliárd m3 ivóvíz fogy.

9 Készítette: DURKÓ LEONA=)


Letölteni ppt "A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O."

Hasonló előadás


Google Hirdetések