Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu."— Előadás másolata:

1 Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu

2 Magyarország innovációs helyzete a kutatás szemszögéből

3 A kutatói szféra hatékonysága Forrás: Innovation Union Progress at Country Level (2013)

4 Az importált ipari kultúra hatása Forrás: Innovation Union Progress at Country Level (2013)

5 Magyarország innovációs helyzete Forrás: Innovation Union Progress at Country Level (2013)

6 A magyar felsőoktatás diagnózisa

7 A magyar felsőoktatásban a rendszerváltás óta a hallgatói létszám több mint négyszeresére nőtt, miköz- ben a struktúra lényegében változatlan maradt. Diagnózis Mindennek ellenére a magyar lakosság körében a diplomások aránya alacsony USA: 42%, OECD átlag: 32%, HU:21%

8 Diplomások aránya és növekedése Forrás: OECD EAG 2013

9 Diagnózis Az OECD országok közül Magyarország költi GDP arányosan a legkevesebbet a felsőoktatásra USA: 2,8%, OECD átlag: 1,6 %, HU: 0,8%

10 A felsőoktatás támogatása a GDP %-ában Forrás: OECD EAG 2013

11 Magyarországon túl nagy a felsőoktatás kapacitása, ezért diplomás túlkínálat van. Mítoszok

12 A tények: „A kutatás eredményei újra megerősítik azt a tényt, hogy nincs diplomás túlkínálat ma Magyarországon. A frissen végzettek túlnyomó többsége hosszabb-rövidebb idejű álláskeresés után el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. Természetesen ezt a megállapítást árnyalni kell végzett- ségek és felsőoktatási intézmények szerint. A verseny- szektor oldaláról az egyes végzettségek iránt továbbra is eltérő erősségű keresletet lehet megfigyelni és a mun- kaerő-piac a jobb, magasabb presztízsű egyetemeken végzetteket magasabbra értékeli, míg a gyengébb oktatást adó intézményeket „fekete listára” teszi.” Diplomás pályakezdők a versenyszektorban - 2011 MKIK Gazdaság-, és Vállalkozáskutató Intézet (2012)

13 Magyarországon túl nagy a felsőoktatás kapacitása, ezért diplomás túlkínálat/munkanélküliség van. Mítoszok Ebből következően a magyar munkavállalók túl- képzettek.

14 A tények: Forrás: OECD skills

15 A magyar felsőoktatásba történő közráfordítás nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas megtérülést hoz. A megtérülés a középfokú oktatással összehasonlítva is igen magas.

16 A diplomára fordított közkiadás és a diploma által generált társadalmi haszon Forrás: Education at a Glance 2012 (OECD)

17 Tudomány reprezentációja Felfedező kutatások Alkalmazott- és ipari kutatások Kapcsolat a gazdasággal

18 Kiválóság a PhD képzésben A PhD képzés az együttműködés természetes terepe Minőség mérése ott, ahol a scientometria nehezen alkalmazható humán- és társadalomtudományok alkalmazott- és ipari kutatások Kétfajta PhD?

19 Köszönöm a figyelmet ! H-6720 Szeged Dugonics sq.13. Tel: (+36) 62-544-001 E-mail: rektor@rekt.u-szeged.hu www.u-szeged.hu


Letölteni ppt "Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések