Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CAD A layout szerkesztés menete Tananyag

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CAD A layout szerkesztés menete Tananyag"— Előadás másolata:

1 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag

2 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
Forrszem („Padstack”) szerkezete: A forrszem (PAD) is rétegszerkezetű, mint a NyHL. A PADSTACK fájlban tárolt PAD-ek adatai: Alak, pl. kör (Round), négyzet (Square), stb. Méret, esetleg X és Y külön-külön. Furat méret, kivéve a felületszerelt forrszemeket. Padstack azonosító, pl. SQ60D30 (square 60 mil átmérővel, 30 mil furattal). Természetesen egy PAD minden rétegen más és más lehet. Fontos a PAD átmérő és a furat-átmérő különbsége, mert ez határozza meg a „gyűrű” vonalszélességét (!), ami technológiailag fontos. Fontos: a furatátmérő a lyuk-galvanizálásnál csökken, vagyis az alkatrészláb nem fog belemenni a furatba, ha nem növeljük annak méretét!

3 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Forrszem („Padstack”):

4 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
PADS padstack:

5 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A forrszemekből állnak össze az alkatrészek kivezetései:

6 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
Alkatrész-rajzolat („Footprint”) alkotóelemei: A RAJZOLATELEMEK KÖNYVTÁRÁban tárolt alkatrészrajzolatok (FOOTPRINT) részei: Rajzolatnév. Mértékegység rendszer (metrikus, mil). Forrszem adatok: PAD név (lábsorszám), padstack azonosító, koordináták. Alkatrész kontúr (Outline): az alkatrészt befoglaló körvonal. Alkatrész azonosító (Reference Designator). Tokozás azonosító. Érték.

7 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Alkatrész-rajzolat („Footprint”): Azonosító (refdes) Rajzolatnév Alkatrésznév Kontúr, beültetés Érték Körvonal Lábsorszám Padstack azonosító Jobb klikkre

8 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
Alkatrész-rajzolat („Footprint”): Tokozás típusa Kontúr, beültetés Elhelyezkedés 1-es láb jele Lábak száma Kivezetések tulajdonságai

9 CAD A layout szerkesztés menete Ismétlés
Tok-hozzárendelés, elrendezés tervezés: Layout netlista Szimulációs paraméterek Analóg/Digitális Szimuláció Rajzolatelemek „Footprint” Elvi és fizikai szimbólum („Tok-hozzárendelés”) Elrendezés tervezés

10 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
Tok-hozzárendelés: A tok-hozzárendelés, az elvi és fizikai szimbólumok összerendelése. Természetesen a legegyszerűbb alkatrésznek (pl. az ellenállásnak) is számtalan megjelenési formája van, tehát először a Layout-tervező programmal a könyvtárakban keresgélve ki kell választani a megfelelő rajzolatneve(ke)t, majd ezeket az elvi kapcsolási-rajz szerkesztőben az alkatrész-tulajdonságok (Properties) között lévő layout szimbólum (PCB Footprint) mezőbe be kell írni. (Az OrCAD automatikusan felkínál valamilyen alkatrész-rajzolatot, de ez nem mindig megfelelő.) végül netlistát kell generálni (a Layout részére). Ezzel kész a tok-hozzárendelés.

11 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
Elrendezés tervezés: Alapja a „vonzás” és a „taszítás”. Az összeköttetések („Connection”) ebben a fázisban „pont-pont” közöttiek. Az elrendezés lehetőségei: A kézi vagy interaktív alkatrész-elrendezésnél az alkatrészek csoportjainak első felrakása előtt a kapcsolási rajzot meg kell tanulni! Az elrendezés javítását hisztogramok segítik, amelyek az adott keresztmetszeten áthaladó összeköttetések számát ábrázolják. Ahol túl nagy számú vezeték megy, ott sűrű lesz a huzalozás. Egy alkatrészt mozgatva, az mintegy „húzza magával” a bekötéseit, ezzel mutatva, hogy mely alkatrészek mely kivezetéseihez kapcsolódik. Ezeket –alkatrészcserékkel- egymáshoz közelebb rakva, egyenletesebbé lehet tenni az eloszlást. Az automatikus ELRENDEZÉS TERVEZÉSt „elrendezési stratégia” irányítja. Ez rendszerint egy „hálón” alapul, az alkatrészek a háló pontjaiba helyezhetők. (A kapu és lábcserékről a blokkvázlatnál esett szó.)

12 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Elrendezés tervezés („Connection”)

13 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
Elrendezés tervezés („Connection”)

14 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Elrendezés tervezés:

15 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Elrendezés tervezés hisztogram

16 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
Elrendezés tervezés:

17 CAD A layout szerkesztés menete Ismétlés
Huzalozás tervezés: Elrendezés tervezés Elrendezési stratégia Huzalozási stratégia Termikus analízis „Jeltisztaság” analízis Engedélyezett kapu/lábcserék Huzalozás tervezés

18 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
Huzalozás tervezés: - A huzalozás tervezés lehet: kézi, interaktív, és automatikus. - Mindegyik valamilyen stratégiával végezhető, különböző területeken, csomópontokkal (táp, föld, memória, stb.), futtatási-fázis számmal (1-10), rétegeken (1, 2, 4, több), rétegenként „súlytényezőkkel”, algoritmusokkal (sweep, shove, interactive),

19 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
Kapcsolási rajz csomópont- („net”) nevekkel:

20 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
Kapcsolási rajz csomópont- („net”) nevekkel:

21 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A csomópontok („net”-ek) beállítása a routoláshoz:

22 CAD A layout szerkesztés menete PADS Illusztráció
A csomópontok és beállításaik:

23 CAD A layout szerkesztés menete Tananyag
0.fázis: Manuális routolás (a speciális, nagyon fontos vezetékek „KÉZI” huzalozása). 1.fázis: Memória huzalozás. 2…fázis: Egyéb (L, Z, C) huzalozások. n.fázis: „Finish”-elés: - Push and Shove eljárás: a már lerakott huzalokat felszedi, arrébbtolja őket, hogy egy újabb vezetéknek helyet csináljon. Via minimalizálás. Ellenőrzés (Design Rule Check).

24 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A routolási fázisok („sweep”):

25 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A routolási rétegek beállítása:

26 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A routolási típusok („option”) beállítása:

27 CAD A layout szerkesztés menete OrCAD Illusztráció
A routolási rétegeken a „súlyozások” beállítása:

28 CAD A layout szerkesztés menete PADS ROUTER Illusztráció
A routolási szabályok beállítása:

29 CAD A layout szerkesztés menete PADS ROUTER Illusztráció
Routolási stratégiák, súlyozás:

30 CAD A layout szerkesztés menete PADS ROUTER Illusztráció
Tesztpontok:

31 „Jeltisztaság” analízis
CAD Dokumentáció készítés Ismétlés „Fúró- fájl” Forrasz- paszta film „Beültetés -fájl” Ragasztó film vagy maszk Filmek, maszkok Kapcsolási rajz Alkatrész- lista Huzalozási stratégia „Jeltisztaság” analízis Huzalozás tervezés „Post processz” dokumentációk:

32 CAD Dokumentáció készítés Tananyag
A tervezés végeztével el kell készíteni a gyártási dokumentációkat („Post Process”). - A GYÁRTÓFILMEK (Top, Bottom, Pwr, Gnd, Inner1-12, SolderMask, SilkScreen) elkészítéséhez rendszerint egy szabványos rajzgép vezérlő nyelvű úgynevezett „Gerber” formátumú fájlt generálnak. Ennek jellemzői: a koordináták, amelyek néhány egész és több tizedes helyiértékből állnak (több szabványos érték létezik), és az „apertúra” kódók („D”- kódok), amelyekhez az alábbi információ rendelhetők: rajzolás szerint: rajzol (Draw), villant (Flash) vagy mindkettő (Both) alak szerint: kör (Round), négyzet (Square) vagy ujj (Finger) - A FÚRÁS-FÁJL (DRD=Drill Drawing), rendszerint „Excellon” formátumú. Ez - az abszolút-, vagy relatív (inkrementális) koordinátákat, és a fúrógép szerszámtartójába helyezett fúrók tárolási pozícióit tartalmazza. - A további gyártási dokumentációkat is hasonló formátumokban kell előállítani, hiszen a gyártógépek : - koordinátákat (ragasztó vagy forraszpaszta felvitel), illetve további, az apertúrához hasonló, pl. alkatrész azonosító (a beültető-gépeknél tárpozíció) igényelnek a működésükhöz.

33 CAD Dokumentáció készítés OrCAD Illusztráció
A szükséges kimeneti dokumentációk kijelölése:

34 CAD Dokumentáció készítés PADS Illusztráció
Réteg (típus) kiválasztása:

35 CAD Dokumentáció készítés PADS Illusztráció
Fúró (drill) fájl létrehozása:

36 CAD Dokumentáció készítés GERBER Illusztráció
„Gerber” fájl „Excellon”-fájl

37 CAD Dokumentáció készítés Illusztráció
Forrasztásgátló lakk, beültetési („szita”), forraszpaszta film

38 CAD 26. tétel Vizsga-anyag
26. tétel. A layout szerkesztés menete. dia: A layout szerkesztés menete (a 6 lépés néhány ábrával, mondattal) (Segítség: 2. dia: A forrszem „Padstack” szerkezete 6. dia: Az alkatrész-rajzolat „Footprint” alkotóelemei 10. dia: Tok-hozzárendelés 11. dia: Elrendezés tervezés 18. dia: Huzalozás tervezés 23. dia: A layout szerkesztés menete 32. dia: Dokumentáció készítés)


Letölteni ppt "CAD A layout szerkesztés menete Tananyag"

Hasonló előadás


Google Hirdetések