Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Molnár Dávid Az isteni jogalap és a kormányzás allegóriája Henry Peacham Minerva Britanna című munkájában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Molnár Dávid Az isteni jogalap és a kormányzás allegóriája Henry Peacham Minerva Britanna című munkájában."— Előadás másolata:

1 Molnár Dávid Az isteni jogalap és a kormányzás allegóriája Henry Peacham Minerva Britanna című munkájában

2 Minerva Britanna  1612-ben keletkezett (megelőzte három kézirat)  Ajánlás: Henrik hercegnek  Keletkezés körülményei: találkozás VI. Jakabbal 1603-ban  James Montague tanácsára a mű forrása: a Basilicon Doron Politikai tartalmú üzenete van! A Basilicon Doron alapján

3 A Basilicon Doron politikai üzenete  1603: A Basilicon Doron második kiadása (Peacham forrása)  Királytükör a trónörökös Henriknekpolitikai meggyőződés, várható politikai gyakorlat képének vázolása is cél.  Üzenete:  klasszikus isteni jogalapú uralkodás forrása  értekezés a királyi hivatás természetéről, eredetéről, mibenlétéről

4 A királyok isteni jogalapja és a Basilicon Doron  Hatalom közvetlenül Istentől ered  Uralkodó hatalma közvetlen isteni kijelölésen alapszik, felelősséggel csak Istennek tartozik  Aktív ellenállás tilalma  Uralkodói hatalom szent jellege, uralkodó hasonlatos Istenhez  Örökletes királyság elve, a monarchia a legtökéletesebb államforma  Fontos: jogosítványokról nem esik szó, az isteni jogalap csupán a hatalom eredetére vonatkozik.

5 I. Könyv/ 1. Illusztráció Nisi Desuper – Csakis felülről

6 I. Könyv/ 22. Illusztráció Ragione di Stato – Államérdek

7 II. Könyv/ 105. Illusztráció ε ἷ ς κοίρανος ἔ στω - Egy legyen úr csak, egy a király

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Molnár Dávid Az isteni jogalap és a kormányzás allegóriája Henry Peacham Minerva Britanna című munkájában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések