Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233."— Előadás másolata:

1 Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233

2 Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése (HUSK/0901/1.5.1/0233) A program keretében az Életfa Környezetvédő Szövetség Heves megyében civil hálózatfejlesztési képzéseket és alap- és középszintű informatikai képzéseket rendezett. Partnerségépítésre került sor kistérségi civil hálózatépítés, egymás jó gyakorlatainak megismerése, továbbadása érdekében. Szakértői csoportot hoztunk létre és szakértői hálózatot alakítottunk ki. A programban szerepelt adatgyűjtés, adatbázisok kialakítása, működtetése, tapasztalatcsere, fórumok, workshopok lebonyolítása is.

3 Civil hálózatfejlesztési képzés A képzések 40 órásak voltak és 5 napban kerültek lebonyolításra, négy kurzusban Egerben, Gyöngyösön és Füzesabonyban. A képzésen azon szervezetek képviselői vettek részt, (45 fő) akik a területi együttműködést fontosnak tartották, és magasabb szintre szerették volna emelni a hálózatok működésével kapcsolatos ismereteiket.

4 A foglalkozások tartalma A résztvevők sokrétű ismereteket sajátíthattak el a hálózatok kialakulásáról, működéséről és a hálózatépítés legfontosabb kérdéseiről. Szerepelt a tananyagban a közösségfejlesztés és szociálpszichológiai is. A gyakorlati ismeretek elsajátítása központi kérdés volt, egy már működő hálózat létrejöttének, kialakulásának és működésének tapasztalatai is bemutatásra kerültek.

5

6 Vegyes profilú hálózaton belül kialakult, információs, koordinációs és együttműködési kapcsolatok

7 Tananyag, kiadványok Minden résztvevő megkapta elektronikus formában a tananyagot és a következő hálózatépítést szolgáló kiadványokat: „Második Lépés” – Részvételi demokrácia és civil együttműködés Heves Megyében, a proHáló érték Hálózatfejlesztéssel és közösségfejlesztéssel foglalkozó különszámai, Civil Műhely kötetek 4. – Nonprofit marketing.

8 Tanúsítvány A zárásakor a résztvevők tanúsítványt kaptak a Regionális Civil Központ által lebonyolított Civil Hálózat Fejlesztés képzés sikeres elvégzéséről.

9 Alap- és középszintű számítástechnikai képzés A képzés keretei: 16 jelenléti óra (2 napban), tíz kurzusban. A képzés résztvevői (50 fő) a területi együttműködésben bekapcsolódó civil szervezetek képviselői voltak, akik fejleszteni kívánták informatikai jártasságukat. Minden résztvevő kézhez kapta az elektronikus formában biztosított tananyagot.

10 Internet a civil szervezetek életében Megjelenés (weblap, elérhetőség) Szolgáltatások nyújtása (segítség másoknak) Kommunikáció (e-mail, telefon-konferencia) Ügyintézés (adóbevallás, pénzutalás) Pályázati információk beszerzése Elektronikus pályázás Adományok fogadása Szektor-építés Szakmai párbeszéd-fórumok

11 Internet előnyei: –segíti a szervezetek országos és országhatárokon átnyúló tevékenységét, –olcsó és gyors kapcsolattartás magánszemélyekkel és szervezetekkel –hatással van az egyesületek szervezeti felépítésére –persze csak megfelelő infrastruktúra és a munkatársak információs írástudásának megléte esetén

12 Szolgáltató A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület a képzési célkitűzések szerint biztosította a tananyag kidolgozását, elkészítését, a képzés oktatóját, valamint megszervezte és lebonyolította az alapszintű és középszintű számítástechnikai és informatikai képzést.

13 Szakértők Tíz együttműködő szakértő pályázatírás, forrásteremtés, projekt ciklus menedzsment, jog, partnerség építés, hálózatépítés, szervezetfejlesztés, esélyegyenlőség, informatika, és közbeszerzés szakterületén.

14 Tapasztalatcsere A tapasztalatcsere a hálózatfejlesztés területén szerzett gyakorlati tudás átadását szolgálta, melynek fontos szerepe van a jó gyakorlatok megismertetésében. Megvalósítására, Rimaszombat helyszínnel került sor. A magyar partnertől nyolcan vettünk részt.

15 Fórumok A program során három civil fórumot szerveztünk, 63 fő részvételével, amely a kistérségek, hálózati együttműködését erősítette. A fórumok fontos témája volt a partnerség erősítését szolgáló jó gyakorlatok terjesztése, a különböző pályázati együttműködések kialakítása, valamint a jogi környezet változásaihoz alkalmazkodás elősegítése.

16 Workshop Tíz munkatalálkozót szerveztünk, 140 fő részvételével, amelyek legjelentősebb témái a következők voltak. Kistérségi hálózati együttműködések helyzetének áttekintése: a hálózati együttműködési rendszer, kistérségi civil fórumok és megyei civil konferencia évenkénti megrendezése, a Heves Megyei Civil Tanács és elnöksége munkarendjének kialakítása, valamint munkacsoportjainak tevékenysége, civil- önkormányzati, civil hálózati együttműködést fejlesztő, koordinációs, megyei nyilvánosság, kapcsolatépítés munkacsoportok.

17 Adatbázis, adatgyűjtés Létrehoztunk egy elektronikus civil szervezeti adatbázist, amelyet folyamatosan karbantartottunk. A szervezetek tevékenységének elősegítése érdekében nagy gondot fordítottunk a különböző fejlesztési igények megismerésére és megjelenítésére.

18 Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233 A program honlapja: www.hungary-slovakia-cbc.euwww.hungary-slovakia-cbc.eu Bárdos Ferenc Életfa Környezetvédő Szövetség, 3300 Eger, Bajcsy Zs. u. 9. sz. Portál: eletfa.org.hu E-mail: eletfa.eck.hu Skype: bardosferenc Jelen előadás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.


Letölteni ppt "Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233."

Hasonló előadás


Google Hirdetések