Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogyatkozások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogyatkozások."— Előadás másolata:

1 Fogyatkozások

2 A Napfogyatkozás

3 A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

4 Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor, hanem csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. (A holdpálya nagyjából 5°-os szöget zár be az ekliptikával, azaz a Hold hol kissé a Földet a Nappal összekötő képzeletbeli vonal felett, hol pedig alatta van. Amikor a vonal közelébe kerül – ezek a fel- ill. leszálló csomópontok –, akkor figyelhető meg a napfogyatkozás.) A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

5 A Napfogyatkozás Tipusai:
-Részleges napfogyatkozás -Teljes napfogyatkozás -Gyűrűs napfogyatkozás -Hibrid napfogyatkozás

6 A Holdfogyatkozás

7 A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik.

8 Holdfogyatkozások időpontjai 2011-ben 
2011. június 15. teljes 2011. december 10. teljes

9 Napfogyatkozás

10 Holdfogyatkozás


Letölteni ppt "Fogyatkozások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések