Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez."— Előadás másolata:

1 Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez elég tudni, hogy egy értéknél kisebb vagy nagyobb. Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez elég tudni, hogy egy értéknél kisebb vagy nagyobb. Analóg jeleket tartalmazó irányítást vezérléssel megoldani általában költséges. Vagy mert sok jellemzőt kell mérni, vagy mert idővel (kopás, öregedés, évszakok váltakozása, stb.) a rendszer modell paraméterei. Analóg jeleket tartalmazó irányítást vezérléssel megoldani általában költséges. Vagy mert sok jellemzőt kell mérni, vagy mert idővel (kopás, öregedés, évszakok váltakozása, stb.) a rendszer modell paraméterei.

2 Egy kimenetű irányítási lánc

3 A vezérlések felosztása Segédenergia (a jelfeldolgozó tápellátása) szerint: mechanikus, pneumatikus / hidraulikus, elektronikus Tipikus: Programozható elektronikus Segédenergia (a jelfeldolgozó tápellátása) szerint: mechanikus, pneumatikus / hidraulikus, elektronikus Tipikus: Programozható elektronikus A végrehajtó jel előállítása szerint : Követő: Az érzékelt jel (lehet folytonos) vagy az érzékelt jelek valamilyen kombinációjának értékét követi. Menetrendi: A parancsadó szerv által szolgáltatott időterv vagy állapot sorrend vagy feltétel menetrendjének megfelelően. A végrehajtó jel előállítása szerint : Követő: Az érzékelt jel (lehet folytonos) vagy az érzékelt jelek valamilyen kombinációjának értékét követi. Menetrendi: A parancsadó szerv által szolgáltatott időterv vagy állapot sorrend vagy feltétel menetrendjének megfelelően.

4 Logikai szekvencia (kétállapotú jelek) A logikai szekvencia egy zárt állítás A logikai szekvencia egy zárt állítás Egy technológiai művelet egy kimenetű vezérlési lánc kétállapotú jelek esetén leírható egy esetleg néhány szekvenciával. Egy technológiai művelet egy kimenetű vezérlési lánc kétállapotú jelek esetén leírható egy esetleg néhány szekvenciával. Kétállapotú jelekkel történő vezérlés esetén a szekvencia az irányítási algoritmus legkisebb része, vagyis az algoritmus szekvenciákból áll. Kétállapotú jelekkel történő vezérlés esetén a szekvencia az irányítási algoritmus legkisebb része, vagyis az algoritmus szekvenciákból áll.

5 Speciális elemek (szubrutinok) Időzítők Időzítők Számlálók Számlálók Analóg komparátorok Analóg komparátorok Digitális komparátorok Digitális komparátorok Órák (heti, éves) Órák (heti, éves) Szöveg blokkok Szöveg blokkok Stb. Stb.

6 A kétállapotú jelek logikai értéke Az irányítástechnikában a pozitív logikát alkalmazzák. Ha a mért jel vagy kimenet magas jelszintű vagy zárt kontaktus, akkor a mért jel vagy kimenet logikai értéke 1, vagyis igaz értékű.. Ha a mért jel vagy kimenet magas jelszintű vagy zárt kontaktus, akkor a mért jel vagy kimenet logikai értéke 1, vagyis igaz értékű.. Ha a mért jel vagy kimenet alacsony jelszintű vagy nyitott kontaktus, akkor a mért jel vagy kimenet logikai értéke 0, vagyis hamis értékű.. Ha a mért jel vagy kimenet alacsony jelszintű vagy nyitott kontaktus, akkor a mért jel vagy kimenet logikai értéke 0, vagyis hamis értékű..

7 A logikai szekvencia a Bool algebra szabályaival definiálható. A leggyakrabban használt relációk: ÉS kapcsolat: Két jelre: Az állítás igaz, ha mindkét jel igaz. ÉS kapcsolat: Két jelre: Az állítás igaz, ha mindkét jel igaz. Vagy kapcsolat Két jelre: Az állítás igaz, ha legalább az egyik jel igaz. Vagy kapcsolat Két jelre: Az állítás igaz, ha legalább az egyik jel igaz. Kizáró vagy Két jelre: Az állítás igaz, ha a két jel közül csak az egyik igaz. Kizáró vagy Két jelre: Az állítás igaz, ha a két jel közül csak az egyik igaz. Negált érték Negált érték

8 Logikai szekvencia definiálása A logikai függvény A logikai függvény A kontaktus vezérlés objektumaival. A kontaktus vezérlés objektumaival. Digitális áramkörök rajzjeleivel Digitális áramkörök rajzjeleivel A sorrendi vezérlés rajzjeleivel A sorrendi vezérlés rajzjeleivel Szövegesen Szövegesen ( ) ≥1 & &

9 A sorrendi logika rajzjelei X.0 X.1 X.2X.3 SDMi történjen S A berendezés egy állapota Az állapotváltás feltétele Akkor teljesül, ha az előtte álló állapot igaz. Az állapothoz tartozó műveletek

10 A speciális elemek megjelenítése a kontaktus logikában Időzítők Időzítők Számlálók Számlálók Analóg komparátorok Analóg komparátorok Digitális komparátorok Digitális komparátorok Órák (heti, éves) Órák (heti, éves) Szöveg blokkok Szöveg blokkok Stb. Stb.

11 A kontaktus logika elemei Kontaktusok Alaphelyzetben nyitott (normally open) ponált Alaphelyzetben nyitott (normally open) ponált Alaphelyzetben zárt (normally closed) negált Alaphelyzetben zárt (normally closed) negált Tekercsek (működtetik a hozzátartozó kontaktusokat) Normál Normál Tartó (Set és Reset mindig együtt) Tartó (Set és Reset mindig együtt) Impulzus Impulzus


Letölteni ppt "Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések