Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes."— Előadás másolata:

1 Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes működtetése úgy, hogy biztosítsa az egyenletes minőséget és ennek dokumentálhatóságát. biztosítása

2 Automatika területei Folyamatszabályozás (Process Control) Folyamatszabályozás (Process Control) Folytonos és batch Folytonos és batch Gyártásautomatizálás (Manufacturing) Gyártásautomatizálás (Manufacturing) Gyártócellák, logisztika, stb. Gyártócellák, logisztika, stb. Installációs rendszerek (Installation) Installációs rendszerek (Installation) Épületautomatizálás, világítástechnika, stb. Épületautomatizálás, világítástechnika, stb.

3 Automatika mérnöki területei Folyamatműszerezés Folyamatműszerezés Energia elosztás és környezetvédelem Energia elosztás és környezetvédelem Hajtásszabályozás Hajtásszabályozás Irányítástechnika Irányítástechnika Folyamatmodell, irányító algoritmus, megjelenítés, stb Folyamatmodell, irányító algoritmus, megjelenítés, stb Karbantartás menedzsment Karbantartás menedzsment Ipari kommunikációs hálózatok Ipari kommunikációs hálózatok Vész, védelmi rendszerek Vész, védelmi rendszerek

4 Gép, gépcsoport (technológia) IttB BB TT IB OP Anyag, és/vagy energia, esetleg információ AlapirányításVész, védelem

5 Irányítástechnika mérnöki feladatai Az irányított berendezés (gép, …) statikus és dinamikus modelljének megalkotása. Az irányított berendezés (gép, …) statikus és dinamikus modelljének megalkotása. Az irányítási stratégia megválasztása. Az irányítási stratégia megválasztása. A mérés és a beavatkozás elvének és eszközének kiválasztása, továbbá illesztése az irányított és a módosító jellemzőhöz. A mérés és a beavatkozás elvének és eszközének kiválasztása, továbbá illesztése az irányított és a módosító jellemzőhöz. Az irányító berendezés kialakítása. Az irányító berendezés kialakítása. Az irányítási stratégia le-, és az eszközök fel- programozása. Az irányítási stratégia le-, és az eszközök fel- programozása.

6 Modell alkotás Az összetett irányítási feladatot fel kell bontani egyszerűbb, egymástól független feladatokra. Lehetőleg minden egyes irányított jellemző önálló feladat legyen! (Ez nem mindig lehetséges., de e tárgy keretében csak ezt tárgyaljuk) Az összetett irányítási feladatot fel kell bontani egyszerűbb, egymástól független feladatokra. Lehetőleg minden egyes irányított jellemző önálló feladat legyen! (Ez nem mindig lehetséges., de e tárgy keretében csak ezt tárgyaljuk) Mérésekkel (black box = fekete modell), vagy az anyag és energia áramok egyensúlyi egyenleteit alkalmazva (grey box = szürke modell) matematikai modellt kell készíteni. (A matematikai modell válasza a gerjesztő jelekre az előírt mérnöki pontossággal megegyezik fizikai rendszer viselkedésével.) Mérésekkel (black box = fekete modell), vagy az anyag és energia áramok egyensúlyi egyenleteit alkalmazva (grey box = szürke modell) matematikai modellt kell készíteni. (A matematikai modell válasza a gerjesztő jelekre az előírt mérnöki pontossággal megegyezik fizikai rendszer viselkedésével.)

7 Irányítási stratégia Vezérlés Minden az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiséget (jellemzőt) mérünk. Minden lehetséges körülmény esetén kielégítően pontos a modellünk. A beavatkozás a modell alapján történik. Vezérlés Minden az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiséget (jellemzőt) mérünk. Minden lehetséges körülmény esetén kielégítően pontos a modellünk. A beavatkozás a modell alapján történik. Szabályozás Az irányított jellemzőt mérjük és a többi az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiség eltérését az üzemi értéktől zavarnak tekintünk. Az irányított jellemzőt hasonlítjuk össze az előírt értékkel. A beavatkozás az eltérés megszüntetése érdekében történik. Szabályozás Az irányított jellemzőt mérjük és a többi az irányított jellemzőre ható fizikai mennyiség eltérését az üzemi értéktől zavarnak tekintünk. Az irányított jellemzőt hasonlítjuk össze az előírt értékkel. A beavatkozás az eltérés megszüntetése érdekében történik.

8 Stratégia választás Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez elég tudni, hogy egy értéknél kisebb vagy nagyobb. Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez elég tudni, hogy egy értéknél kisebb vagy nagyobb. Analóg jeleket tartalmazó irányítást vezérléssel megoldani általában költséges. Vagy mert sok jellemzőt kell mérni, vagy mert idővel (kopás, öregedés, évszakok váltakozása, stb.) a rendszer modell paraméterei megváltoznak. Analóg jeleket tartalmazó irányítást vezérléssel megoldani általában költséges. Vagy mert sok jellemzőt kell mérni, vagy mert idővel (kopás, öregedés, évszakok váltakozása, stb.) a rendszer modell paraméterei megváltoznak.

9 A mérés és beavatkozás elvei, eszközei Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk a mérés és beavatkozás elveit, eszközeit. Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk a mérés és beavatkozás elveit, eszközeit.

10 A jelek és jellemzők illesztése Jellemzők A fizikai valóság (szint, nyomás, stb.). Jellemzők A fizikai valóság (szint, nyomás, stb.). Jel Jól kezelhető fizikai érték (áram, feszültség, vagy frekvencia, illetve nyomás). Információt hordoz. Jel Jól kezelhető fizikai érték (áram, feszültség, vagy frekvencia, illetve nyomás). Információt hordoz.

11 Jelek, jellemzők illesztése U max U mix Y Mmax Y Mmix Y max Y mix U Mmax U Mmix A/DD/A

12 Az irányító berendezés Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk az irányító berendezések hardver struktúráját és program szerkezetüket. Az „Automatizálás eszközei” jegyzetben van és a félév végén tárgyaljuk az irányító berendezések hardver struktúráját és program szerkezetüket.


Letölteni ppt "Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések