Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12."— Előadás másolata:

1 Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12.

2 2009-es DI akkreditáció: minden rendben Van MAB határozat (a 2007-es érvényét vesztette). Jogszerűséget tisztáztuk (OKM, ODT, MRK). Ütemterv szerint haladunk:  az adatbázis programkorrekciója folyik,  DI-k számára január 10-én megnyílik,  március 31-én lezárul az értékeléshez.  Külön kérjük az üres személyi oldalak törlését! a www.doktori.hu honlapon minden információ olvasható, de a fontosabb aktualitásokról rendre e- mailt küldünk. Új DI-k jelentkeznek, az akkreditálás folyamatos.

3 Várhatóan még most is sok probléma merül majd fel:  A követelményeket nem akarjuk módosítani,  e helyett (kérésre) értelmezést adunk és  konzultációs lehetőséget biztosítunk.  Legyen-e adminisztrátori fórum? Az akkreditáció nem csak jogi aktus, hanem  a minőség feltételeit biztosító, minőséget fejlesztő, egyúttal  teljesítmény ösztönző és értékelő eljárás. A hazai tudomány értelmezést is homogenizáljuk – elsősorban a tudományos közlemények meghatá- rozása (elfogadás/kizárás) révén. Ebben együtt működünk az MTA-val, az OTKA-val az MTA köztestületi publikációs adatbázis (KPA) révén.

4 Ajánljuk a DI-k önértékeléséhez is az adatbázis lehető- ségeinek kihasználását. Pl. A MAB határozat melléklete volt a hivatkozások számontartásának gyakorlata tudományáganként Most bemutatom a beiratkozott – abszolutóriumot szerzett – fokozatot elértek számának statiszti- káját: érdemes végiggondolni és cselekedni – DI és intézményi szinten is. Felajánlom statisztikák készítését az adatbázisból.

5  Egy régi gondolat: a különböző tudományági DI- vezetők fórumainak megszervezése?  Nyitás a doktori képzésben a társadalom (gazdaság, közigazgatás, szolgáltatások felé): A versenyszféra nem értékeli a doktorátust (Varga Dóra: Népszabadság, 2008.dec. 6.) „A munkaerő-piaci pozíciókat, illetve a szakmai előre- jutást segíti a doktori fokozat, anyagi és egziszten- ciális szempontból azonban nem sokat jelent” – Universitas Press Felsőoktatási Kutató Műhely.

6 Az intézményi doktori szabályzatokat igen körül- tekintően és egységesen véleményezzük. Ezt megkapják az intézmények, s belátásuk szerint hasznosítják. Ebben a DOSZ is érdekelt. A párhuzamos szak-akkreditációk során az LB-k ezt értékelik.

7 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések