Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Influenza, avian influenza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Influenza, avian influenza"— Előadás másolata:

1 Influenza, avian influenza
dr. Nemes Zsuzsanna M.K.Infectológia Osztály

2 Influenza A humán influenza cseppfertőzéssel, emberről emberre terjed.
A beteg a tünetek megjelenése előtt már 1 nappal és további 4 napig légúti váladékokkal ürítik a vírust. Immunkompromittáltak- nosocomiális járványok kialakulása ! Gyermekek!

3 Pathogenezis Nem teljesen tisztázott! A vírusreplikáció mértéke és az immunvédekezés közötti egyensúly a döntő Súlyosabb lefolyás: a; a cytokinek vírusreplikációt gátló hatása nem elegendő, b; túlzott a cytokin képződés. A túlzott cytokin képződés, csakúgy, mint maga a vírusreplikáció is károsítja a léguti epithel ciliáris hámját, a bakteriális behatolás könnyebb. Proteázok fokozott aktivitása-fokozott szöveti destrukció. Az immunitás mértéke változik életkoronként, a fogékonyság földrajzi területenként is különböző-encephalitis Japánban.

4 Tünetek, szövődmények Légúti, gyermekben gyakrabban gasztrointesztinális, lázgörcs. Terhességben súlyos légúti szövődmények ! Szövődmények: pneumonia, croup, bronchitis, otitis, sinusitis, Reye syndroma, cardiális szövődmények, myelitis transversa, encephalitis, perifériás neuropathia, rhabdomyolysis, toxikus shock syndroma. Immundeficienciát okozó alapbetegséget súlyosbít, transplantált szerv rejekciója is gyakoribb.

5 Tünetek Hirtelen kezdődő légúti panaszok. Magas láz, elesettség, izomfájdalom, improduktív köhögés, szegycsont mögötti fájdalom, torokkaparás. Szemégés, szemizmok fájdalma, száraz, meleg bőr, toxikus , elesett beteg, elhúzódó reconvalescencia. Gyermekekben, idősekben, terhesekben súlyosabbak a tünetek. Asymptomatikus fertőzés.

6

7

8 Avian influenza Az avian influenza a szárnyasokkal való direkt kontaktussal terjed. Emberről emberre aerosol útján nem terjed Inkubációs idő: 2-5 nap Átlagéletkor év A leggyakoribb tünetek: láz, köhögés, pneumonia, ARDS, hasmenés, hányás. A mortalitás 64%, zömében 15 év alatti fiatal. Súlyosabb lefolyás alapbetegséggel bírókban, histiocytosis X, thymoma, SLE

9 Az 1918-19-es pandemiát a jelenleg cirkuláló H5N1-hez hasonló avian törzs okozta
Hasonló virulenciával rendelkező törzs okozhat világjárványt, ha: 1, a vírus képes emberről –emberre terjedni 2, ha képes emberben replikálódni 3, ha fogékony populációt érint

10 Az 1918-as H1N1 és jelenlegi H5N1 avian influenza vírus összehasonlítása
Parameter H1N H5N1 Infekció Hely Globális Ázsia Mortalitás % % Összesen millió ember Életkor év év Terjedés ember-ember szárnyas-ember Molekuláris avian genes avian genes analysis virulencia ismert részben hasonló

11 Az avian influenza jellegzetességei
1. Az es pandemia 50 millió ember halálát okozta 2%-os mortalitással 8-10 hónap alatt. Avian influenza vírus volt, ami emberre adaptálódott. Az 1957-es, 1968-as világjárványokat emberi és állati vírus sequenciák recombinációja okozta. 2. A H5N1 törzs genetikus hasonlóságokat mutat, DE emberről-emberre nem terjed, a letalitása 50%-os. 3. A H1N1 gyermekeket és egészséges fiatal felnőtteket érintett. A letalitás immun mediált hatás következménye. A szezonális influenza idősekben, alapbetegséggel bírókban súlyos.

12 A H5N1 avian influenza előfordulása emberben 2003-2005 között 4 délkelet-Ázsiai országban
Ország Esetszám Halálozás Vietnam Thaiföld Kambodzsa Indonezia Összesen

13 A H5N es előfordulása 1997 Hong Kong-18 emberi megbetegedés, 6 halálos. A súlyos emberi betegségekben lymphopenia, transaminase aktivitás volt jellemző, másodlagos bakteriális fertőződés ritka. 2003-ban Hong Kong-ban ismét egy család 2 tagja meghalt.-a harmadik miért?

14 H9N2 1998-ban Guangdong tartományban 9 emberi- enyhe- betegség.
1999 Hong Kong két gyermekben- enyhe- betegség. Az emberekből izolálható H9N2 vírus az emberi vírusokhoz hasonlóan a légutak 2, 6 sialsav receptorához volt képes kapcsolódni. Hong Kongban a véradók 4%-ában H9 elleni AB-t találtak

15 H7N7 2003-ban Hollandiában állatokban súlyos baromfi pestis-az állatokkal kapcsolatban álló emberek közül 82 megbetegedett, 5 alkalommal influenza szerű tünetek és conjunctivitis, 2 betegben csak influenza szerű tünetek, a többi esetben csak conjunctivitis. 3 esetben a betegség családtagokra is terjedt. (nem találtak signifikans genetikus változást) Egy 57 éves, egyébként egészséges állatorvos meghalt. Fejfájás, pneumonitis, vesefunkciós zavar, majd ARDS 1 héttel a betegség kezdetétől. Az ajánlások ellenére nem szedett oseltamivirt. 15 aminosav mutációja volt igazolható. H7 Canadában, New Yorkban.

16 Diagnozis A vírus izolálása a tünetek kialakulását követő 72 órán belül köpetből és garatmosó folyadékból lehetséges. Serológiai vizsgálathoz savópár, négyszeres titeremelkedés, illetve eleve magas indulási titer. Járványos időszakban (december végétől március végéig) a diagnózis a tüneteken alapszik. Avian influenza gyanúja esetén PCR, vagy ELISA módszerekkel vírusantigén detectálás.

17 Oseltamivir ajánlott alkalmazása avian influenza kezelésére, profilaxisára
Cél Dózis felnőttben Kezelési idő Terápia mg 2x ??? nap??? Profilaxis mg 1x hét Újabb terápiás lehetőség a penamivir

18 Az avian influenza pandemia elterjedésének megakadályozása
1.”social distancing”(iskolák, hivatalok bezárása, karantén) 2. a fertőződés lehetőségének megakadályozása (isoláció, antivirális szerek) 3. a sensitivitás csökkentése (vaccinálás, a kontaktok profilaktikus antivirális kezelése)

19 Az avian influenza pandemia megelőzésének a lehetőségei
4. Az oseltamivir és a zanamivir hatásos a H5N1 ellen. 5. Az alkalmazás fő gátja a nem kellő tartalék kapacitás 6. A vaccina alkalmazásának a fő gátja a gyakran mutálódó vírusok cirkulációja, valamint a gyártási kapacitás.

20 Influenza chemoprofilaxis
Az amantadin, csak az influenza A prevenciójára alkalmas. Neurominidase bénítók (oseltamivir-Tamiflu 82%-ban) hatásos a chemoprofilaxisban, de a terápiában is. Chemoprofilaxis azoknál is indokolt, akikben a rizikótényezők miatt szövődmények várhatók, akkor is, ha oltás történt, de a beteg csökkent ellenálló képességű, vagy olyan személy, aki védőoltásban nem részesült, de velük közös háztartásban él, vagy ilyeneket ápol.

21 Chemoprofilaxis Az amantadine –influenza A, mellékhatások, rezisztencia csak humán influenzában hatékony Neuraminidase inhibitorok-zanamivir oseltamivir peramivir

22 Tamiflu Harmadik generációs neuraminidase inhibitor-lehetőleg 48 órán belül adjuk! 12 órán belül alkalmazva signifikansan lerövidíti a megbetegedés idejét, csökkenti a tünetek súlyosságát. Kezelésre 1 éves kortól, profilaxisra 13 éves kortól. Posztexposiciós profilaxis 75 mg 1x 7 napig

23 Influenza vaccináció Ajánlás a vaccinálandók körére.
1. Fokozott rizikójú egyének (eü. dolgozók, év felettiek, cardiopulmonális betegségben szenvedők, aspirin kezelésben részesülő gyermekek, lehetséges terhesek, vesebetegek, hemoglobinopathiások, ápolási otthonban lakók) 2. Akik átvihetik az influenzát a fokozott rizikójúakra 3. Déli féltekére utazók (április-szeptember) 4. Bárki, aki mérsékelni akarja az influenza rizikóját. Avian influenza járvány lehetősége-szárnyasokkal foglalkozók


Letölteni ppt "Influenza, avian influenza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések