Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek."— Előadás másolata:

1 Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek

2 Az érintettek jogai tájékoztatás helyesbítés töröltetés tiltakozás

3 Tájékoztatás 12. § (1) Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt, illetőleg az általa megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Az adattovábbításra vonatkozó nyilvántartás - és ennek alapján a tájékoztatási kötelezettség - időtartamát az adatkezelést szabályozó jogszabály korlátozhatja. A korlátozás időtartama személyes adatok esetében öt évnél, különleges adatok esetében pedig húsz évnél rövidebb nem lehet.

4 Az érintettek jogai tájékoztatás helyesbítés töröltetés tiltakozás

5 BÍRÓSÁG – ADATVÉDELMI BIZTOS DRÁGA LASSÚ BIZONYTALAN HATÉKONY (végrehajtható döntés, kártérítés) INGYENES GYORS KISZÁMÍTHATÓ NEM BIZTOS, HOGY HATÉKONY (nem végrehajtható döntés, erkölcsi elégtétel)

6

7

8 Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

9 Azt, hogy az adatkezelés a jogszabályban foglaltaknak megfelel, az adatkezelő köteles bizonyítani.

10 Az adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy a technikai adatvédelem követelményeinek megszegésével másnak okozott kárt köteles megtéríteni.

11 Az adatkezelő mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az adatkezelés körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő.

12 Egyezmény az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során Strasbourg, 1981. január 28. 1998. évi VI. törvény

13 Az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK (1995. október 24.) irányelve a személyes adatok feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról

14

15

16


Letölteni ppt "Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések