Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jogesetmegoldás. Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jogesetmegoldás. Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival."— Előadás másolata:

1 Jogesetmegoldás

2 Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival vitatkozó cikket jelentetett meg, és a cikk mellett az újságíróról bevásárlás közben készített fényképet is közölt. Az újságíró sérelmezte a gondolatainak és a képmásának a felhasználását. Jogosan tette-e ezt?

3 Személyes adat?

4 Adatkezelés?

5 Személyes adat? Adatkezelés? Van megfelelő jogalapja?

6 Egy fiatalember levélben a Köztársasági Elnök Hivatalától a hivatal szervezeti ábráját kérte megküldeni. A Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője az adatigénylésre adott, három napon belül kelt válaszában előadta, hogy az adatigénylő levele nyomán úgy döntöttek, a szervezeti ábrát közzéteszik a hivatal internetes honlapján, és javasolta, hogy az adatigénylő keresse meg a kért dokumentumot ott. Minősítse a szerv eljárását abból a szempontból, hogy eleget tett-e a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos kötelezettségeinek!

7 Közérdekű adat?

8 Nyilvános?

9 Közérdekű adat? Nyilvános? Adatigénylés esetén meg kell-e küldeni?

10 Közérdekű adat? Nyilvános? Adatigénylés esetén meg kell-e küldeni? Közzététellel teljesíthető az adatigénylés?

11 Egy középkorú hölgy információszerzés céljából felhívott egy dohányzásról leszokni segítő módszertani központot. Miután a feltett kérdéseire választ kapott, a módszertani központ munkatársa a hölgy dohányzási szokásai felől érdeklődött, megkérdezte, hogy mióta dohányos, mennyi cigarettát szív, hányszor próbált már leszokni a dohányzásról. Azt mondta, ha a hölgy megválaszolja ezeket a kérdéseket, és megmondja nevét és címét, akkor írásos módszertani útmutatót küldenek neki, úgyhogy a hölgy minden kérdést meg is válaszolt. Pár nappal később a hölgy ismét felhívta a központot, és kérte, hogy töröljék valamennyi felvett személyes adatát, mire a központ munkatársa azt válaszolta, hogy a módszertani útmutatót már postázták, így nincs mód az adatok törlésére, azokat csak három hónap múlva fogják törölni, amikorra feldolgozzák a program hatékonyságára vonatkozó adatokat. Minősítse az adatkezelő eljárását!

12 Személyes adat?

13 Különleges adat?

14 Személyes adat? Különleges adat? Milyen adatok kezelésére kerül sor?

15 Személyes adat? Különleges adat? Milyen adatok kezelésére kerül sor? Mi az adatkezelés jogalapja?

16 Személyes adat? Különleges adat? Milyen adatok kezelésére kerül sor? Mi az adatkezelés jogalapja? Érvényesülnek-e a célhozkötöttség követelményei?

17 Személyes adat? Különleges adat? Milyen adatok kezelésére kerül sor? Mi az adatkezelés jogalapja? Érvényesülnek-e a célhozkötöttség követelményei? Mikor kell az adatokat törölni?


Letölteni ppt "Jogesetmegoldás. Egy napilapban rendszeresen politikai témájú publicisztikát közlő, igen népszerű újságíróról egy másik lap az egyik publicisztika állításaival."

Hasonló előadás


Google Hirdetések