Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rendészet szervei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rendészet szervei."— Előadás másolata:

1 A rendészet szervei

2 A rendészeti szervek csoportosítása I
A rendészeti szervek csoportosítása I.: Irányítás és felügyelet szerint A Belügyminisztérium, így a belügyminiszter irányítása alá tartozik: a Rendőrség, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az irányítása alá tartozó szervek, a Büntetés-végrehajtás és az irányítása alá tartozó szervek, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ

3 A Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter irányítása alá tartozik a:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal A Külügyminisztériumot vezető miniszter irányítja az Információs Hivatalt

4 A rendészeti szervek csoportosítása II.:
Fegyveres rendvédelmi szervek Rendőrség Büntetés-végrehajtási Szervezet (BV) Polgári Védelem Hivatásos Állami-és Önkormányzati Tűzoltóság Nemzeti Adó ás Vámhivatal Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok Nemzeti Védelmi Szolgálat Egyéb, Fegyver nélküli rendészeti szervek Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ( ÁNTSZ) Munkaügyi felügyeletek Nemzeti Közlekedési Hatóság Közterület felügyeletek Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

5 Fegyveres rendvédelmi szervek jellemzése
Az egyes rendvédelmi tevékenységek ellátása, az ott végzett feladatok vonatkozásában meghatározó különbség, hogy az adott szolgálatot- az ott beosztott állomány – fegyveresen, vagy fegyver nélkül látja el. A jogalkotó önálló törvényben szabályozta a fegyveres rendvédelmi szervezetek tagjaira vonatkozó szabályokat. Ez a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló évi XLIII. Törvény ( Hszt.)

6 Egyéb – nem fegyveres – rendészeti szervek jellemzése
Ezeknek a szerveknek a közös tulajdonságai közül ki kell emelni, hogy tagjai lőfegyver nélkül látják el feladataikat. Létrehozásukat az állam (önkormányzat)kezdeményezi. Hatósági jogkörük gyakorlása érdekében több-kevesebb mértékű kényszerintézkedési és ellenőrzési jogosultsággal bírnak.

7 A nem fegyveres rendvédelmi szervek közül ki kell emelni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, mert hasonlóan a Rendőrség vagy a BV-hez, szintén a Belügyminiszter irányítása és felügyelete alá tartozik. Hasonlóan az egyéb ellenőrzési és felügyeleti hivatalokhoz, inkább az általános közigazgatás része, bár formailag meghatározó a tevékenysége a belső rend fenntarthatósága szempontjából.


Letölteni ppt "A rendészet szervei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések