Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember táplálkozása. Ember táplálkozásának jellemzése Az ember táplálkozására jellemző megállapítások: Hetetróf Kemotróf Mindenevő A táplálkozási szervrendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember táplálkozása. Ember táplálkozásának jellemzése Az ember táplálkozására jellemző megállapítások: Hetetróf Kemotróf Mindenevő A táplálkozási szervrendszer."— Előadás másolata:

1 Az ember táplálkozása

2 Ember táplálkozásának jellemzése Az ember táplálkozására jellemző megállapítások: Hetetróf Kemotróf Mindenevő A táplálkozási szervrendszer tagolódása: Áll a bélcsatornából (üreges zsigeri szerv) és az ehhez kapcsolódó emésztőmirigyekből. Előbél: o Szájüreg o Garat o Nyelőcső o Gyomor Középbél (vékonybél): o Patkóbél o Éhbél o Csípőbél Utóbél: o Vakbél o Vastagbél o Végbél

3 Üreges zsigeri szervek felépítése A gyomor példáján: Savós hártya Hosszanti simaizomszövet Lazarostos kötőszövet Körkörös simaizomszövet (Lehet harántcsíkolt a nyelőcsőnél) Lazarostos kötőszövet Nyálkahártya (hám, simaizom, kötőszövet)

4 Emésztőmirigyek Külső elválasztású elkülönült mirigyek 3 pár nyálmirigy: (fültő-, állkapocsalatti-, nyelvalatti-mirigyek) Hasnyálmirigy Máj Külső elválasztású a bél nyálkahártyájában található mirigyek: Gyomorfal és vékonybélfal mirigyei

5 A táplálkozáshoz kapcsolódó fogalmak Tápanyag: az életjelenségek fenntartásához szükséges anyagok összessége Táplálék: tápanyag + salakanyag (emészthetetlen anyagok) Táplálkozás folyamata: Táplálék felvétele Emésztés: a felevett makomolekulák lebontása építőegységeikre: o Fehérjékből aminosavak o Poliszacharidokból (keményítő) monoszacharidokat (glükózt) o Zsírokból glicerinszármazékokat és zsírsavakat o Nukleinsavakból nukleotidokat Felszívás: a megemésztett tápanyagokat a vér és nyirokkeringésbe juttatni Salakanyag eltávolítása

6 Tápanyagok: Nagy mennyiségben felvett anyagok Mennyiségi éhezést okoz hiányuk o Szénhidrátok: energia (10 rész) o Fehérjék: test felépítése (2 rész) o Lipidek: energiabiztosítás (1 rész) Kisebb mennyiségben felvett anyagok: Minőségi éhezést okoz hiányuk o Vitaminok o Esszenciális zsírsavak o Esszenciális aminosavak: olyan fehérje építőegységek amit mi nem tudunk előállítani Még felvett anyagok: Víz Ásvány anyagok

7 Alapanyagcsere: Nyugalomban levő szervezet fenntartásához szükséges napi energiamennyiség 70 kg-os ember esetén: 4,2 KJ/kg/h 160 KJ/m 2 /h Táplálék TápanyagSalakanyag: Emészthetetlen anyagok Bélhámsejtek Baktériumok Emésztés Saját anyagaink felépítése: Aminosavakból fehérjét; Nukleotidokból nukleinsavakat; Cukrokból minden más anyag előállítható, de van raktározott formája is a glikogén; Zsírsavakból zsírok készülnek. Cukrok és zsírok elégetésével energiát állítunk elő. Ezzel fedezzük az életműködések energiaigényét, így aza anyagok felépítését is.

8

9


Letölteni ppt "Az ember táplálkozása. Ember táplálkozásának jellemzése Az ember táplálkozására jellemző megállapítások: Hetetróf Kemotróf Mindenevő A táplálkozási szervrendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések