Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati ismeretek ismétlés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati ismeretek ismétlés."— Előadás másolata:

1 Hálózati ismeretek ismétlés

2 Mi a hálózat?

3 A pókhálón túl..  A számítógép-hálózatok létrehozásának ötletével az 50-es évek végén az amerikai védelemi minisztérium kezdett el foglalkozni. ARPANET

4 Mire jó egy hálózat? Erõforrás megosztás
A legfontosabb szempont. Az adatbázisok elérhetõvé tehetõk több helyrõl. A drága hardver elemek megoszthatók a felhasználók között. Kommunikációs eszköz Fontossága egyre nõ. Az egyik közismert példája az elektronikus levelezés. Nagyobb megbízhatóság elérése

5 Mire jó még?? Központilag figyelemmel kísérhetõ a hálózat mûködése, forgalma, a hibák felderítése és elhárítása hatékonyabban elvégezhetõ. Ezt közös néven hálózat menedzsmentnek hívjuk. Megelõzhetõ az egyes számítógépek túlterhelése alkalmazások, adatbázisok másik számítógépre történõ áthelyezésével.

6 Mire jó még? Rendszerteljesítmény fokozatosan növelhetõ
A meglévõ de már elavult számítógépeket nem kell kidobni, hanem melléjük beállíthatók újabbak, amelyek átveszik a feladatok egy részét.

7

8 Területi kiterjedés LAN (Local Area Network) - kis kiterjedésû hálózat, lokális hálózat Jellemzõje az egyedi kábelezés, gyors adatátvitel. Kiterjedsége az 1 szobától néhány kilométerig terjed. MAN (Metropolitan Area Network) - városi méretû hálózat A MAN egész város(oka)t átölelõ földrajzi kiterjedéssel rendelkezik, technológiailag mégis a LAN-hoz áll közelebb. WAN (Wide Area Network) - nagytávolságú hálózat Kiterjedése pár kilométertõl kezdve az egész Földre is kiterjedhet. Általában több szervezet birtokában van.

9 Protokoll Token : minden gépnek van egy címe, ezzel azonosítható. A token (vezérjel) „jár” körbe körbe a gyűrűs hálózaton. Adatot csak az a gép küldhet akinél a token van.

10 Protokoll Üzenetszórásos : A gépeknek ugyanígy címe van. Az adatot a küldő „feladja”, majd a címzett gép megkapja.

11 Átviteli módszer alapján
Szimplex : átvitel esetén a csatornán áramló információ csak egy irányú lehet, mindig van adó és van vevõ a rendszerben, ezek szerepet nem cserélnek. Ilyen kommunikáció a szokásos rádió vagy TV adás Félduplex : átvitel esetén a csatornán az információáramlás már kétirányú, felváltva történik, úgy hogy egyszerre mindig csak az egyik irány foglalja a csatornát. Ilyen átvitel valósul meg nagyon sok rádiós kapcsolatban (pl. CB rádió) Duplex : esetén egyidejû két irányban történõ átvitel valósul meg, hasonlóan az emberi beszélgetéshez, és technikai példaként a telefont említhetjük meg.

12 Topológia Sín (busz) A gépek egy közös átviteli közegre csatlakoznak.
Gyűrű (ring) A gépek egy gyûrûre vannak felfûzve. Fa (tree) Bármely két összekötött gép között egy és csak egy útvonal van. Csillag (star) Minden gép csak a központi géppel van összekötve.

13 A hét rétegű ISO/OSI hálózati modell
Alkalmazási (felhasználói) réteg Megjelenési réteg Viszony réteg Szállítási réteg Hálózati réteg Adatkapcsolati réteg Fizikai réteg


Letölteni ppt "Hálózati ismeretek ismétlés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések