Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait."— Előadás másolata:

1 Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait és azok értelmezési tartományát. Meg kell adni a program bemenő adatait és azok értelmezési tartományát. Meg kell adni a kimenő adatunkat, azaz mit szeretnék kiszámítani, megtudni a program segítségével, és ennek is ez értelmezési tartományát. Meg kell adni a kimenő adatunkat, azaz mit szeretnék kiszámítani, megtudni a program segítségével, és ennek is ez értelmezési tartományát. Az előfeltételben adjuk meg a bemenő adatokra vonatkozó feltételeinket. Az előfeltételben adjuk meg a bemenő adatokra vonatkozó feltételeinket. Az utófeltételben pedig leírjuk, hogyan tudjuk kiszámolni a kért adatot, adatokat. Hogyan tudjuk megoldani a feladatot. Az utófeltételben pedig leírjuk, hogyan tudjuk kiszámolni a kért adatot, adatokat. Hogyan tudjuk megoldani a feladatot.

2 Specifikáció Példák specifikáció készítésére 1. Példa: Tudjuk egy autóról, hogy mennyi idő alatt mekkora utat tett meg. Mekkora az autó sebessége? Az autó max 300 km/h sebességgel haladhat! Specifikáció: Bemenet: s,tR,(s az autó által megtett út, t az idő) Kimenet: vR(v az autó sebessége) Előfeltétel: 0 0 és t>0 (feltételek a bemenő adatokra) Utófeltétel: v=s/t(sebesség kiszámítása, képlettel)

3 Specifikáció Példák specifikáció készítésére 2. példa: Adott három szám: Alkotnak- e háromszöget! Specifikáció: Bemenet: a, b, c  R+, Kimenet: haromszoge  L Előfeltétel: ‑ (Ha a bemenő adatoknál nem adom meg, hogy pozitív valós lehet, hanem csak hogy valós, akkor ide kell írni, hogy a,b,c >0) Utófeltétel: haromszoge=(a+b>c és a+c>b és b+c>a) {itt írom le minek kell ahhoz teljesülni, hogy az adott három szám háromszöget alkosson}

4 Specifikáció Példák specifikáció készítésére 3. példa: Három természetes számot páronként összeadtam. Az eredmények: 75, 89, 100. Specifikáció: Bemenet: osszeg1=75, osszeg2=89, osszeg3=100 {itt most a bemenő adataim konkrét értékek voltak} Kimenet: a, b, c  N Előfeltétel: ‑ Utófeltétel: a+b=75 és a+c=89 és b+c=100

5 Specifikáció Példák specifikáció készítésére 4. példa: Adjuk meg n ember közül a legmagasabbat! Specifikáció: Bemenet: n  N (az emberek száma), x  H n (n elemű H halmaz, ebben vannak felsorolva a magasságok) Kimenet: sorsz  N (jelen esetben adjuk meg a legmagasabb ember sorszámát a tömbben, de lehet a legmagasabb ember magasságértéke, vagy a neve, attól függ, hogy van megadva a tömb) Előfeltétel: ‑ Utófeltétel: sorsz 1..n (azaz sorsz értéke 1 és n között kell legyen) és i  1..n x(sorsz)>x(i) {azaz az x tömbben a sorsz-adik elemnél minden más tömbbeli elem kisebb}


Letölteni ppt "Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait."

Hasonló előadás


Google Hirdetések