Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra Készítette: Lovász Péter 2006. május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra Készítette: Lovász Péter 2006. május."— Előadás másolata:

1 Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra Készítette: Lovász Péter május

2 Tartalom Általános tudnivalók Általános tudnivalók Hatása a gazdaságra Hatása a gazdaságra Intézmények Intézmények Területi különbségek Területi különbségek Fogyasztásváltozás Fogyasztásváltozás Egészségügyi következmények Egészségügyi következmények

3 Bevezető A táplálkozás az ember legalapvetőbb szükséglete A táplálkozás az ember legalapvetőbb szükséglete A táplálkozás-tudomány (felnőttek esetében) napi kilokalóriát javasol A táplálkozás-tudomány (felnőttek esetében) napi kilokalóriát javasol gramm fehérje gramm fehérje gramm zsír gramm zsír gramm szénhidrát gramm szénhidrát

4 Ennyi táplálék lenne elegendő a emberi szervezet energia igényének fedezésére Ennyi táplálék lenne elegendő a emberi szervezet energia igényének fedezésére De az emberiség nagy hányada ennél sokkal kevesebb kalóriához jut hozzá De az emberiség nagy hányada ennél sokkal kevesebb kalóriához jut hozzá Ellenben a fejlett országokban enné sokkal többet fogyasztanak el. Ellenben a fejlett országokban enné sokkal többet fogyasztanak el. Itt a fehérjefogyasztás g (ami jóval meghaladja az ideálisat) Itt a fehérjefogyasztás g (ami jóval meghaladja az ideálisat)

5 Élelmiszerfogyasztás és gazdaság A fejlett országokban a élelmiszer-fogyasztás dominanciája halványul, vagy megszűnik A fejlett országokban a élelmiszer-fogyasztás dominanciája halványul, vagy megszűnik pl: EU15 átlaga 13,1% pl: EU15 átlaga 13,1% Ezzel szemben a fejletlenekben az élelmiszerre történő kiadások bőven az 50% fölött vannak. Ezzel szemben a fejletlenekben az élelmiszerre történő kiadások bőven az 50% fölött vannak.

6 Intézmények FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezte ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezte 1945-ben alakult meg 1945-ben alakult meg Az ENSZ egyik legnagyobb szervezete Az ENSZ egyik legnagyobb szervezete az alapító államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a táplálkozás és életszínvonal emelése, a termelés hatékonysága és az élelem elosztási rendszer javítása érdekében. az alapító államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a táplálkozás és életszínvonal emelése, a termelés hatékonysága és az élelem elosztási rendszer javítása érdekében. OÉTI – Magyarország OÉTI – Magyarország Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet A magyarországi élelmiszerfogyasztást szabályozza A magyarországi élelmiszerfogyasztást szabályozza

7 Az átlag alatti fogyasztás Számos Afrikai és Dél-Kelet Ázsiai országban a napi energia bevitel 2000 kilokalória körüli. Számos Afrikai és Dél-Kelet Ázsiai országban a napi energia bevitel 2000 kilokalória körüli. pl: Banglades, Kambodzsa pl: Banglades, Kambodzsa Fehérjefogyasztás 40g ebből 10-15g állati eredetű Fehérjefogyasztás 40g ebből 10-15g állati eredetű Ez a mennyiség épp hogy csak a vegetálásra elegendő, de elég csak 1-2 aszályos év és éhínségbe csapát. Ez a mennyiség épp hogy csak a vegetálásra elegendő, de elég csak 1-2 aszályos év és éhínségbe csapát.

8

9 Átlag feletti fogyasztás Kizárólag a fejlett és nagyarányú fejlődésnek indult országokban Itt mindenütt egészségtelenül magas (30-40kg) a cukorfogyasztás Itt mindenütt egészségtelenül magas (30-40kg) a cukorfogyasztás Nagyon magas ( ) Nagyon magas ( ) Azon fejlett országokban, ahol nem foglalkoznak ennek hátrányaival kellőképp Azon fejlett országokban, ahol nem foglalkoznak ennek hátrányaival kellőképp pl: USA, Ausztria, Belgium, Portugália pl: USA, Ausztria, Belgium, Portugália Kicsit magas ( ) Kicsit magas ( ) Fejlett, fejlődésnek indult országok Fejlett, fejlődésnek indult országok pl: Nagy-Britannia, Lengyelország, Egyiptom pl: Nagy-Britannia, Lengyelország, Egyiptom

10 Átlag feletti fogyasztás Közepes ( ) Közepes ( ) A közepesen fejlett és fejlődésnek indult országokban (ahol növekszik ez az érték) és a legfejlettebb országokban ahol csökken. A közepesen fejlett és fejlődésnek indult országokban (ahol növekszik ez az érték) és a legfejlettebb országokban ahol csökken. pl: Magyarország, Fehéroroszo., Kína, Svédország pl: Magyarország, Fehéroroszo., Kína, Svédország Átlag körüli ( ) Átlag körüli ( ) A nagy fejlődésnek indult, és a leggazdagabb országokban A nagy fejlődésnek indult, és a leggazdagabb országokban pl: Dél-Afrika, Japán pl: Dél-Afrika, Japán

11 Fogyasztásváltozás Általános tendencia, hogy állati eredetű termékek fogyasztásának növekedésével csökken a növényi eredetű. Általános tendencia, hogy állati eredetű termékek fogyasztásának növekedésével csökken a növényi eredetű. A magasabb fogyasztású fejlett országokban A magasabb fogyasztású fejlett országokban Itt már nem mindenhol nő Itt már nem mindenhol nő Ellenben a 80-as években még mindenhol jelentősen nőtt a fogyasztás, még ott is ahol már jócskán meghaladta az ideális értéket. Ellenben a 80-as években még mindenhol jelentősen nőtt a fogyasztás, még ott is ahol már jócskán meghaladta az ideális értéket. Sőt egyes területeken csökkent is Sőt egyes területeken csökkent is Az alacsonyban Az alacsonyban A 80as évek növekedéséhez képest az elmúlt pár évben stagnálás vagy gyenge csökkenés figyelhető meg A 80as évek növekedéséhez képest az elmúlt pár évben stagnálás vagy gyenge csökkenés figyelhető meg

12 Élelmiszercsoportok A Fejletségi szint növekedésével nő a hús és zsírfogyasztás A Fejletségi szint növekedésével nő a hús és zsírfogyasztás A halfogyasztás kivételt képez, az jellemzően csak a nagy tengerparttal rendelkező országokban jelentős A halfogyasztás kivételt képez, az jellemzően csak a nagy tengerparttal rendelkező országokban jelentős A fejlődő országokban a növényi táplálék is kevés, és ha ezt még állatokkal megetetnék 2x-3x kevesebb lenne. A fejlődő országokban a növényi táplálék is kevés, és ha ezt még állatokkal megetetnék 2x-3x kevesebb lenne.

13

14 Táplálkozási szokások és az életminőség(Magyarország) Fehérje 14% Fehérje 14% 60 állati 60 állati 40 növényi 40 növényi Zsír 38% Zsír 38% Kevés a telítetlen aránya Kevés a telítetlen aránya Szénhidrátoknál 45% kevés az összetett Szénhidrátoknál 45% kevés az összetett pl: teljes kiőrlésű gabonafélék pl: teljes kiőrlésű gabonafélék Cukor 15% - ez az érték nagyon magas Cukor 15% - ez az érték nagyon magas

15 Egészség Túltápláltság és elhízás Túltápláltság és elhízás A fejlett országokban mindenhol megjelent az elmúlt 2-3 évtizedben A fejlett országokban mindenhol megjelent az elmúlt 2-3 évtizedben Arányuk 5 évenként megduplázódik Arányuk 5 évenként megduplázódik Oka a sok hús/zsír fogyasztás, és emelett kevés zöldég fogyasztása Oka a sok hús/zsír fogyasztás, és emelett kevés zöldég fogyasztása Ennek következtében vitaminhiány is fellép. Ennek következtében vitaminhiány is fellép. Több betegség kockázati tényezője. Több betegség kockázati tényezője. Magasvérnyomás Magasvérnyomás Szívbetegség Szívbetegség Agyérbetegség Agyérbetegség cukorbetegség cukorbetegség Az eü világszervezet 1998-ban az elhízást betegségnek nyilvánította. Az eü világszervezet 1998-ban az elhízást betegségnek nyilvánította.


Letölteni ppt "Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra Készítette: Lovász Péter 2006. május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések