Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen."— Előadás másolata:

1 Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen.
György Orsolya, geográfus II. évf.

2 Járványtani alapfogalmak
Járványtan: járványokkal és fertőző betegségekkel foglalkozó tudományág, az orvostudomány fontos része. E fogalomkörbe tartozik a járványfolyamatok törvényszerűségeinek feltárása, és a járványok elleni küzdelem megszervezése. Feladata: a fertőzés forrásának felkutatása, a fertőzés (infekció) folyamatának tudományos megfigyelése, a létrehozó kórokozók tulajdonságainak megismerése. Célja: a tudományos ismeretek felhasználásával a fertőző betegségek (járványok) előfordulásának megakadályozása, ill. a járvány megelőzése, továbbterjedésének megakadályozása, amennyiben van fertőző megbetegedés.

3 Járványtan két fő része:
Általános járványtan: fertőző betegségek terjedésének mechanizmusával, a járványfolyamatokat befolyásoló természeti és társadalmi tényezőkkel, a járványok elleni küzdelem általános feladataival és a járványok terjedését megakadályozó közegészségügyi és járványügyi intézkedésekkel (védőoltások, karantén, fertőtlenítés, rovarirtás) foglalkozik. Részletes járványtan: feladata az egyes fertőző betegségek tudományos feldolgozása, a betegséget létrehozó kórokozók tulajdonságainak kutatása, a kimutatásukra szolgáló módszerek kidolgozása, ill. a megbetegedett emberek gyógyítása.

4 A kórokozók csoportjai:
A fertőző betegséget különböző mikroorganizmusok, fertőző kórokozók okozzák azzal, hogy az élő emberi szervezetbe behatolva és ott elszaporodva szervi elváltozásokat, vagyis betegséget okoznak. A kórokozók csoportjai: Vírusok /influenza, járványos agyvelő gyulladás, sárgaláz, stb./ Rickettsiák /tífusz, stb./ Baktériumok /kolera, lepra, pestis, sodoku, stb./ Gombák Protozoonok /malária, álomkór, stb./ Metazoonok

5 A fertőző betegségek terjedésében megkülönböztetünk:
A fertőzés forrása maga a beteg ember. A kórokozó különböző módon kerülhet át egy másik emberre: Közvetlen érintkezéssel (direkt és indirekt út) Táplálékkal vagy ivóvízzel Levegővel Élő vektorral (különböző rovarok, pl. szúnyog, tetű, kullancs, stb. csípésével) A fertőző betegségek terjedésében megkülönböztetünk: Ragályos betegség (pl. himlő, kanyaró, bárányhimlő, mumps, influenza) Fertőző, de nem ragályos betegség (pl. malária, álomkór, tetanusz) Minden ragályos betegség fertőző, de nem minden fertőző betegség ragályos! A ragályos betegségek (közvetlen fertőzőképességük miatt) gyorsan terjednék. Ha nagy tömegű megbetegedést hoznak létre, járványról (epidémia) beszélünk.

6 WHO Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization)
Az ENSZ egyik szervezete Székhelye: Genf, Svájc Alapokmánya ápr. 07-én lépett életbe (Egészségügyi Világnap) Feladata: kiterjedt segítségnyújtási, kutató- és irányítási tevékenység (egészségügyi útmutatásokat adnak, irányelveket dolgoznak ki) az egészségvédelem minden területén, kiemelten a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek megelőzése és gyógyítása terén. 192 állam vesz részt a munkájában.

7 WHO sikerei és kudarcai:
Szervezte és koordinálta a fekete himlő teljes felszámolását Gyermekbénulás és fonálférgesség felszámolásában is sikereket ért el Az 1995-ös kongói ebola járvány megfékezése Mai napig pusztít az ebola, malária, tífusz, AIDS, TBC, lepra, gyermekágyi láz.

8 Járványos gyermekbénulás
A polio vírus ellen nincs gyógyszer (az egyetlen fegyver ellene az oltás). Fertőzött víz közvetítésével vagy rossz higiéniás körülmények miatt terjed 1988: a polio kiirtására nemzetközi programot indítottak el. Ebola Először 1976-ban észlelték a járványos formáját Dél-Szudánban és Zairében Kanyaró Erősen ragályos gyermekbetegség. Közvetlen érintkezéssel vagy a kórokozóval telített levegő által terjed. Az egyik legelterjedtebb betegség, bár a kötelező védőoltásokkal csökkent a megbetegedések és a szövődmények (légúti fertőzések, tüdőgyulladás, középfülgyulladás) száma.

9 HIV-fertőzés A HIV vírus okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS). 1985-től nevezzük a betegség kórokozóját egységesen humán immundeficiencia vírusnak (HIV). Többféle gyógyszerrel kezelhető, de nem gyógyítható. A világon 40 millió ember HIV-fertőzött. Fertőzés forrása lehet: testnedvek, vér, stb. Magyarországon az első HIV fertőzéseket 1985-ben diagnosztizálták között 363 AIDS betegből 223-an haltak meg.

10 Tuberkulózis (TBC) Az utóbbi években újra terjedőben van.
A WHO felmérései szerint 1,7 milliárd egyén fertőzött. Közel 3 millióan halnak meg évenként TBC-ben. A betegek 95 %-a, ill. a halálozások 98 %-a a fejlődő világból kerül ki. A betegséget egy baktériumhoz hasonló kórokozó okozza, elsősorban a tüdőt támadja meg. A fertőzés jelentkezhet újonnan, de egy korábbi tbc-s fertőzés is kiújulhat. Terjedésének általános oka: rossz szociális-eü-i körülmények, alultápláltság, gyógyszerhiány.

11 Irodalomjegyzék Dr. Várnai Ferenc: Trópus-utazás-egészség, Bp., 1983


Letölteni ppt "Járványok és azok hatásai. WHO a járványok ellen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések