Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PANNON MEDENCE KIALAKULÁSA, AZ ALFÖLD NEGYEDIDŐSZAKI FEJLŐDÉSTÖRTÉNETI VÁZLATA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PANNON MEDENCE KIALAKULÁSA, AZ ALFÖLD NEGYEDIDŐSZAKI FEJLŐDÉSTÖRTÉNETI VÁZLATA."— Előadás másolata:

1 A PANNON MEDENCE KIALAKULÁSA, AZ ALFÖLD NEGYEDIDŐSZAKI FEJLŐDÉSTÖRTÉNETI VÁZLATA

2 Bada et al. 1998

3 Üledékképződés a pannonban

4 Az Alföld fiatal felszínfejlődésének kulcskérdését a folyóhálózatának mindenkori állapota, vagyis vízrajzi tengelyének – a Tiszának – és mellékfolyóinak helyzete, időbeli helyváltoztatása jelenti. A folyóvízi feltöltődés helyét és jellegét döntő módon a medence térben és időben egyenlőtlen süllyedése irányította. A folyók felszínalakító tevékenységét pedig a negyedidőszak ritmusos éghajlatváltozásai következtében alakuló mechanizmusuk szabályozta.

5 Negyedidőszaki vertikális mozgások a Pannon-medencében (Horváth & Cloetingh 1996)

6 Sümeghy J. vázlata az Alföld mélyszerkezetéről (1944)

7 A negyedidőszaki képződmények vastagsága (Franyó 1992) Jelenlegi függőleges kéregmozgások Joó I. 1992

8 Pliocén vége Würm vége Pleisztocén 1 Pleisztocén 2

9 Az Alföld vízhálózatának fejlődése Gábris, 2002

10 Az Alföld vízhálózatának fejlődése Gábris, 2002

11 Az Alföld vízhálózatának fejlődése Gábris, 2002

12 Az Alföld negyedidőszaki üledékeinek típusai  Mélymedencék nagyvastagságú üledékes összletei  Medenceperemek hordalékkúp síkságainak üledékei  Eolikus üledékek („lösz”, futóhomok)  Tavi üledékek

13 Folyótípusok: fonatos (braided) Gyenge kanyargósság, sok széles, sekély meder, erodálható part és mederanyag, állandóan mozgó zátonyok. Folyóágak közötti zátonyok csupaszok, vagy gyér növényzet. Nagy és ingadozó vízhozam → periodikus görgetett hordalékszállítás (durvaszemű üledék), nagyobb lejtés a forráshoz közeli (hegyvidéki) területeken, és a hordalékkúpokon

14 Folyótípusok: meanderező (meandering) Egyetlen aszimmetrikus mélységű, erősen kanyargós meder. Stabil egyensúlyi rendszer, jelentős ártér. Kevert hordalékszállítás (lebegtetett + görgetett). parti hát/folyóhát (levee), gátszakadás (crevasse splay) meder-áthelyeződés (avulsion) Kanyarok belső ívén övzátony: Oldalirányú gyarapodás, felfelé finomodó rétegsor (mederhomok, vályús keresztrétegzettség, áramlási fodrok, talajosodás), külső íveken partrombolás → kanyarok fokozatos fejlődése → levágódás

15 Folyótípusok: szövedékes (anastomosing) Kanyargós, egymással oldalirányú összeköttetésben is álló ágrendszer Stabil medrek (dús vegetáció a partokon/mocsarak), kis esés, uralkodóan lebegtetett hordalékszállítás

16 VÁLTOZÁS: hőmérséklet, csapadék HATÁS: növényzet, mállás, beszivárgás, párolgás, felszíni lemosás → folyók vízhozama, sebesség → a szállított hordalék mennyisége és minősége idő VÁLASZ: bevágódás-feltöltés, medermorfológia, kanyargósság, zátonyok száma, mederáthelyeződés gyakorisága, stb. Folyóvízi környezetek vízhozam, lejtés, szállított üledék - KLÍMA, TEKTONIKA:

17 Folyóvízi környezetek Változás: KLÍMA, TEKTONIKA

18 MÉLYMEDENCÉK ÜLEDÉKEI A MAGFÚRÁSOK RÉSZLETES VIZSGÁLATA

19 (Juhász 2003) Lerakódási környezetek azonosítása karotázs szelvények alapján Vastag homokrétegek EGYMÁSBA VÁGÓDÓ MEDREK Agyag ÁRTÉR Homok és kőzetliszt-agyag rétegek váltakozása ÖVZÁTONY SOROZATOK

20 Litofácies keresztszelvény (Juhász 2003) DNY ÉK

21 Litofácies eloszlás a Körös-medence területén (Juhász 2003)

22 AZ ORBITÁLIS CIKLUSOK KIMUTATÁSA

23 Földpályaelem változások

24 MIS 1 – Holocén MIS 2-5d – Würm (Weischelian) MIS 5e – RW interglac. (Eemian) MIS 6 – Riss (Saalian) MIS 11 – MR interglac. (Holstein)

25 Üledékes környezetek azonosítása

26 Peremi hordalékkúpok

27 A negyedidőszak korai modelljei négy egyszerű glaciális és azokat elválasztó, hasonlóan egyszerű interglaciális szakaszokat feltételeztek. A folyóteraszok kialakulása A teraszképződés menete: a völgytalp feltöltődése az egyik (glaciális), a völgybevágás pedig egy másik (interglaciális) klímatípus alatt ment végbe.

28 A változások fontosságának felismerése: a múlt kulcsa nem a jelenben van? Küszöbelmélet Az éghajlat rövid idő alatt bekövetkező nagymértékű változásai csak akkor vezetnek a folyamatok átalakulásához, ha meghaladnak egy bizonyos küszöbértéket, és ekkor ugrásszerű változás következik be. Különben a dinamikus egyensúlyhoz hasonlítható „ kiegyenlített állapot ” uralkodik, amely nem passzivitást, hanem az aktív folyamatok stabilitását jelenti.

29 Az éghajlat-ingadozás mintegy százezer éves ciklusait „ termináció ”- nak nevezett, gyorsan felmelegedő periódusok szakaszolják. A ciklus meleg interglaciálissal kezdődik, amelyből egyre gyengülő felmelegedésekkel tarkított fokozatos hűléssel jutunk el a ciklus végére a leghidegebb időszakig, illetve a tulajdonképpeni véget a gyors felmelegedő időszak jelenti.

30 A ciklus elejétől hosszú évezredeken keresztül a kiegyenlített állapotból a fokozatos hidegedés felé vezető kisebb klímaingadozások során a feltöltődés felé tolódott a folyók mechanizmusa. Ez az ún. felkavicsolás hosszú, több tízezer évig tartó időszaka! A kritikus vagy határviszonyok a terminációk kezdetén jelentkeztek, amikor a gyors és erős felmelegedés következtében a küszöbértéket átlépő hatások számlájára írható a bevágó erózió, amely viszonylag rövid idő (csupán néhány ezer év) alatt kivési a teraszt.

31


Letölteni ppt "A PANNON MEDENCE KIALAKULÁSA, AZ ALFÖLD NEGYEDIDŐSZAKI FEJLŐDÉSTÖRTÉNETI VÁZLATA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések