Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása"— Előadás másolata:

1 11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása

2 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAK
Adat: A adat értelmezhető (észlelhető, érzékelhető, felfogható és megérthető) személytelen,objektív, feldolgozótól független ismeret. Az adat az információ hordozója, vagyis tények, fogalmak feldolgozására alkalmas reprezentációja. Információ: az adatnak valamilyen megjelenése, új ismeretté értelmezett adat. Az információ mindig személyes. Adatbázis: felesleges redundancia nélkül közösen tárolt, egymással kapcsolatban lévő adatok halmaza. Adatbázis-kezelő rendszer: biztosítja az adatbázisban tárolt adatok létrehozását, kezelését, valamint leírja és kezeli az adatok közötti komplex kapcsolatokat. Az adatbáziskezelő rendszernek támogatnia kell valamilyen adatmodellt. Adatmodell: az adathalmaz elemei között fennálló kapcsolatok struktúrális leírása. Az adatmodellezéssel az a cél, hogy egy információs rendszer adatait és az adatok között fennálló kapcsolatokat következetesen ábrázolva, elősegítsük a számítógépes információfeldolgozást.

3 Összetett adatszerkezetek
Az adat halmazok leírására, a könnyebb átláthatóság céljából gráfokat használunk.

4 Gráfelmélet GRÁF: pontokból és vonalakból álló alakzat.
A pontok a gráf csúcsai (vertex) vagy szögpontjai, a vonalak a gráf élei (edge). Fáknak nevezzük: az összefüggő, körnélküli gráfokat. Irányítatlan gráf Irányított gráf (kifokszám, befokszám)

5 Hierarchikus adatmodell megjelenése
A hierarchikus adatmodell az adatokat egy hierarchikus faszerkezetben tárolja. A fa mindegyik csomópontja egy rekordtípusnak felel meg és a rekordok között szülő gyerek kapcsolat van. Előnye: a hierarchikus szerkezet egyszerűen leírható.

6 Hálós adatmodell megjelenése
A hálós adatmodell a hierarchikus adatmodell továbbfejlesztése, mely jobban illeszkedik a bonyolultabb kapcsolatok ábrázolásához. Az egyedek között tetszőleges kapcsolatrendszer, egy kapcsolatháló alakítható ki. Az adatszerkezet leírása nem adategységgel, hanem több kisebb hierarchikus felépítésű adategységgel történik.

7 A relációs modell megjelenése I.
A relációs adatbázis egy táblázata sorokból (rekordok) és oszlopok-ból (mezők) áll. A sorok és az oszlopok sorrendje lényegtelen. Tulajdonságtípusok Relációelőfordulások

8 A reláció megjelenése II.
Ha egy reláció esetében utalni akarunk a relációban résztvevő tulajdonságtípusokra, akkor a TERMÉK(CIKKSZÁM, MÉRET, EGYSÉGÁR) jelölést használjuk, amit a reláció sémájának nevezünk.

9 A reláció megjelenése III.
E-R diagramban: jól ábrázolhatók az egyedek tulajdonságaikkal és a köztük lévő kapcsolatok. Kapcsolatok lehetnek: 1:1 ; 1:n; n:m.

10 Kapcsolatok: 1:1 kapcsolatnál: valamelyik egyed elsődleges kulcsát felvesszük a másik idegen kulcsaként 1:n kapcsolatnál: az 1 oldal elsődleges kulcsát felvesszük a másik idegen kulcsaként n:m kapcsolatnál: kapcsolótáblát veszünk fel a kétoldali egyedek elsődleges kulcsait idegen kulcsként

11 A reláció megjelenése IV.
Ez E-R diagram egyedeiből táblázatok lesznek, melyek közötti kapcsolat szintén gráf ábrázolással ábrázolható áttekinthető formában.


Letölteni ppt "11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések