Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helicobacter pylori infectio kimutatásának és eradicatiojának jelentősége a tartós a pajzsmirigy hormon substitutioban részesülő betegek ellátásában. Dr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helicobacter pylori infectio kimutatásának és eradicatiojának jelentősége a tartós a pajzsmirigy hormon substitutioban részesülő betegek ellátásában. Dr."— Előadás másolata:

1 Helicobacter pylori infectio kimutatásának és eradicatiojának jelentősége a tartós a pajzsmirigy hormon substitutioban részesülő betegek ellátásában. Dr. Korányi András, Pergéné Kurta Anikó Szent Borbála Kórház Izotópdiagnosztikai Osztály Pajzsmirigy Szakrendelés 2800 Tatabánya Dózsa Gy.u

2 Helicobacter pylori Infection Is Markedly Increased in Patients With Autoimmune Atrophic Thyroiditis de Luis, et al. Journal of Clinical Gastroenterology 2008 v26 pp The role of Helicobacter pylori in patients with hypothyroidism in whom could not be achieved normal thyrotropin levels despite treatment with high doses of thyroxine. Bugdaci MS. Et al. Helicobacter 2011 Apr;16(2): doi: /j x. Why Is H. Pylori More Prevalent In Autoimmune Thyroid Conditions ? Published August 20, 2012 Natural Thyreoid threatment Methods Helicobacter pylori and autoimmune diseases Carolina Faria et al Portugal Autoimmune Thyroid Disease and H. pylori Infection „Living Wellness” Wellness Alternatives Blog Site Hypothyreosis és Helicobacter infectio

3 Helicobacter pylori Gyomor nyálkahártya epithel rétegében megtelepülő spirális alakú baktérium Következménye: nyombélfekély90 % gyomorfekély 80% gyomorfekély 80% reflux:70% reflux:70% gyomorrák:? gyomorrák:? Világ lakosságának 50% érintett

4 Helicobacter pylori diagnózis Invazív vizsgálat (endoscopos biopsia) Invazív vizsgálat (endoscopos biopsia) –urease Test –tenyésztés –szövettan –PCR (Polymerase Chain Reaction) Non-Invazív vizsgálatok Non-Invazív vizsgálatok –urea kilégzési tesz –serologiai vizsgálat

5 Módszer Heliprobe C14 kilégzési teszt

6 Heliprobe C14 kilégzési teszt

7 Guidelines n Maastricht Consensus Report 1997 n The European Helicobacter pylori Study Group 1997 n AGA Medical Position Statement: Evaluation of Dyspepsia 1998 n The Management of Helicobacter pylori infection in primary care: European Society of Primary Care Gastroenterologists 1999e n Guidelines for the Management of Helicobacter pylori infection (Gastroenterology 1998)

8 Helicobacter eradikációs kezelések 1. eradikáció : 1x500mg. Klaritromycin (Fromilid) 2x1000 mg. Amoxycillin 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa) 2. eradikáció 2x250 mg. Metronidazol (Klion) 4x500 mg. Tetracyclin 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa) 3. eradikácio 1x500mg. Klaritromycin (Fromilid) 4x500 mg. Tetracyclin 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa)

9 Helicobacter eradikációs kezelések Penicillin érzékenység esetén 1. eradikáció: 1x500mg. Klaritromycin (Fromilid) 2x250 mg. Metronidazol (Klion) 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa) 2. eradikáció 1x500mg. Klaritromycin (Fromilid) 4x500 mg. Tetracyclin 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa) 3. eradikácio 2x250 mg. Metronidazol (Klion) 4x500 mg. Tetracyclin 2x30 mg. Lansoprazol (Protonexa)

10 Beteg adatok Nő/férfi:29/0 Laevothyroxin dózis: ug. Átlag dózis:225 ug Életkor:23-85 Átlagéletkor:53 Medián57 Diagnózis: Autoimmun thyreoditis:15 Postoperatív hypothyreosis: 6 Congenitális hypothyreosis: 1 Egyéb hypothyreosis: 7

11 Vizsgálati protokoll 0- nap: TSH, Helizo vizsgálat Pozitív (16) Eradikációs kezelés 6 hét múlva Helizo vizsgálat Pozitív (6) 2. eradikációs kezelés 6 hét múlva Helizo Pozitív (1) 3. eradikációs kezelés 6 hét mulva Helizo Negatív (5) TSH kontroll 3, 6,9 hó múlva TSH célérték: 0,5-3,0 mIU/l Negatív (5) TSH kontroll 3, 6, 9 hó múlva TSH célérték: 0,5-3,0 mIU/l Negatív (13) TSH kontroll 3, 6,9 hó múlva TSH célérték: 0,5-3,0 mIU/l Negatív (0) Pozitív (1)

12 Eredmények Összes beteg:29 Helicobacter pozitív:16 1. Eradikációs kezelés után Helicobacter pozitív6 Helicobacter negatív10 2. Eradikációs kezelés után Helicobacter pozitív 1 Helicobacter negatív5 3. Eradikációs kezelés után Helicobacter pozitiv1 Helicobacter negatív0

13 Eredmények sikeres eradikációs kezelés után Helicobacter sikeres eradikáció:15/16 Tartósan euthyreoid állapot (9 hónap)13 Laevothyroxin dosis csökkentés:10 Dózis csökkentés mértéke:25-75 ug. átlag:47,5 ug.

14 NévDiagnózisLaevothyroxin dosis a th. előtt Laevothyroxin dosis a th. után A.K.Autoimmun thyreoditis300 ug225 ug K.ZS.Postop. hypothyreosis275 ug.200 ug M.JPostop. hypothyreosis175 ug.150 ug. G.J.Autoimmun thyreoditis150 ug.100 ug. K.D.Autoimmun thyreoditis200 ug.175 ug. Sz.K. Egyéb hypothyreosis250 ug.200 ug. B.E. Autoimmun thyreoditis150 ug.100 ug. E.S.Postop. hypothyreosis175 ug.150 ug. Z.T.Egyéb hypothyreosis250 ug.200 ug. V.E. Autoimmun thyreoditis225 ug.175 ug. A Laevothyroxin igény csökkenése sikeres eradikációs kezelés után

15 Következtetések Hypothyreosis miatt tartós laevothyroxin substitutioban részesülő betegeknél a Helicobacter pylori vizsgálat elvégzése célszerű, különösen azoknál, akiknél az euthyreoid állapot nagy dózisu laevothyroxin kezelés mellett sem érhető el. A Helicobacter pozitív betegek eradikációs kezelése javíthatja a substitutios kezelés hatékonyságát. Sikeres eradikációs kezelés után a betegek többsége tartósan euthyroid állapotban marad. Sikeres eradikációs kezelés után a betegek nagy része kisebb dózisú substitutiora szorul.

16


Letölteni ppt "Helicobacter pylori infectio kimutatásának és eradicatiojának jelentősége a tartós a pajzsmirigy hormon substitutioban részesülő betegek ellátásában. Dr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések