Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Takarmányozástan. A témakör helyzete, lehetőségei és fontossága a Vajdaságban: Az állattenyésztés költségeinek közel 70%-át a takarmányozás költségei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Takarmányozástan. A témakör helyzete, lehetőségei és fontossága a Vajdaságban: Az állattenyésztés költségeinek közel 70%-át a takarmányozás költségei."— Előadás másolata:

1 Takarmányozástan

2 A témakör helyzete, lehetőségei és fontossága a Vajdaságban: Az állattenyésztés költségeinek közel 70%-át a takarmányozás költségei teszik ki. A mai nagy teljesítményre képes hibridek tartásának és termeltetésének eredményességét csak a megfelelő takarmnyozással lehet biztosítani. A tenyésztők legnagyobb része kész tápokat vásárol, de gyakran adódik olyan alkalom, amikor akár mezőgazdasági mellékterméket, akár más takarmánykomponenst saját forrásból etetne meg az állattal. Ezért a sikeres tenyésztőnek ismernie kell a takarmányozás alapjait, a takarmányok összetételét, a legjelentősebb tárolási előírásokat, a romlási folyamatokat és még sok más buktatót. A képzés során az érdeklődők megismerkednek a főbb gazdasági állatfajok emésztési sajátosságaival, a takarmányok összetételével, az elkészítés, tárolás és felhasználás lényegesebb ismereteivel. Ez a tudás mindenképp kell akkor, ha valami hiánytünet, viselkedési zavar, vagy szokatlan probléma üti fel a fejét az állatpopulációban, mert olyankor gyorsan ki kell szűrni a takarmányozásból származó probléma eredetét.

3 A képzés során ismertetett témakörök Gazdasági állataink emésztési típusai A takarmányok beltartalma Takarmányismeret A takarmányok feldolgozása A takarmányok előkészítése A takarmányok tartósítása Adalékanyagok Melléktermékek hasznosítása takarmányként

4 Emésztési típusok Madarak emésztése Együregű gyomrúak emésztése Kérődzők emésztése

5 A takarmányok összetétele

6 A takarmányok víztartalma 15% vízveszteség mát elhullással jár Újszülött állat víztartalma: 75-80%, kifejlett állat: % Emésztésben betöltött szerep Kiválasztás Testhőmérséklet fenntartás Oldószer A takarmányokban lévő vizet vegetációs víznek nevezzük

7 Nitrogéntartalmú anyagok Nyersfehérjék Az állatok fehérjét csak fehérjéből tudnak előállítani Aminosavak Limitáló aminosavak Nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak Elsőrendű (komplett) fehérjék Másodrendű (inkomplett) fehérjék

8 N mentes anyagok Zsírok Nélkülözhetetlen zsírsavak (linolsav, linolénsav). Hiányában ekcémaszerű bőrbetegség lép fel. Telített és telítetlen zsírsavak. Hosszú és rövid szénláncú zsírsavak avasodás

9 N mentes kivonható anyagok Szénhidrátok (cukrok, keményítő, glükogén) Szerves savak (citromsav, almasav, borostyánkősav) Erjedési savak: tejsav, ecetsav, propionsav, vajsav Bendőben illó zsírsavak (ecetsav propionsav, vajsav)

10 Nyesrost A növények sejtfalának szilárdságát adja Cellulóz, hemicellulóz, lignin, Pektin

11 Vitaminok Vízben oldható vitaminok Zsírban oldható vitaminok

12 Ásványi anyagok Makro elemek Mikro elemek

13 A takarmány káros hatású anyagai Antinutritív anyagok: – Glikozidok (ciánhidrogén – almamag, mandula, durrin – cirokmag, linomarin – lenmagban, mustárolaj glikozidok – repce, olajretek, káposztaféle) Mérgező fehérjék: – Tripszingátlók – Lektinek Mérgező alkaloidák: – Szolanin – sertések és baromfi számára mérgező – Lupanin, lupinin – csillagfürtben – Szaponinok (pillangós züldtakarmányokban) – Tanninok (cirok és repce)

14 Hormontartalmú anyagok Fuzárium toxinok ösztrogén hatású anyagok

15 Fényérzékenységet okozó anyagok Orbáncfű, cickafark... Világos bőrű állatok érzékenyek

16 Somkórómérgezés szarvasmarhában és lóban – vérzékenység (kumarol okozza) Gyapotmagban Gossipol – monogasztrikus állatok

17 Nitrát és nitrittartalom Túl nagy nitrogénműtrágya adag után A vér hemoglobinjával methemoglobint képez, amely nem képes oxigént szállítani

18 Adalékanyagok Premixek Ízfokozók Állagjavítók Technológiai adalékanyagok (zsír, melasz)

19 A takarmányok előkészítése Darálás Pelyhesítés Őrlés granulálás

20 A takarmányok tartósítása Szárítás erjesztés

21 Melléktermék hasznosítás Cukorgyártás mellékterméke Söripari melléktermékek Hűvelyesek szármaradványai Édesipar melléktermékei Konzervipari melléktermékek


Letölteni ppt "Takarmányozástan. A témakör helyzete, lehetőségei és fontossága a Vajdaságban: Az állattenyésztés költségeinek közel 70%-át a takarmányozás költségei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések