Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c."— Előadás másolata:

1 Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c

2 Keletkezés Legnagyobbrészt tengeri élőlények maradványaiból keletkezik. Az elpusztult élőlények szerves alkotórészei oxigéntől elzárva átalakulnak. A megfelelő feltételek között (nagy nyomás, magas hőmérséklet) végbemenő bomlás vezet a kőolaj és a földgáz képződéséhez.

3

4 Összetétel Földgáz A földgáz legnagyobb mennyiségben metánt tartalmaz, de megtalálható benne az etán, propán, bután és az izobután is. Lelőhelyétől függően előfordulhat benne még szén-dioxid, hidrogén-szulfid, hélium és nitrogén is.

5 Összetétel Kőolaj Több ezer vegyület keveréke. Ezek nagy része cseppfolyós és abban oldott szilárd, illetve gáz-halmazállapotú telített szénhidrogén. Összetétele függ a lelőhelytől. Egyes kőolajokban a nyílt láncú alkánok, másokban a cikloalkánok (naftének) vannak nagyobb mennyiségben.

6 Kőolaj és Földgáz lelőhelyek
Évente 2,5-3 milliárd tonna kőolajat égetnek el a világon Magyarországon évente kb. 1 millió tonna kőolajat termelnek ki A készletek már csak évtizedekig elegendőek a világban Hazánk földgáz fogyasztása 15 millió köbméter évente

7 Kőolaj A kőolaj a földkéregben található. A vízzáró kőzetrétegek között gyűlt össze, vagy szivárgott be a porózus kőzetekbe. Önmagától csak ritkán kerül a föld felszínére. Kitermelése lebocsátott csöveken keresztül történik. A kőolajat a földgáz és a réteg nyomása hozza a felszínre. Gyakran vizet préselnek az olajréteg alá, ezzel növelve a nyomást. Ha nincs megfelelő nyomás, akkor szivattyúzni kell.

8 Feldolgozás Földgáz A földgáz nem csak jelentős energiahordozó, hanem fontos vegyipari termék is. Felhasználják pl. benzin, oldószerek, szintetikus műszálak, rovarirtó szerek, alkohol, vitaminok, stb. előállítására. A földgázban lévő egyéb anyagok is értékesek (pl. a benne lévő hidrogén-szulfidból kén állítható elő.) A földgázból kivont propán, bután és izobután keverékét cseppfolyósítva acél- vagy alumíniumpalackokban hozzák forgalomba (PB-gáz).

9 Feldolgozás Kőolaj A kőolajat kőolaj-finomító üzemekben dolgozzák fel.
Az összetevők szétválasztása a forráspont-különbség alapján történik. (A különböző szénatomszámú szénhidrogéneknek különböző a forráspontjuk.) Azt a szétválasztási eljárást, amellyel egy folyadékelegy összetevőit forralással, majd hűtéssel csoportokra (frakciókra) különítik el, frakcionális desztillálásnak (szakaszos lepárlás) nevezzük. 1 gramm kőolaj mintegy 45 kJ energiát tartalmaz

10 Szállítás előtt eltávolítják belőle a szennyezéseket, ezután elkülönítik belőle a gáz-halmazállapotú és illékony szén-hidrogéneket. Ezek a szállítás során robbanást és tüzet okozhatnak.

11 Vége Köszönöm a figyelmet 


Letölteni ppt "Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések