Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c. Keletkezés Legnagyobbrészt tengeri élőlények maradványaiból keletkezik. Az elpusztult élőlények szerves alkotórészei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c. Keletkezés Legnagyobbrészt tengeri élőlények maradványaiból keletkezik. Az elpusztult élőlények szerves alkotórészei."— Előadás másolata:

1 Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c

2 Keletkezés Legnagyobbrészt tengeri élőlények maradványaiból keletkezik. Az elpusztult élőlények szerves alkotórészei oxigéntől elzárva átalakulnak. A megfelelő feltételek között (nagy nyomás, magas hőmérséklet) végbemenő bomlás vezet a kőolaj és a földgáz képződéséhez.

3

4 Összetétel Földgáz A földgáz legnagyobb mennyiségben metánt tartalmaz, de megtalálható benne az etán, propán, bután és az izobután is. Lelőhelyétől függően előfordulhat benne még szén-dioxid, hidrogén- szulfid, hélium és nitrogén is.

5 Összetétel Több ezer vegyület keveréke. Ezek nagy része cseppfolyós és abban oldott szilárd, illetve gáz-halmazállapotú telített szénhidrogén. Összetétele függ a lelőhelytől. Egyes kőolajokban a nyílt láncú alkánok, másokban a cikloalkánok (naftének) vannak nagyobb mennyiségben. Kőolaj

6 Kőolaj és Földgáz lelőhelyek Évente 2,5-3 milliárd tonna kőolajat égetnek el a világon Magyarországon évente kb. 1 millió tonna kőolajat termelnek ki A készletek már csak évtizedekig elegendőek a világban Hazánk földgáz fogyasztása 15 millió köbméter évente

7 Kőolaj A kőolaj a földkéregben található. A vízzáró kőzetrétegek között gyűlt össze, vagy szivárgott be a porózus kőzetekbe. Önmagától csak ritkán kerül a föld felszínére. Kitermelése lebocsátott csöveken keresztül történik. A kőolajat a földgáz és a réteg nyomása hozza a felszínre. Gyakran vizet préselnek az olajréteg alá, ezzel növelve a nyomást. Ha nincs megfelelő nyomás, akkor szivattyúzni kell.

8 Feldolgozás A földgáz nem csak jelentős energiahordozó, hanem fontos vegyipari termék is. Felhasználják pl. benzin, oldószerek, szintetikus műszálak, rovarirtó szerek, alkohol, vitaminok, stb. előállítására. A földgázban lévő egyéb anyagok is értékesek (pl. a benne lévő hidrogén- szulfidból kén állítható elő.) A földgázból kivont propán, bután és izobután keverékét cseppfolyósítva acél- vagy alumíniumpalackokban hozzák forgalomba (PB-gáz). Földgáz

9 Feldolgozás A kőolajat kőolaj-finomító üzemekben dolgozzák fel. Az összetevők szétválasztása a forráspont-különbség alapján történik. (A különböző szénatomszámú szénhidrogéneknek különböző a forráspontjuk.) Azt a szétválasztási eljárást, amellyel egy folyadékelegy összetevőit forralással, majd hűtéssel csoportokra (frakciókra) különítik el, frakcionális desztillálásnak (szakaszos lepárlás) nevezzük. 1 gramm kőolaj mintegy 45 kJ energiát tartalmaz Kőolaj

10 Szállítás előtt eltávolítják belőle a szennyezéseket, ezután elkülönítik belőle a gáz-halmazállapotú és illékony szén-hidrogéneket. Ezek a szállítás során robbanást és tüzet okozhatnak.

11 Vége Köszönöm a figyelmet Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c. Keletkezés Legnagyobbrészt tengeri élőlények maradványaiból keletkezik. Az elpusztult élőlények szerves alkotórészei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések