Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kombinált faanyag szárító és nemesítő berendezés szabályozott vákuumtechnológia alkalmazásával a Thermotec Combo.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kombinált faanyag szárító és nemesítő berendezés szabályozott vákuumtechnológia alkalmazásával a Thermotec Combo."— Előadás másolata:

1

2 Kombinált faanyag szárító és nemesítő berendezés szabályozott vákuumtechnológia alkalmazásával a Thermotec Combo

3 Thermotec Combo A Nyugat-Dunántúli Baross Gábor program keretén belül, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján valósult meg. Támogatóink Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal A támogatás forrása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap. A projekt kezdési időpontja: 2007. július 01. A projekt befejezési időpontja: 2008. július 31.

4 Cégünk Revolutio-2000 Mérnöki Kft. termékei: óta hagyományos, konvekciós, keringtetett levegőjű szárítókamra óta vákuumszárító  2 éves fejlesztés eredménye a 3 munkafolyamatot egyesítő berendezés, a “Thermotec Combo”

5 A fejlesztés célkitűzései
Vegyes felhasználású berendezés, ahol a felhasználó igényei szerint lehetőség van: az alapanyag gőzölésére (70 – 110 C0) a feldolgozásra szánt faanyag vákuum szárítására (60 – 80 C0), (a hagyományos szárítókhoz képest 3-5 szoros sebességgel) a magas hőmérsékletű hőkezelés végrehajtására (150 – 210 C0)

6 A fejlesztés eredményei I.
Az elkészült berendezés segítségével a következő tulajdonságok módosíthatók: a fa színe, (faanyag színe nem csak a felszínen, hanem az anyag teljes keresztmetszetében megváltozik) a megmunkálhatósága és feldolgozási jellemzője, az élettartalma, faanyagvédelme gomba és rovarkárosítók ellen, fizikai jellemzői, mint pl.szilárdsága, hangelnyelése, akusztikai tulajdonságai

7 A fejlesztés eredményei II.
Megoldott feladatok: a faanyagok hőkezelési technológiájának, paramétereinek kidolgozása a vákuumszárító berendezés továbbfejlesztése, alkalmassá tétele a gőzölésre, és a hőkezelés lefolytatására is A kombinált rendszer alkalmazásának előnyei: A felhasználó, egy berendezésben, 50-60 %-os energia megtakarítással, 3-5 szoros szárítási sebességgel, (a hagyományos szárítókhoz képest), különösebb felhasználói szakmai ismeretek nélkül, egyszerűen, előre megírt programok alapján, teljesen automatikusan, igényei szerint végre tudja a kívánt folyamatot.  szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meg a faanyagok nemesítése, kezelése terén.

8 Változtatható paraméterek
A folyamatok során változtatható: a levegő hőmérséklete, nyomása, relatív páratartalma, valamint mindehhez különböző fanedvesség és fafaj társulhat. A gőzölés és szárítás folyamatai jól ismertek a szakemberek körében, ezért inkább a faanyag hőkezelésével kapcsolatban szeretnénk tájékoztatást nyújtani.

9 Felhasználási terület
Ha a normál faanyag élettartama a várható környezeti hatások miatt jelentősen lerövidül, vagy ha a megváltozott akusztikai tulajdonságait ki akarjuk használni. Ennek megfelelően alkalmazhatjuk: teraszburkolatoknál, medence köré kialakított faburkolatoknál, homlokzati függőleges burkolatoknál, beltéri burkolatok elválasztásánál, díszítő és takaró profiloknál, fürdőszobabútoroknál, zajvédő falaknál, hangszereknél, könnyűszerkezetes építési módok esetén, kültéri felhasználás során gyermekjátszótereknél, kerti bútorok, kertépítészet, illetve bármely olyan alkalmazási területen, ahol a normál faanyagot is használjuk (díszburkolatok, fafödémek burkoló elemeinek kialakítására)

10 Alkalmazási lehetőségek
Teraszburkolat

11 Alkalmazási lehetőségek
Medence köré kialakított faburkolat

12 Alkalmazási lehetőségek Homlokzati függőleges burkolat

13 Alkalmazási lehetőségek
Kerti bútorok

14 Az eljárással kezelt fa előnyei
Fa színe sötétebb, kávébarna színű lesz, időjárásálló, megmunkáláshoz hagyományos faipari szerszámok szükségesek, fajsúlya kisebb, hőkezelési tényezője igen kedvező, környezetbarát, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, mivel vegyi kezelés (telítés, bevonás) nem éri, ezért pl. gyermek játszóterek esetében kifejezetten javasolt az alkalmazása, a vízfelvétele csökken, nedvességtartalma alacsony (5-7%), a normál faanyagokhoz képest igen csekély a repedési, vetemedési hajlama, méretváltozása csökken, gomba és rovarkártevőknek ellenáll (mert a cukrok kiégnek a fából), az akusztikai tulajdonságai javulnak (padlóburkolatoknál lépéshang gátlás, testhang gátlás, hegedűkészítés).

15 Thermotec Combo A berendezés elnyerte:
a 2008 évi Ligno Novum – Woodtech szakkiállítás Vásárdíját, a Hazai Faipari Innováció kategóriában a 2008 évi Soproni Inno Lignum szakkiállítás Vásárdíját

16 Thermotec Combo

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kombinált faanyag szárító és nemesítő berendezés szabályozott vákuumtechnológia alkalmazásával a Thermotec Combo."

Hasonló előadás


Google Hirdetések