Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Paróczai Béláné. Szenzoros integráció Az érzékletek teljes körű észlelése, feldolgozása és ennek alapján egy alkalmazkodó válasz a környezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Paróczai Béláné. Szenzoros integráció Az érzékletek teljes körű észlelése, feldolgozása és ennek alapján egy alkalmazkodó válasz a környezet."— Előadás másolata:

1 Készítette: Paróczai Béláné

2 Szenzoros integráció Az érzékletek teljes körű észlelése, feldolgozása és ennek alapján egy alkalmazkodó válasz a környezet felé. Környezettel interakcióban fejlődik, alapját képezi a későbbi mentális és szociális fejlődésnek. Szenzoros integrációs szemléletű terápia az Ayres és a TSMT is.

3 Csoportos TSMT jellemzői  SZIT továbbfejlesztése  Regresszív terápia  Ontogenetikus fejlődésmenetre épít  Komplex állapotfelméréssel kezdődik  Edzéselmélet elveit vallja  Határozott cél és követelményrendszer  Meleg, határozott nevelői attitűd  Csoportépítő szándék  Nagy hely és eszközigény

4 Milyen problémák esetén javasolható?  Fokozott mozgáskésztetés, hiperaktivitás  Mozgáskoordinációs zavar  Figyelemzavar, koncentrációs nehézség  Tanulási zavar veszélyeztetettség  Tanulási zavar  Kommunikációs nehézségek  Enyhe mentális problémák Epilepsziás gyermekek számára kontraindikált!

5 A terápia várható hatása 1. Mozgásfejlődés területén egyensúlyérzék ritmusérzék mozgásos szerialitás eszközhasználat javulása 2. Mentális területen fejlődés tapasztalható. 3. Beszédállapotban a téri és relációs, valamint a testtudattal kapcsolatos fogalmak megszilárdulnak. 4. Szociális területen beilleszkedés a csoportba normarendszer elfogadása együttműködési készség javulása pozitív énkép, önértékelés

6 Alkalmazott feladattípusok  Futások  Körfeladatok  Sorfeladatok  Páros feladatok  Frontális mintamásolás  Blokkosított gyakorlás  Kör és szabályjátékok  Ritmikus járófeladatok  Elemi mozgások  Erő és állóképesség fejlesztése Az életkor és a fejlettségi szint határozza meg az alkalmazott feladattípusokat.

7 Szervezés Rendszeresség Legalább heti 2x45perc, de ennél több is lehet. Csoportok kiscsoport 2- 5 fő nagycsoport 5-12 fő


Letölteni ppt "Készítette: Paróczai Béláné. Szenzoros integráció Az érzékletek teljes körű észlelése, feldolgozása és ennek alapján egy alkalmazkodó válasz a környezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések