Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor."— Előadás másolata:

1 A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha minden objektum kielégíti az A(x) nyitott mondatot. Mi az, hogy objektum? Honnan vegyük? Ez nyilvánvalóan világfüggő. ‘Mindenki ott volt, aki számít’ – a kontextusból világos, hogy ki az a mindenki. vagy nem ‘  x(Páros(x 2 )  Páros(x))’ igaz, ha x lehetséges értékei a természetes számok, de hamis, ha a valós számok. eleme a tárgyalási univerzumnak, eleme a tárgyalási univerzumnak

2 A változók lehetséges értékeinek összessége: tárgyalási univerzum. A kvantifikált állítások igazsága mindig univerzumfüggő. Kvantifikációs törvények Nem mindenki kékszemű.Azaz van, aki nem kékszemű.  xA(x)   x  A(x) A kvantifikáció igazságszabályaiból nyilvánvalóan következik. (Ekvivalencia: bármi is legyen az A(x) mondat, egyszerre igazak.) Nincs, aki érti.Azaz mindenkire igaz, hogy nem érti.  xA(x)   x  A(x) Ezek a kvantifikáció De Morgan-szabályai. Helyettesítsünk mindkét szabályban  A(x)-et A(x) helyére és töröljük a kettős negációkat:  x  A(x)   xA(x)   x  A(x)  xA(x) Azaz a két kvantor kölcsönösen kifejezhető egymással (a negáció segítségével). Az egzisztenciális kvantor a diszjunkcióra, az univerzális a konjunkcióra „hasonlít”.

3 A logikai négyzet Arisztotelészi kategorikus kijelentések Egyetemes állító Minden, ami A, az B  x(A(x)  B(x))  x(A(x)   B(x)) Részleges állító Van olyan A, amely B  x(A(x)  B(x))  x(A(x)   B(x)) Egyetemes tagadó Egy A sem B  x(A(x)   B(x))  x(A(x)  B(x)) Részleges tagadó Van olyan A, ami nem B  x(A(x)   B(x))  x(A(x)  B(x)) kontra- diktórius kontrárius szubkontrárius szubaltern a o i e

4 Kontradiktórius párok: az egyik igaz, a másik hamis. Kontrárius párok: lehetnek egyszerre hamisak, de nem lehetnek egyszerre igazak. Szubkontrárius párok: lehetnek egyszerre igazak, de nem lehetnek egyszerre hamisak. Szubaltern kijelentés következik a fölötte levőből. Az i és e típusú kijelentések megfordíthatók, azaz ekvivalensek az A és B felcserélésével keletkező kijelentéssel. Az a típusú kijelentés gyengén megfordítható, azaz következik belőle megcserélt alannyal és állítmánnyal az i típusú kijelentés. Kivéve, ha …

5 Arisztotelész és követői szerint az a típusú kijelentések egzisztenciális súllyal (nyomatékkal ; existential import) rendelkeznek, azaz maguk után vonják, hogy az alanyterminus (A) terjedelme nem üres. Ez vagy azt jelenti, hogy “ Minden, ami A, az B”-t így kell értenünk:  x(A(x)  B(x))   xA(x), vagy azt, hogy a kategorikus kijelentésekben nem is szabad üres terjedelmű terminusokat haszálni. Az első esetben baj lesz a kontradiktórius viszonyokkal. A másodikban az elmélet érvényességi köre nagyon leszűkül, s főképp sok esetben nem tudjuk előre, teljesül-e a feltétel.

6 Házi feladatokról általában: Mindig a SaveAs funkciót használják! A fájlnévből derüljön ki a szerző neve és a gyakorlat száma! Ezt tegyék hozzá a program által felajánlott fájlnévhez, a vezetéknevet _-lal elválasztva. Pl. Sentences9.3_Mate Ha nem a programokból származó, hanem szövegfájlt küldenek: Szám_vezeteknev.(doc, docx, odt, rtf, txt) HF.: 9.5 Cél: egy Sentence-fájl, amely a Peirce’s Sentences.sen módositásával fog kijönni : Sentences 9.5_vezeteknev.sen.


Letölteni ppt "A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések