Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna 2009.10.16. Tudományfilozófia szem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna 2009.10.16. Tudományfilozófia szem."— Előadás másolata:

1 W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna 2009.10.16. Tudományfilozófia szem.

2 W. V. O. Quine (1908-2000)

3 Quine „címkéi” (Forrai)  (logikai) empirista  verifikacionista  fizikalista  naturalista

4 Empirizmus  „A tudomány magunk építette fogalmi híd, mely az érzékszervi ingereket érzékszervi ingerekhez kapcsolja”  Carnapi hagyományok, némi kritikával (Bővebben: Az empirizmus két dogmája c. írás)  Minden tudás alapja a tapasztalat

5 Verifikacionizmus I.  Az empirizmus modern változata  Tapasztalat és tudás → referencia problémája  2 szint: Közvetlen tapasztalat – megfigyelési mondatok (jelentés belép a nyelvbe) Absztrakció – mondatok közötti logikai kapcsolat (a jelentés szétárad a nyelvben)

6 Verifikacionizmus II.  A referencia folyamata  2 szint: Predikáció – individuáló kifejezések ( „a tej fehér” vs. „Bodri kutya”) vonatkozó mellékmondatok – általános terminusok  Az objektív referencia lehetségessége tárgyiasítás (reifikáció)

7 Fizikalizmus  A fizikai testek szintje az alapvető  Tárgy/test: a téridő bármely részének anyagi tartománya  De! Nem csak a tárgyak léteznek Számok – absztrakt tárgyak és léteznek Osztályok – szintén  ???

8 Naturalizmus  A fizikai elméletek nem feltételezik fizikai tárgyak létezését!!!  Indoklás: Téridő = számnégyesek Elemi részecskék – individuumok?  A filozófiai gondolkodásnak kell(ene) a tudományhoz kell igazodnia

9 Következmények  Köv.: Értelmezett nyelv + kézikönyv = elmélet ontológiája a referencia kifürkészhetetlensége – az egyértelmű fordítás kétségessége  A valóságot a tudományon belül kell leírni  Ontológiai relativitás: egy elmélet sem határozza meg az ontológiáját

10 Kérdések  A tudomány mondja meg, hogy mi létezik – valóban?  Ontológiai relativitás – a modell és a valóság kapcsolata?  Az elmélet alapja: empirikusan ekvivalens elméletek („fordítási kézikönyvek cseréje”) – vannak ilyenek?

11 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna 2009.10.16. Tudományfilozófia szem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések