Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future."— Előadás másolata:

1

2 Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future

3 Tézis Az idő irányával kapcsolatos intuitív fogalmunk redukálható a világ bizonyos tulajdonságaira, melyeket az entrópia fogalmába foglalhatunk bele. (Boltzmann) - ENTRÓPIA: zárt fizikai rendszerek rendezetlenségi foka. Az irreverzibilis fizikai folyamatokról szóló elméletben nem az időben aszimmetrikus világ leírását kellene látnunk, hanem ezek alapoznák meg az idő irányainak a megkülönböztetését.

4 Past Future

5 A fizikának több mindenről számot kell még adnia, pl. az entropikus aszimmetria eredetéről és kapcsolatáról más, temporálisan aszimmetrikus fizikai folyamatokkal, mint pl. amilyen (amilyennek tűnik) a világegyetem tágulása.

6 Milyen értelemben állítja az entropikus elmélet, hogy az idő irányát illető kijelentések jelentése redukálható az entropikus folyamatokról szóló kijelentésekére? (válasz a végén) Három különböző, a világban fellelhető aszimmetria: 1.) le/föl térbeli irányok 2.) jobbra/balra orientált rendszerek 3.) múlt/jövő időirányok

7 Bal / Jobb

8

9 Lehetnek fizikai jelenségek, melyeket olyan törvények írnak le, amelyek nem szimmetrikusak a bal / jobb irányokra.

10 Kérdés: van-e a világ ezen aszimmetriáinak bármi köze a ahhoz, amit mi a bal és jobb irányokon értünk? Valószínűleg nincs, ha ugyanis valamifajta csoda folytán fölcserélődne a különböző irányokat preferáló részecskefizikai folyamatok iránya, attól még nem mondanánk, hogy a balkezes kesztyű (golfütő, stb.) onnantól fogva jobbkezes. Úgy tűnik, a jobb/bal orientáció olyan alapvető geometriai tulajdonsága egy ily módon orientált rendszernek, mely tulajdonságához ugyanolyan közvetlen episztemikus hozzáférésünk van, mint bármely más geometriai tulajdonsághoz.

11 One can think of the world as a mechanical system of an enormously large number of constituents, and of an immensely long period of time, so that the dimensions of that part containing our own 'fixed stars' are minute compared to the extension of the universe; and times that we call eons are likewise minute compared to such a period. Then in the universe, which is in thermal equilibrium throughout and therefore dead, there will occur here and there relatively small regions of the same size as our galaxy (we call them single worlds) which, during the relatively short time of eons, fluctuate noticeably from thermal equilibrium, and indeed the state probability in such cases will be equally likely to increase or decrease. For the universe, the two directions of time are indistinguishable, just as in space there is no up and down. However, just as at a particular place on the earth's surface we call 'down' the direction toward the center of the earth, so will a living being in a particular time interval of such a single world distinguish the direction of time toward the less probable state from the opposite direction (the former toward the past, the latter toward the future). (Boltzmann)

12 Le / Föl

13 Hogyan írjuk le a viszonyt a lefelé irány és a gravitációs mező gradiensének iránya között? Elégtelen válasz: a lefelé irány az a gravitációs gradiens iránya. Jobb válasz: a lefelé irányt a gravitációs gradiens iránya konstituálja. Azonossági reláció víz = H 2 O (a posteriori szükségszerű)

14 Merre van a lefelé?

15 Mondhatjuk, hogy a lefelé irány egyértelmű, csak úgy viselkedik, mint az indexikus kijelentések (pl. lefelé USA & lefelé AUS ), amennyiben: 1. amire a beszélő egy bizonyos helyen lefelé irányként referál, az a gravitációs gradiens iránya az adott helyen; 2. amire a beszélő egy másik helyen lefelé irányként referál, az a gravitációs gradiens iránya azon a másik helyen; 3. semmi a priori okunk nincs azt hinni, hogy lefelé szó e két kijelentésének a jelölete ugyanaz.


Letölteni ppt "Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future."

Hasonló előadás


Google Hirdetések