Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háromszögek. Háromszögek nevezetes vonalai Oldalfelezők: Szögfelezők: Magasságok: Középvonalak: Súlyvonalak:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háromszögek. Háromszögek nevezetes vonalai Oldalfelezők: Szögfelezők: Magasságok: Középvonalak: Súlyvonalak:"— Előadás másolata:

1 Háromszögek

2

3

4

5

6 Háromszögek nevezetes vonalai Oldalfelezők: Szögfelezők: Magasságok: Középvonalak: Súlyvonalak:

7 Oldalfelezők http://szamtan.eu/szabalyok/szabalyok_h/haromszogek_oldalfelezo.php Definíció: A háromszög oldalának felezőmerőlegesét oldalfelező merőlegesnek nevezzük. Tétel:Bármely háromszög oldalfelező merőlegesei egy pontban metszik egymást. Ez a pont a köré írható kör középpontja. Szerkeszd meg egy hegyesszögű~, deréksögű~ és tompaszögű háromszög köré írható körét!

8 Oldalfelezők http://szamtan.eu/szabalyok/szabalyok_h/haromszogek_oldalfelezo.php A B C O r Szerkeszd meg egy hegyesszögű háromszög köré írható körét!

9 Oldalfelezők http://szamtan.eu/szabalyok/szabalyok_h/haromszogek_oldalfelezo.php A B C O Szerkeszd meg egy derékszögű háromszög köré írható körét! r

10 Oldalfelezők http://szamtan.eu/szabalyok/szabalyok_h/haromszogek_oldalfelezo.php A B C Szerkeszd meg egy tompaszögű háromszög köré írható körét! O r

11 Oldalfelezők A B C r O Mit állapíthatunk meg a köré írható körök középpontjairól? A B C r O A B C r O A köré írható körök középpontja: - Hegyesszögű háromszög esetén: belsőpont. - Derékszögű háromszög esetén: az átfogó felező pontja. (Thales-kör) - Tompaszögű háromszög esetén: külsőpont.


Letölteni ppt "Háromszögek. Háromszögek nevezetes vonalai Oldalfelezők: Szögfelezők: Magasságok: Középvonalak: Súlyvonalak:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések