Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár."— Előadás másolata:

1

2 AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár

3 JOGI HÁTTÉR - Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete rendelkezett az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, amely én lépett hatályba. - Ez a rendelet az alapja az európai élelmiszerjognak, így az élelmiszer-biztonság alapjait is jelenti. Kimondja, hogy minden élelmiszeripari vállalkozás felelős termékeinek biztonságáért. - Az elsődleges termelő aki élelmiszer vagy takarmány alapanyagot állít elő is élelmiszeripari vállalkozónak számít, és így vonatkozik rá ez a rendelet.

4 FONTOSABB ÉLELMISZEREINK Hús és húskészítmények Tej és tejtermékek Zöldségek, gyümölcsök Malomipari termékek, tésztafélék, pékáruk

5 AZ ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÓ LÁNC FONTOSABB ÁLLOMÁSAI Szántó- föld Növény- termesztés Takarmány ipar Állat- tenyésztés Hús ipar Élelmiszer ipari feldolgozás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer Növényi eredetű takarmány alapanyagok Állati eredetű élelmiszer Növénytermesztés Takarmány ipar ÁllattenyésztésÉlelmiszer iparPiacFogyasztó Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék

6 A SZÁNTÓFÖLD ÉS A NÖVÉNYTERMESZTÉS HATÁSA AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGRE Szántóföld Növény- termesztés Növényi eredetű takarmány alapanyagok Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Nehézfémsók (higany, ólom, kadmium) Magas nitrát- tartalom Mikotoxinok (aflatoxin, fuzárium ) Növények által termelt toxinok Szer- maradványok G M O

7 TérinformatikaTávérzékelésLaboratórium TÁMOGATOTTSÁG 1.3. Talajvizsgálat Talajminta térkép készítés 1.2. AGRO-GIS képi megjelenítő Grafikus területi nyilvántartás 1.1. FÖLDKÖNYV (Földbérlet és föld-nyilvántartás) Adatbázis 1. SZÁNTÓFÖLD 2.1. Táblatörzskönyv Korábbi adatok elemzése. Az alkalmazott agrotechnika műveleteinek rögzítése 2. NÖVÉNYTERMESZTÉS 3. TÁROLÁS 3.1. Nyomonkövetés Logisztika 3.2. Minőségellenőrzés Összetétel és káros anyagok 2.4. Vetőmag vizsgálat Minőség, GMO 2.5. Növény vizsgálatok Összetétel és káros anyagok 2.6. Végtermék minőség vizsgálatok Összetétel és káros anyagok Szántó- föld Növény- termesztés Takarmány ipar Állat- tenyésztés Hús ipar Élelmisz er ipari feldolgoz ás Fogyasztó (vásárló) Piac / Kereskedelem Növényi eredetű élelmiszer Növényi eredetű takarmány alapanyagok Állati eredetű élelmiszer NövénytermesztésTakarmány iparÁllattenyésztésÉlelmiszer ipar Piac Fogyasztó Növényi eredetű élelmiszer alapanyagok Termény tárolás Tej ipar Közvetlen fogyasztásra kerülő termék NÖVÉNYTERMESZTÉS 2.3. Távérzékelt adatok gyűjtése és feldolgozása Termés előrejelzés, kártétel monitoring és értékelés 2.2. AGRO-GIS képi megjelenítés A táblatörzskönyv adatainak grafikus megjelenítése, grafikusan támogatott művelés tervezés

8 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A TEJTERMELÉSBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők) TEHENÉSZET Tejösszetétel: döntően genetikai hatásra Csíraszám: döntően környezeti hatásra Árutej Feldolgozó Direkt értékesítés Takarmányozás hatása a tejminőségre zsír % ± 0,1-0,3 % fehérje % ± 0,1 % ásványi anyag, vitamintartalom Tartás hatása a tejminőségre fejés → zsírtartalom (csökkenés) → szomatikus sejtszám (növelés) → csíraszám (növelés) laktációs stádium – zsír % ± 0,2-0,4 % gyógyszerek → veszélyforrás!! mosás, hűtés hőstressz, hidegstressz

9 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A KÉRŐDZŐK HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (szilázs, széna) Vásárolt takarmányok (abrak, koncentrátumok, kiegészítők, ipari melléktermékek) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: legeltetés → zsírtartalom csökken Befolyásolás lehetősége  ivar  hízlalási végsúly  vágási életkor Vágóállat Feldolgozó Direkt értékesítés ??? Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére csak csekély hatással van újabb próbálkozások:  telítetlen zsírban gazdag tak. etetése  omega 6 zsírok etetése

10 GENETIKAI ÉS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK HATÁSA A SERTÉS ÉS BAROMFI HÚSTERMELÉSÉBEN Saját termelésű takarmányok (abrak) Vásárolt takarmányok (fehérjeabrakok, koncentrátumok, kiegészítők) HÍZLALDA Tartásmód hatása csekély kivétel: kifutós tartás → zsírosodás Befolyásolás lehetősége  ivar  hízlalási végsúly  vágási életkor Vágóállat Feldolgozó Direkt értékesítés Takarmányozás hatása a húsminőségre intenzív takarmányozás → zsírosodás takarmány zsírsavösszetétele → testzsír összetételére erős hatással van telítetlen zsírban és omega 6 zsírban gazdag takarmányok etetése széles körben (szója, napraforgó, lenmagdara, halliszt)

11 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN Dr. Dér Ferenc egyetemi docens Dr. Stefler József egyetemi tanár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések