Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora"— Előadás másolata:

1 dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
A „Food for Life Európai Technológiai Platform szerepe az európai élelmiszer-kutatások stratégiájában dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

2 A ”Food for Life” Európai Technológiai Platform (ETP) célja
Az élelmiszeripari innováció erősítése egész Európában a versenyképesség javítása érdekében „Az ipar hangja” – az ipar meghatározó részvételével – az érdekelt felek – kutatók, kormányzat, fogyasztói szervezetek, beszállítók, vevők, stb. – bevonásával A K+F ipar számára fontos irányai, Jövőkép dokumentum + Stratégiai Kutatási Terv 15 évre előre Megvalósítási program kb. 5 évre előre, rendszeresen felülvizsgálva Cél: gyakorlatban alkalmazható K+F eredmények, új termékek, technológiák, szolgáltatások - nem maga a kutatás / tudományos kiválóság, nem a régi szokványos kutatási programok új elnevezése MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

3 Jövőkép (1) Az ETP ”Food for Life” arra törekszik, hogy
a fogyasztói igényeknek és elvárásoknak megfelelő innovatív új kedvezőbb tulajdonságú élelmiszerek kerüljenek a nemzeti, regionális és globális piacokra Ezt a táplálkozás-, élelmiszer- és fogyasztói tudomány, a fenntartható fejlődés és az élelmiszer lánc menedzsment területén végzett hatékony, összehangolt kutatás segítségével fogja elérni MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

4 „Életet adunk az éveknek”
Jövőkép (2) Ezek a termékek az ajánlott étrend és életmód változtatásokkal együtt hozzájárulnak a közegészség és az általános életminőség javulásához. „Életet adunk az éveknek” Ezek a tevékenységek segítik a sikeres és versenyképes pán-európai agrár-élelmiszeripart, amely globálisan eredményesen működik; új munkahelyeket teremt; erősíti a nemzeti és európai gazdaságokat; elősegíti a fenntartható és etikus termelési rendszere alkalmazását; növeli a fogyasztói bizalmat. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

5 A ”Food for Life” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve
Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

6 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (1)
Hozzáférés és hozzájárulási lehetőség az ipar és a többi érdekelt fél átfogó, széleskörű és rendszerezett közös tudásához Fontosabb piaci, fogyasztói, társadalmi változások, trendek A legfontosabb kihívások, melyekre megoldást kell találni Fő kutatási, fejlesztési és innovációs területek Fő kutatási célok A legfontosabb (kiemelt) kutatási témák és elérendő eredmények A fő kutatási feladatok fontossági sorrendbe rendszerezve, a szükséges erőforrásokkal MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

7 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (2)
ETP dokumentumok: Jövőkép dokumentum (2005), Stratégiai Kutatási Terv (2007), Megvalósítási Intézkedési Terv (2008) Egyeztetett, közös javaslatok az FP7-hez (témák, módszerek) Európai szintű együttműködés – részvétel a hálózatokban Személyes alapon – közös érdeklődés,érdekeltség Szervezetek közötti Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platformok MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

8 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (3)
A KKV-k kiemelt kezelése a nem nemzetközi nagy vállalatokat is ide kell számítani KKV munkacsoport (SME Task Force) Ajánlások kidolgozása (2007) a KKV-k innovációjának a K+F eredmények jobb hasznosulásának elősegítése a KKV-k, az ETP, az EU Bizottság, a kutatók és a közvetítő szervezetek számára (2007) a KKV szempontok érvényesítése az ETP programjaiban, projektjeiben MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

9 Az élelmiszeripar összehasonlítása más iparágakkal
Forrás: ETP ”Food for Life” SME Task Force MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

10 Az élelmiszeripar összehasonlítása más iparágakkal
Forrás: ETP ”Food for Life” SME Task Force MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

11 MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

12 Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez
Bevezetés A tudás transzfer az innováció folyamatában Az ipar igényeinek azonosítása és rejtett igényeinek felderítése Párbeszéd az ipar és a kutatás között Hogyan kell a kutatáson alapuló tudást alkalmazni a KKV-knél Tudás és technológia transzfer módszerek A tudás és technológia transzfer folyamatok menedzselése Sikertörténetek MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

13 Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez (1)
A rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok összegyűjtése és rendszerezése ipari kutató szervezetek élelmiszer-feldolgozó szövetségek oktatási és közzétételi részlegei (TDU-k) hivatkozás más megközelítésű útmutatók vonatkozó részeire Folyamat szemléletű megközelítés - egy lépés vagy kapcsolat nem megfelelő működése akadályozza az egész működését Az ipar, elsősorban a KKV-k szemszögéből MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

14 Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez (2)
A tudás transzfer folyamatábrája A közvetítő szervezetek szerepe A tudás rendszerezésének módszerei A tudás és technológia transzfer projektek megvalósítása A KKV-k innovációját támogató szolgáltatások, szerződés készítés, IPR MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

15 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (4)
A Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platformok (NFTP) együttműködése A tapasztalatok cseréje – a jó gyakorlat kialakítása Az NFTP-k fontosabb tevékenységei Az NFTP-k legjobb gyakorlata A KKV-k bevonására irányuló tevékenysége Az NFTP-k működésével kapcsolatos fő nehézségek Az NFTP-k működtetéséhez szükséges források biztosításának módszerei Az aktuálisan elérhető és nemzeti szinten kezelt pályázatok gyűjteménye MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

16 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (5)
Az ipar elvárásai a fiatal szakemberek közép- és különböző szintű felsőfokú szakismeretével szemben Kapcsolatépítés, partner közvetítés, csatlakozás az európai hálózatokhoz A nemzeti eltérések – feltételek, az innováció akadályai, prioritások, stb. megértése, figyelembe vétele. Európai kampány a KKV-k innovációjának elősegítésére (előkészítés alatt) MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

17 A saját K+F mint az innováció forrása
Forrás: SMEs-NET MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

18 Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (6)
Folyamatos tájékoztatás az EU szintű kezdeményezésekről véleményezési, javaslattételi lehetőség rendszeres konzultáció Lead market tanulmány Együttműködés az ETP Manufuture-rel – Roadmap Együttműködés a KBBE területén működő ETP-kkel/ BECOTEPS Joint programing MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

19 Mit kínál az MNÉTP (1) A hazai élelmiszeripari innováció erősítése, igényeinek összegyűjtése, rendszerezése Stratégiák és megvalósítási programok kidolgozása Az élelmiszeripar szempontjai szerint rendszerezett nemzetközi és hazai tudás terjesztése, átadása magyarul A magyar élelmiszeripar innovációs érdekeinek hazai és nemzetközi képviselete (ETP Food for Life, EU Bizottság, CIAA, EUREKA/EUROAGRI+, stb.) A magyar szempontok, érdekek képviselete az ETP-ben, és azon keresztül a magyar javaslatok benyújtása és beépítése az ETP programjába MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

20 Mit kínál az MNÉTP (2) Az élelmiszeripar és a K+F szervezetek közötti együttműködés erősítése módszeres kapcsolatépítés, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, segítségnyújtás a hazai szervezetek bekapcsolódásához a nemzetközi hálózatokba a vállalati K+F igények és rendelkezésre álló hazai tudás felmérése és az összekapcsolódást segítő szolgáltatás létrehozása MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

21 Mit kínál az MNÉTP (3) A tudás transzfer erősítése
Az élelmiszeripari innovációt segítő módszertani és tematikus K+F programok szervezés MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

22 Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform:
ETP „Food for Life: Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform: Campden BRI Magyaroszág Nonprofit Kft.: TRUEFOOD: MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH


Letölteni ppt "dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora"

Hasonló előadás


Google Hirdetések