Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az első és második nyelv elsajátítás elméletei. Ellis modellje Környezeti tényezők Nyelvi input Egyéni különbségek Nyelvtanuló belső folyamatai 2. Nyelvi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az első és második nyelv elsajátítás elméletei. Ellis modellje Környezeti tényezők Nyelvi input Egyéni különbségek Nyelvtanuló belső folyamatai 2. Nyelvi."— Előadás másolata:

1 Az első és második nyelv elsajátítás elméletei

2 Ellis modellje Környezeti tényezők Nyelvi input Egyéni különbségek Nyelvtanuló belső folyamatai 2. Nyelvi output Környezeti tényezők: ki beszél kivel, hol, miről Nyelvi input: természetes vs. Osztálytermi környezet behaviorista vs. Mentalista szemlélet Wong Fillmore: az optimális input

3 Ellis (folyt.) Egyéni különbségek: Életkor, nyelvérzék, attitűd (ld. Lent) + szorongás, énkép, önbizalom, versengés, kognitív stílus, szociális készség szerepük nem világos A nyelvtanuló belső folyamatai: Mit csinál a tanuló az inputtal? Csak következtetni tudunk: Tarone: –Tanulási stratégiák (az input feldolgozása – pl. memorizálás –Produkciós stratégiák (a 2. nyelv gazdaságos használata) –Kommunikációs stratégiák (hatékony komm., akkor is ha nyelvi eszközök hiányosak)

4 Ellis (folyt.) Output: Ideális esetben folyamatosan változik Kontextus-függő Készségenként is különbözhet Osztálytermi tanulás veszélye: produkció nem megfelelő fejlődése

5 Egyéni különbségek - intelligencia Ellentmondásos eredmények: int. Nem befolyásolja anyanyelvi beszédkészséget, de L2 „academic” (tanuláshoz szükséges) nyelvi készségeket (szókincs, nyelvtan, olvasás) igen Tanítási módszerek: audio-lingvális módszerek esetén nincs hatása, kognitív módszerek esetén igen. Következtetések: osztálytermi helyzetben bizonyos készségek kialakulását segítheti. Csak a tempót befolyásolja, az elsajátítás sorrendjét nem.

6 Nyelvérzék Carroll – Modern Language Aptitude Test Magyarul: Otto István – Menyét –Fonetikus kódolás –Nyelvtani érzékenység –Mechanikus memória –Induktív gondolkodás Osztálytermi környezetben érvényesül: közepes erősségű korreláció A nyelvelsajátítás tempóját érinti (sorrendet, szinteket nem)

7 Attitűdök és motiváció Alkalmazott nyelvészetben nem választják el a kettőt élesen. Nem kötődnek szorosan a pszichológiai motiváció elméletekhez Legismertebb: Gardner és Lambert – integratív ill. instrumentális motiváció attitűdök: a nyelv mögött álló kulturális csoporttal szemben, az adott nyelvvel szemben, a nyelvekkel szemben általában

8 Motiváció – kérdőív példák Azért fontos nekem, hogy angolul tanuljak, mert így eredetiben olvashatok és jobban megérthetem az angol irodalmat. Azért tanulok angolul, mert szükségem van rá a munkámhoz/diplomámhoz stb. Attitűdök: Az angol anyanyelvűekkel szembeni hozzáállásom: nagyon kedvező – kedvezőtlen Az idegen nyelvek iránti érdeklődésem: 1-7 Az angol nyelv iránti érdeklődésem: 1-7

9 Eredmények Motiváció/attitűd erős kapcsolat az eredményességgel A legsikeresebb nyelvtanulók nyelvérzéke és motivációja is nagyon jó. Az integratív és instrumentális motiváció „haszna” a kontextustól függ. A kettő nem zárja ki egymást. Nem ismerjük pontosan a hatásmechanizmust Maga a siker is visszahat a motivációra Meghatározza a nyelv „megtartását” is!

10 A második nyelv elsajátítás modelljei 1. Behaviorista Utánzás – megerősítés: szokás-formálás Interferencia: pozitív és negatív transzfer Kontrasztív analízis Kritika: Az utánzás nem magyarázza a nyelv tanulását, használatát. A kontrasztív analízis nem jelzi előre biztosan a hibákat.

11 Nativista felfogás - A természetes elsajátítás útja Chomskyánus: a nyelvtanuló, mint aktív szabályalkotó –Hipotézistesztelés –Köztes nyelv (interlanguage) –Paraméter újrabeállítás? (kritikus periódus hip.) –Hibaelemzés –L1 elsajátítás = L2 elsajátítás? A természetes sorrend

12 Problémák L1 transzfer létezik Természetes elsajátítás sorrendje nem mindig igazolódik Túl szűk szemlélet (csak kognitív) – nyelvhasználatot, társas környezetet nem veszi figyelembe.


Letölteni ppt "Az első és második nyelv elsajátítás elméletei. Ellis modellje Környezeti tényezők Nyelvi input Egyéni különbségek Nyelvtanuló belső folyamatai 2. Nyelvi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések