Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Enzimek. Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Enzimek. Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje."— Előadás másolata:

1 Enzimek

2 Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje

3 Enzimek feladatai különböző szinteken:

4 Enzimek főbb hatásterületei Táplálék lebontásaTáplálék lebontása Felépítő folyamatokFelépítő folyamatok Szabályozó folyamatokSzabályozó folyamatok Védekező mechanizmusokVédekező mechanizmusok

5 ENZIMEK TULAJDONSÁGAI REVERZIBILIS REAKCIÓKREVERZIBILIS REAKCIÓK DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb.DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb. SPECIFIKUSAKSPECIFIKUSAK KÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLTKÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLT

6 ENZIMEK ELŐNYEI NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG *NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG * ENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEKENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK NAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁSNAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁS REGULÁLHATÓSÁGREGULÁLHATÓSÁG

7

8 Nyers ételek (tartósítás=enzimkárosítás)

9 A táplálék átalakulása az emésztés során A tápcsatorna szakaszai: felső: szájüreg, garat, nyelőcső középső: gyomor, vékonybél alsó: vastagbél

10 A szájüregben található enzimek:  alfa-amiláz (ptialin): szénhidrátbontó enzim, ami a keményítőt kisebb részekre bontja. A gyomor savas kémhatása megszünteti a hatását.  maltáz: a malátacukrot szőlőcukorrá bontó enzim  lizozim: a betegséget okozó, patogén mikrobák szaporodását gátolja (fogkrém).

11 A gyomorban található enzimek:  pepszin: a természetben előforduló csaknem minden fehérjét képes rendkívül erélyesen és gyorsan lebontani.  kimozin, rennin: elsősorban a tej bontása (gyerekeknél).

12 Vékonybél Az emésztés és felszívódás döntően itt zajlik. Hossza 6 méter, belső felületét 0,5-1,0 mm-es ujjszerű kitüremkedések, ún. bélbolyhok fedik. A bolyhokon mikrobolyhok találhatók, ezek összessége a kefeszegély. A bélfelület felnőtt emberben mintegy 250m 2 !!!!!!!

13 A hasnyálmirigy és vékonybél- enzimek:  laktáz: a tejcukrot galaktózzá és szőlőcukorrá bontó enzim  szacharáz: a répacukrot (szacharózt) hasítja szét glükózra és fruktózra.  lipázok: elsősorban a triglicerideket hidrolizálják.  proteázok (tripszin): a fehérjékben található peptidkötések hidrolízise révén bontják le a fehérjéket kisebb peptidekre, majd aminosavakra.  nukleázok: nukleinsavat bontó enzimek

14 Vastagbél hossza kb. 1,5 méter Na, K és víz felszívódás a baktériumok által termelt vitaminok (K, B12, tiamin, riboflavin) felszívódása széklet: emészthetetlen rostokat, kevés fehérjét, zsírt, levált bélhámsejteket, emésztő enzim részeket, epefestékeket tartalmaz.

15 Új Intenzyme termékek

16 PAPAIN  A papayában (Carica papaya) található fehérjebontó enzim a papain enzim.  A saját súlyának harmincötszörösét kitevő mennyiségű hús megemésztésére képes.  Hatékonyságát nem befolyásolja a tápcsatorna adott szakaszának kémhatása

17 PAPAIN HATÁSAI:  gyulladáscsökkentő  rák elleni kezelések kiegészítéséhez  cukorbetegség szövődményei ellen  csökkentik a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat  valósággal megtisztítja a bélfalakat

18

19 BROMELIN  Az ananász (Ananas comosus), a Broméliafélék családjába tartozó növény.  Az ananász növény termése és szára tartalmazza a bromelin nevű enzimet.  Az 1950-es évek óta használnak különböző terápiás célokra.

20 BROMELIN HATÁSAI:  segíti a fehérjeemésztést  gyorsítja az izmok regenerációját  probiotikus hatást fejt ki  csökkentheti a második szívinfarktus kialakulásának veszélyét  rákellenes vegyületek termelését segítheti elő.  hatásos lehet a visszértágulat kezelésében.  heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak bromelin- terápiát követően.  az immun-komplexek szintjét is csökkenti ami szklerozis multiplex esetén kedvező hatású.

21

22 GASTRO BALANCE  gyomorégés  reflux betegség  gyomorfekély

23 A savlekötő készítmények jelentősen gyengítik az emésztőenzimek hatékonyságát! GASTRO BALANCE Proteáz enzimek a fehérjék bontását már a gyomorban elkezdik, majd a vékonybélben folytatják. A lipáz enzim, a zsírokat bontja. A zsírban oldódó tápanyagok, vitaminok a képesek lesznek felszívódni, hasznosulni. A szénhidrátokat bontó enzimek: az amiláz enzim a keményítő részleges bontását végzi. a glükoamiláz a keményítő molekulaláncának a végén hat. a celluláz alakítja át a cellulózt glükózzá, ezzel teszi lehetővé rostok lebontását.

24   Ásványi anyagok   Kálium-hidrogénkarbonát, Nátrium-hidrogénkarbonát   Magnézium-citrát   Növényi összetevők:   Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.) Gyomorfekély kezelésére régóta használják. A védekező mechanizmust stimulálva megakadályozza a fekély kialakulását. Gyulladáscsökkentő, köptető, görcsoldó szer.   Kamilla (Matricaria chamomilla) gyógyítja a gyomor- és bélbajokat, gyulladásellenes, görcsoldó. Hatásos gyomor- bélhurut- és nyombélfekély esetén. GASTRO BALANCE

25

26 DIGEST MIX Táplálékunk fő összetevői a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, melyek lebontására csak enzimek segítségével vagyunk képesek.  Sok embernél jelentkezik emésztési probléma a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása után, mivel az ezekben található rostokat nem vagyunk képesek lebontani.  Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja a tejcukrot (laktóz), képesnek kell lenni a lebontására, ami a laktáz enzimmel lehetséges.  A proteáz enzimek képesek a fehérjék belső kötéseinek hasítására.  A lipáz enzim, mely a zsírokat kisebb egységekre bontja.

27  A borsmenta (Mentha piperita) hatóanyagai gyorsan enyhítik a hányingert, hányást, a haspuffadást, a gyomor- és bélgörcsöt, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat is. Megkönnyíti az epehólyagból az epe ürítését, görcsoldó és szélhajtó hatással rendelkezik.  Az ánizs (Pimpinella anisum) a Földközi-tenger mellékéről származik, már az ókori Egyiptomban is használták. Étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. DIGEST MIX

28


Letölteni ppt "Enzimek. Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje."

Hasonló előadás


Google Hirdetések