Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika"— Előadás másolata:

1 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

2 A közeljövő terápiás lehetőségei

3 Régi ismerősök - D vitamin analógok - PTH - Statinok - Calcium receptor agonisták (calcimimetikus szerek)

4 Calcimimetikus szer A calcimimetkus szer „becsapja” a CaSR-t (kalcium-senzing receptor), odaköt a receptorhoz, aktiválja azt (mintha magas lenne a se. Ca szint). - primer/szekunder HPT (PTH szekréció gátlása)

5 Jól állnak (alapkísérletek) - OPG/RANKL/RANK befolyásolása - avb3 integrin antagonisták - Cathepsin K - vaculáris H+-ATP-ase gátlók - matrix metalloproteinase 9 (MMP-9) gátlók - CA2 (karboanhidráz 2) gátlása - osteoclast apoptosis stimulálása - SRC kinase gátló

6 Dehidroepiandrosteron (DHEA) I - Szteroid hormon
Dehidroepiandrosteron (DHEA) I - Szteroid hormon. - Fiatalkor után markánsan csökken a szérumszintje a korral. - A csökkenés oka: a kialakulásáért felelős enzim aktivitásának . - Szérumszintje asszociál a morbiditás és mortalitás növekedésével. - A szérumban szulfatálva kering (DHEAS). - Felmerült szerepe az osteoporosisban (Holló). - Eddig 11 vizsgálat nőkben és 5 férfiakban. - Kezelés: prasterone.

7 Dehidroepiandrosteron (DHEA) II. DHEAge vizsgálat az eddigí legnagyobb: n = 280 férfi és nő, 50 mg/die prasterone vs. placebo, 1 éven át. Növelte a BMD-t nőkben (gerinc, csípő), férfiakban nem volt eredményes. Egyéb vizsgálatok: a DHEA kezelés növelte a csontképzés és csökkentette a resorptió markereinek szintjét, férfiakban, nőkben egyaránt. Növelte a BMD-t a gerincen és a csípőn mérve. Kis esetszám, kis dózisok A megfelelő dózis: 50 mg/nap, kalcium és D vitamin pótlással.

8 Dehidroepiandrosteron (DHEA) III
Dehidroepiandrosteron (DHEA) III. A vizsgálat: anorexia nervosában szenvedők között - 50 mg DEA vs. HRT, 1 évig, (14-28 éves nő) - ismert, hogy anorexiában alacsony a DHEA és az ösztrogén szintje - mind a két kezelés növelte a csipő BMD-t (gerincen nem) és csökkentette a resorptió markereinek szintjét - A DHEA kezelésnek alig van mellékhatása!

9 Dehidroepiandrosteron (DHEA) IV
Dehidroepiandrosteron (DHEA) IV. Hatásmehanizmus: - növeli a szérum tesztoszteron szintjét. - növeli az androgének szintjétm (anabolikus hatás). - enyhén növeli a szérum ösztrogén szintjét (resorptió-gátlás). - DHEAS a periférián ösztrogén- és androgénszerű hatású. - az osteoblastok a DHEA-DHEAS átalakulás enzimet tartalm. - DHEA stimulálja az ösztrogén responsive element-t. - növeli az IGF-1 szintet (anabolikus hatás). - csökkenti az IL-6 szekréciót (resorptió-gátlás, mert IL-6: osteoclastot stimulál). - az osteoblastok differenciációját fokozza: ehhez D vitamin is kell.

10 Növekedési hormon (GH) - akromegáliában nő a BMD és fokozott a csontturnover - növekedési hormon deficienciában csökkent a BMD - az IGF-1 GH dependens hormon, IGF-1: anabolikus hatású A vizsgálat: - 29 férfi, idiopathias osteoporosis, 0.4 mg/die vagy 0.8 mg/die 2 héten át, majd 10 hét szünet, 2 évig, +Ca 500mg és 400 IU D vit. - mindkét csoportban nőtt a BMD a lumbáris gerincen, már az első évben

11 Stroncium ranelate - STRATOS vizsgálat: - a stroncium stimulálja a csontképzést - pontos mehanizmus nem ismert - randomizált, multicentrikus, placebokontrollált ,2 éves, postmenopauzás nő, legalább 1 csigolyatöréssel g/die stroncium ranelate kezelés v. placebo - a 2g/die kezelés mellett a lumbaris BMD szignif. nőtt vs. placebo, - a 2g/die mellett az új nem csigolyadeformítások száma szignif. csökkent - nincs mellékhatás!

12 Laktóz intolerancia - Ok: lactase enzim hiánya
Laktóz intolerancia - Ok: lactase enzim hiánya. - Panaszok: puffadás, hasi görcs, flatulencia, ozmotikus hasmenés. - Csontanyagcsere: alacsony a Ca bevitel  osteoporosis rizikó  csökken a csúccsonttömeg - Előfordulás: 15% -(USA akár 50%). - Kezelés: lactase enzim bevitele.

13 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika


Letölteni ppt "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések