Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”"— Előadás másolata:

1 Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban” c. pályázat keretében Magyar Gyógytornászok Társasága megbízásából vezette: Mészáros Lászlóné gyógytornász A csoport résztvevői főleg a Magyar RA Betegek Egyesületének tagjai, akik rendszeresen kívántak mozogni. A foglalkozásokhoz a helyszínt biztosította: Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány 1023. Budapest, Ürömi u. 56.

2 A rheumatoid arthritis (RA) – vagy polyarthritis chronica progressiva (PCP) – ismeretlen eredetű, krónikus, szimmetrikus, progresszív, deformáló sokizületi gyulladás Legtöbb esetben a kéz és a láb kisizületein jelentkezik, de a nagyobb izületek ( térd, csípő, váll) érintettsége is igen gyakori, és duzzanattal, fájdalommal jár.

3 A csoportba 22 fő jelentkezett. 21 nő és 1 férfi Átlagéletkor: 62 év (57-73). Átlagos jelenlét 8 fő (Aktív nagymamák!) A foglalkozások időtartama 1-11/2 óra Gyakorisága hetente egyszer

4 A foglalkozások felépítése: Bemelegítés, „mozgásra való ráhangolás” megfelelő ritmusú és ismerős, kedvelt dallamú zenére, szabad mozgással. A levezetés hasonló módon zenére történik. Főrész: a résztvevők terhelhetőségét és a betegségüket figyelembe vevő átmozgató gyakorlatok ülve és állva, majd erősítő gyakorlatok játékosan, a megfelelő motivációs szint biztosítása érdekében. A foglalkozás része a közös, az utcán végzett „NORDIC WALKING” SÉTA.

5 A gumiszalag nem csak erősítésre használható, hanem a térben különböző alakzatokat lehet vele „rajzolni”. Kör, álló és fekvő nyolcas, stb) Míg a kar dinamikusan dolgozik, addig a lábat és törzset stabilan kell tartani, s az statikus munkát végez.

6 Zeneszóra ütemesen járnak körbe, majd a kosárhoz érve bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk. (A kosárra erősített hálóba pottyannak a labdák és nem szerteszét)

7 A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése. Zenére ütemes járás, ütemet tartva akadályokat átlépni. Egyensúly fejlesztésére oldalirányban haladva (az akadályok nélkül) lábbal kilépni, zárni, másik oldal felé ugyanazt, majd hátrafelé járás (zenére)

8 A foglalkozások része volt a séta a „NORDIC WALKING” botokkal, melyet örömmel folytattak az őszi, hűvösebb időben is. Cél: A járás koordinációjának javítása A helyes testtartás elősegítése A járás biztonságosabbá tétele A társaságban végzett szabad mozgásra motiválás Visszajelzések: „Ha eltalálom a kar-láb mozgásának a helyes ritmusát, akkor nem fáj a térdem” „Könnyebb egyenesen tartani a testemet ezekkel a botokkal sétálva” „A lábsérülésem miatt eddig biztos asszimmetrikus volt a járásom; ezt most látom, amikor a botok segítségével újból harmonikussá tettem.”


Letölteni ppt "Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések