Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A képernyő kezelése: kiíratások (2)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A képernyő kezelése: kiíratások (2)"— Előadás másolata:

1 A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Turbo Pascal A képernyő kezelése: kiíratások (2)

2 Több szöveg kiíratása Általában nem egyetlen dolgot szoktunk a képernyőre kiíratni, hanem többet. Ezek a szövegek lehetnek egymás mellett, vagy egymás alatt is. A Write eljárással egyszerre több szöveget is kiírhatunk, akkor ezeket vesszővel kell egymástól elválasztani.

3 Write(‘Zseni Alfonz’, ‘123-456’); End.
1. Példa: Írassuk ki a képernyőre a nevünket, majd mellé a telefonszámunkat! Program nevtel; Uses Crt; Begin ClrScr; Write(‘Zseni Alfonz’, ‘ ’); End.

4 Writeln(‘Zseni Alfonz’); Writeln(‘123-456’); End.
2. Példa: Írassuk ki a képernyőre a nevünket és a telefonszámunkat egymás alá! Program nevtel2; Uses Crt; Begin ClrScr; Writeln(‘Zseni Alfonz’); Writeln(‘ ’); End.

5 3. Példa: Írassuk ki a képernyőre a nevünket és a telefonszámunkat egymás alá, de a képernyő közepére! Program nevtel3; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(34,12); Writeln(‘Zseni Alfonz’); GotoXY(36,13); Writeln(‘ ’); End.

6 Gyakorló feladatok Írassa ki a képernyő 3. sorának közepére, hogy „Ez a harmadik sor közepe”, és a 20. sor jobb szélére, hogy „Ez meg a 20. sor széle”! Írassa ki a képernyő öt különböző helyére öt különböző gyümölcs nevét! Írassa ki a képernyő négy szélének közepére az égtájakat! Készítsen el a képernyő közepére egy kis névjegyet (tartalmazza a név, foglalkozás, cím, telefon adatokat)!

7 Számok kiíratása, egyszerű számolások
Számokat kiíratni ugyanúgy a Write, Writeln eljárásokkal lehet, csak a kiíratni kívánt számot nem kell ‘ ‘-ok közé tenni.

8 1. példa: Írassuk ki a képernyő közepére a 666-os számot!
Program szam; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(39,12); Write(666); End.

9 2. példa: Írassuk ki a 6*8 művelet eredményét!
Program szorzas; Uses Crt; Begin ClrScr; Writeln(‘6*8’);  szöveg Writeln(6*8);  a számítás eredménye End.

10 3. példa: Írassuk ki a 7/13 művelet eredményét!
Program osztas; Uses Crt; Begin ClrScr; Writeln(‘7/13= ‘,7/13); End.

11 4. példa: Írassuk ki a 7/13 művelet eredményét három tizedes jegyre kerekítve!
Program osztas2; Uses Crt; Begin ClrScr; Writeln(‘7/13= ‘,7/13 :6 :3); End. Write(szám :karakterhelyek száma :tizedes jegyek száma)

12 Feladatok A 24 és 8 számokkal végezzük el az alapműveleteket, és írassuk ki az eredményt! Számítsa ki a (6+3-5)*2 kifejezés értékét! Számítsa ki a 13+5/6 és a (13+5)/6 kifejezések értékeit! Van különbség? Írasson ki két számot (pl.: 25 és 90) egymás mellé, majd végezze el az alapműveleteket velük és az eredményt írja a képernyő 4-7-ik soraiba, a 20. oszlopban kezdve. Az eredményeket lással el szöveges magyarázatokkal (pl.: Összeg: 115)!


Letölteni ppt "A képernyő kezelése: kiíratások (2)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések